HomeRoman

Averile noilor consilieri locali

Prima ședință a noului Consiliu Local va avea loc peste o săptămînă. Unii dintre consilierii locali nu sînt la primul mandat. Conform ultimelor declarații de avere, printre consilierii locali se numără persoane cu averi de invidiat.

 

Noua echipă de consilieri locali romașcani se va întruni în cadrul primei ședințe săptămîna viitoare, ședința fiind convocată prin ordin al prefectului Ilie Dumitru Haralambie Mitea. Cel mai probabil, prima ședință de Consiliu Local – cea de constituire – va avea loc marți, 26 iunie, avînd pe ordinea de zi alegerea comisiei de validare, validarea mandatelor consilierilor locali și depunerea jurămintelor acestora.

În timp ce mulți dintre consilierii locali sînt la primul lor mandat, unii au mai stat și pînă acum la „cîrma” orașului. Printre aceștia se numără Elena Nușa Chiriac (USL), Leonard Achiriloaiei (APEL), Maricel Benchea (APEL), George Lazăr (USL), Lucian Ovidiu Micu (APEL), Eugen Păuleț (USL) și Vasile Mocanu (USL). Patru dintre consilierii locali actuali au făcut parte din Consiliul Local și în mandatul precedent.

Conform ultimei declarații de avere făcută publică, Elena Nușa Chiriac (USL) este manager al societății Turoag, dar și președinte al Fundației „Hanu Ancuței”. Din 1992, locuiește într-o casă de 365 de metri pătrați. A contractat în anul 2009 un credit de 90.000 euro de la BCR. În baza contractului de management al societății Turoag SA, Elena Nușa Chiriac a încasat în anul 2010 salarii de 80.400 lei, iar soțul său, Adrian Chiriac – alți 12.000 lei, ca administrator al societății Conceta SRL. Indemnizațiile de consilier local încasate anul trecut de Elena Chiriac însumează 4.543 de lei. Elena Nușa Chiriac deține atît bijuterii dobîndite în perioada 1982 – 2008, a căror valoare este estimată la 3.600 euro, cît și tablouri dobîndite în perioada 1987 – 2007, a căror valoare totală este estimată la 3.900 de euro.

Leonard Achiriloaiei (APEL) are de achitat, alături de soția sa, credite de peste 180.000 de franci elvețieni. În anul 1998 cei doi au cumpărat un apartament în Roman, apoi un apartament în Iași (în anul 2007) și o casă în Roman (în același an). Cei doi dețin două mașini – un Cielo și o Dacie. În anul 2009, familia Achiriloaiei a vîndut apartamentul din Roman, cu 23.000 de euro, apoi au constituit două depozite bancare. Leonard Achiriloaiei a înregistrat anul trecut venituri de 8.150 de lei ca director al societății Elit Design, la care se adaugă 5.528 lei – indemnizațiile de consilier local. Soția sa a cîștigat venituri de 57.700 lei ca director în cadrul Volksbank, precum și alți 13.100 lei ca agent de asigurări la Unita SA.

Maricel Benchea (APEL) deține trei terenuri ce însumează 6.400 de metri pătrați în localitățile Bîrgăoani și Viișoara, un apartament în Roman, precum și o casă de 80 de metri pătrați la Bîrgăoani. Consilierul local are două autoturisme Volkswagen Golf. Anul trecut, Maricel Benchea a încasat venituri de 6.684 de lei ca economist la Apa Serv, 12.500 de lei ca director executiv al clubului de fotbal Laminorul, 2.100 de lei pentru funcția de cenzor al asociației de proprietari 47, 9.000 de lei ca director executiv al SCM Petrotub, precum și 4.537 de lei din indemnizațiile de consilier local. Soția sa, economist la Acvaserv, a cîștigat anul trecut din salarii 8.840 de lei.

George Lazăr (USL) a cumpărat în 2009 un apartament în Roman și a împrumutat 14.000 de euro de la o persoana fizică. Din serviciile de asistență juridică, avocatul a încasat anul trecut 29.300 de lei, la care se adaugă 1.235 de lei – indemnizațiile de consilier local. George Lazăr nu are nici un autoturism înregistrat pe numele său.

Lucian Ovidiu Micu (APEL) declarase, în anul 2010, că deține un spațiu comercial în Roman și patru apartamente în Iași, achiziționate în anul 2007 la prețuri cuprinse între 22.100 și 22.848 de euro. Consilierul local avea de achitat un împrumut la OTP Bank, scadent în anul 2037, în valoare de 144.500 franci elvețieni. Lucian Micu declarase venituri anuale de 7.200 de lei din profesia de consilier juridic în cadrul societății Contjur și venituri de 7.300 de lei din indemnizația de consilier local, iar soția – venituri de 7.200 de lei din profesia de economist la aceeași societate, respectiv de 32.729 lei din expertize contabile realizate.

Eugen Păuleț (USL) anunța, tot în 2010, că deține terenuri în Buruienești, Roman și București, precum și 12 spații comerciale în Roman, Botoșani, Iași și București, cărora li se adăugau șapte apartamente situate în Roman, Constanța, Brașov, Onești și București. Consilierul local avea de achitat două credite bancare, scadente în anul 2018, în valoare totală de 230.000 de euro. La capitolul venituri, consilierul local precizase doar indemnizația primită pentru participarea la ședințe, totalizînd 5.323 de lei. Acesta era, însă, asociat în cadrul firmelor Sempre Dritto Tour, Eugen Impex, Pro Construct, Italo Romena Construct, Tele Satelit și International Tours.

Consiliul Local Roman va fi alcătuit din 11 consilieri APEL – Leonard Achiriloaei, Lucian-Ovidiu Micu, Daniel Petrea, Mihaela Tanovici, Maricel Benchea, Cătălina-Elena Pălăncianu, Vasile-Constantin Damaschin, Petrică Căpraru, Bogdan-Costinel Andrieș, Petru Farcași și Gabriel Cimpoeșu -, opt consilieri USL – Leonard Vacaru, George Lazăr, Nușa Elena Chiriac, Petru Gîndulescu, Vasile Mocanu, Eugen Păuleț, Iulia Havrici Tomșa și Mihai Lichiardopol – respectiv doi consilieri locali din partrea PP-DD – Gabriel Andrici și Radu Vatavu.

Formațiunea politică APEL are majoritate simplă în Consiliul Local, ceea ce înseamnă că singurele proiecte de hotărîre unde votul celorlalte formațiuni politice este decisiv sînt cele referitoare la chestiuni de patrimoniu, caz în care este necesară, pentru aprobare, o majoritate calificată, deci votul a trei pătrimi dintre consilierii locali.

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • abureli 11 ani ago

    Abureala…..scrieti ca nu are nicio masina si el arde gazul toata ziua in propriul BMW pe strazile din Roman. :))

    La Benchea scrieti: „12.500 de lei ca director executiv al clubului de fotbal Laminorul” si
    ” 9.000 de lei ca director executiv al SCM Petrotub”
    Sunteti comici.