HomeActualitate

Avocatul Ioan Chelaru, la 35 de ani de activitate profesională

Avocatul Ioan Chelaru, doctor în drept, a sărbătorit, sâmbătă, 7 noiembrie, împlinirea a 35 de ani de exercitare a profesiei şi 20 de ani de când a înfiinţat cabinetul de avocatură care-i poartă numele. Cu această ocazie, a fost inaugurată Biblioteca Tânărului Avocat, o bibliotecă ce se află lângă Judecătoria Roman şi care va fi accesibilă tuturor avocaţilor, dar şi altor persoane interesate să studieze chestiuni de drept. Tot cu această ocazie, Cabinetul individual de avocatură Ioan Chelaru a devenit Societatea de Avocaţi „Chelaru şi Asociaţii”.

chelaru 02La evenimentul organizat sâmbătă a participat avocat doctor Gheorghe Florea, preşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România (UNBR). Acesta a venit şi cu o donaţie importantă pentru Biblioteca Tânărului Avocat.

„Am gândit că este nevoie de o asemenea bibliotecă, pentru ca avocaţii tineri să poată accesa direct cărţile, dacă sunt la instanţă şi au o chestiune, să poată studia rapid. În ultima perioadă, legislaţia s-a îmbogăţit mult, sunt multe texte care sunt interpretate şi asupra cărora Curtea Constituţională s-a pronunţat şi pe multe zone există o practică împărţită. Este profesia căreia m-am dedicat 35 de ani. Eu cred că generaţia care a venit odată cu mine, după mine şi noua generaţie trebuie să facă un efort mai mare, mai special, să ţină mai aproape legătura cu cartea şi, atunci când există semne de întrebare profesionale, să se documenteze cât mai aproape de instanţă. De aceea, şi sediul acestei biblioteci a tânărului avocat este lângă instanţă şi este cu acces pentru toţi colegii. Mărturisesc că am beneficiat de ajutor pentru dotarea acestei biblioteci. Domnul Florea, din partea Uniunii Barourilor din România, a făcut o donaţie de carte, o primă donaţie – după cum a spus dumnealui. Am beneficiat de un serios fond de carte de la Uniunea Juriştilor din România, de la editurile Hamangiu, de la Universul Juridic şi All Beck. Edituri fundamentale şi extrem de serioase în domeniul cărţii juridice, cărora le-am spus despre ce este vorba, au înţeles şi au spus că este bine să existe astfel de centre în toată ţara, nu doar în Bucureşti sau în centrele universitare”, a afirmat avocat doctor Ioan Chelaru.

„Profesia de avocat este cea mai frumoasă dintre profesiile juridice”

chelaru 03Acesta a continuat, vorbind despre ce înseamnă a fi avocat, care sunt satisfacţiile şi sacrificiile acestei profesii.

„Profesia de avocat este cea mai frumoasă dintre profesiile juridice, cea mai grea, cea mai pasionantă. Oferă foarte multe satisfacţii şi, dacă o faci îndeplinind calităţile necesare, poţi să spui că ţi-ai împlinit un vis sau un scop. Nu este o profesie uşoară. Voi repeta, pentru tinerii avocaţi: este cea mai frumoasă, cea mai spectaculoasă, dar este şi cea mai grea. Dinamica unei profesii de această categorie este asigurată numai prin profesionişti adevăraţi, dedicaţi avocaturii, slujirii barei. Trebuie să te dedici cu toată bunăvoinţa, să-i dedici, uneori, mai mult decât crede cineva, studierii speţelor, înţelegerii cauzelor, documentării şi, în final, chintesenţei muncii noastre, pledoariei pe care o faci în faţa unei instanţe”, a afirmat avocat doctor Ioan Chelaru.

„Pasiune, vocaţie, chemare”

chelaru 04Acesta a rememorat parcursul său profesional în avocatură. „Am parcurs aceşti 35 de ani cu bune şi cu rele. Am fost, zece ani, avocat în biroul colectiv de asistenţă juridică. Am fost al 13-lea când am terminat studiile. Am avut un maestru de mare ţinută, unul dintre cei mai mari avocaţi pe care i-am cunoscut – Ilie Nicolae -, care a găsit un material dornic de învăţat; ştiam că singura şansă este cartea, ştiam că în faţa unui judecător foarte bun nu poţi să convingi decât dacă ai noţiunile teoretice şi te bazezi pe probele unei cauze şi, în timp, s-a dovedit că maestrul Ilie Nicolae a avut dreptate. Mi-a spus, atunci: «Ai toate perspectivele. Nu te desprinde niciodată de carte». S-au schimbat lucrurile, au venit alte vremuri, legislaţia a căpătat o altă viteză, suntem într-un moment în care cu greu putem avea acces în permanenţă la toate actele normative de care, uneori, ai nevoie. Cred, însă, că în personalitatea unui avocat trebuie îmbinate ştiinţa de carte, buna creştere, buna educaţie, cinstea şi corectitudinea faţă de client. Și mai trebuie ceva: vrei să faci o profesie la un anumit nivel, trebuie pasiune, vocaţie, chemare. Am încercat să verific, în aceşti 35 de ani, dacă am asemenea chemare. Asta o vor spune clienţii şi cei pe care i-am ajutat. Eu pot să spun că nu este o profesie căreia să-i întorci spatele. De asta, chiar dacă, de câţiva ani buni, mai am şi alte preocupări, nu am întors niciodată spatele acestei profesii, nu m-am desprins niciodată de ea. Speţele noi, ramuri de drept apărute, sistemul de organizare special m-au ţinut aproape de profesie. M-am implicat şi administrativ – sunt decanul Baroului de Neamţ, dar m-am implicat şi la nivel naţional. Eu chiar iubesc profesia de avocat. Am încercat să transmit această dragoste pentru adevăr, pentru lege, pentru ajutorul uman, către toţi «copiii» pe care i-am crescut, i-am format şi care nu toţi au avut vocaţie specială pentru asta – şi cu unii a trebuit muncit mai mult. Chiar dacă, uneori, am fost mai aspru, au ieşit din birou plângând, după ce au terminat perioada de stagiu, toţi au făcut o foarte frumoasă carieră”, a mai zis Ioan Chelaru.

Acesta a povestit că, la birou, colegii i-au făcut o surpriză, prezentând o scurtă trecere în revistă şi un cuvânt de la toţi stagiarii, moment care l-a făcut să se simtă „mândru şi emoţionat”.

În opinia lui Ioan Chelaru, perioada de acumulare se apropie de final, iar el trebuie, acum, să pună umărul în sprijinul acestei profesii.

„Un om cu spirit tânăr şi cu inventivitate”

chelaru 05Preşedintele UNBR a salutat iniţiativa avocatului Ioan Chelaru de a înfiinţa o bibliotecă tematică. „În afară de calitatea de avocat, domnul Chelaru, care este şi un dascăl desăvârşit – este cadru didactic universitar -, şi-a îndeplinit o altă faţetă a vocaţiei: comunicarea pe care trebuie să o aibă cu societatea. Avocatura este o profesie extrem de provocatoare intelectual, care te obligă să fii prins în rezolvarea unor ecuaţii sociale. Domnul avocat Chelaru şi-a pus mereu problema ce e just. Ce e echitabil, nu neapărat legal. Ce e real, nu neapărat ce e adevăr judiciar. Și, atunci, el a contribuit şi pentru micro-comunitate, dar şi pentru macro-comunitate, la îmbunătăţirea legislaţiei. Este un om cu spirit tânăr şi cu inventivitate”, a precizat avocat doctor Gheorghe Florea, preşedintele UNBR.

Răspunzând întrebărilor, avocatul Ioan Chelaru a povestit şi despre primul său client: un rom din cartierul Bălcescu, pe care l-a ascultat două ore – cum i-a povestit că a fost bătut de un vecin -, dar pe care, de emoţie, nu l-a întrebat când a avut loc fapta. Acela a fost clientul care a beneficiat, de multe ori, de asistenţă juridică gratuită, de-a lungul anilor. Primul caz a fost, însă, unul plătit cu 150 de lei.

Comentarii

WORDPRESS: 0