Avertizare de caniculă pentru joi. Sfaturile medicilor pentru perioadele cu temperaturi extreme

HomeSanatate

Avertizare de caniculă pentru joi. Sfaturile medicilor pentru perioadele cu temperaturi extreme

 

Conform atenționării meteorologilor, în cursul zilei de joi, 29 iunie, valul de căldură se va intensifica şi va cuprinde toată regiunea. Disconfortul termic va fi accentuat – indicele de temperatură umezeală va depăşi pe arii relativ extinse pragul critic de 80 de unităţi. Se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 34 – 36 de grade, iar minimele nocturne se vor situa în general peste 20 de grade.

Miercuri, a avut loc o ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, în care a fost aprobată o hotărâre cu măsurile care se impun pentru protecția populației în perioada caniculară, între care și identificarea locurilor pentru amplasarea punctelor de prim ajutor şi a punctelor de distribuţie a apei potabile și identificarea unor surse alternative de apă în eventualitatea reducerii substanţiale a debitului în reţeaua de distribuţie, pentru asigurarea cantităţilor de apă potabilă şi menajeră necesare populaţiei şi pentru adăparea animalelor din gospodăriile acesteia.

Recomandări pentru perioadele cu temperaturi extreme

Pentru prevenirea incidentelor în această perioadă cu temperaturi extreme, se recomandă populaţiei să asculte sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 şi 18, precizează specialiștii în sănătate publică.

De asemenea, în perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Trebuie să consumăm un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.

Medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete(pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii), deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. Este  bine de ştiut că o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.

Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin), deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice.

Pe parcursul zilei este bine să facem duşuri călduţe, fără a ne şterge de apă, iar dacă avem aer condiţionat, aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.

Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii trebuie să folosim o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.

Este de evitat activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinarit, etc) şi trebuie avută grija persoanelor vârstnice, a copiilor, persoanelor cu dizabilităţi oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu le solicită.

 

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0