HomeRoman

Avioanele marca „Valea Enei” nu pot decola la Roman

Mutarea la Roman a fabricii de avioane din satul Valea Enei, comuna Oniceni, dă mari bătăi de cap întreprinzătorului Vasile Procopie, inginerul care produce avioane ușoare, utilitare și de agrement.

 

 

Odată cu strămutarea fabricii, constructorul de avioane are în plan să construiască și un aerodrom pentru testarea avioanelor, construcție pe care nu a putut să o realizeze în satul natal, Valea Enei.

Administrația locală din Roman i-a propus o locație în partea de nord a orașului, pe terenul unei localnice stabilită în Franța. Negocierile dintre proprietara terenului și administratorul SC Aer-Tech Impex SRL din Valea Enei nu au fost pe placul acestuia, așa încât Vasile Pricopie caută alte soluții. „O variantă ar fi să iau în concesiune un teren din preajma vechiului aerodrom al orașului, în suprafață de cinci hectare, parte în administrarea Primăriei Roman,  dar și teren în proprietatea unor persoane. Dacă vom lua în calcul această variantă, apreciez că abia la jumătatea acestui an aș putea începe mutarea fabricii. Am pierdut deja foarte mult timp”, spune Vasile Procopie, patronul afacerii.

O altă locație pe care Vasile Procopie o are în vedere este un teren din localitatea Horia. „Este greu de găsit un teren care să fie în administrarea Primăriei Roman și care să se preteze la activitatea pe care o desfășor. În localitatea Horia am făcut, o vreme, probe cu avioanele, înainte de a le trimite în străinătate. Autoritățile mi-au  spus că nu pot ridica o construcție la Horia, deoarece acea zonă este declarată inundabilă, pot cel mult face probe cu avioanele”, a explicat constructorul.

De la înființarea societății, Vasile Procopie a produs și vândut 103 avioane ușoare, cu prețuri cuprinse între 35 și 50.000 euro fiecare, în funcție de dotarea avionului.

Autoritățile locale de la Roman rămân interesate de susținerea afacerii lui Vasile Procopie, pe lângă taxele locale aferente existând posibilitatea transformării orașului Roman într-un punct de atracție pentru împătimiții de aeronautică.

Comentarii

WORDPRESS: 0