HomeSanatate

Averile medicilor romașcani

Din cei 20 de medici şefi de compartimente şi secţii din cadrul Spitalului Roman, doar cinci au depus, până la această dată, declaraţiile de avere pentru anul care a trecut.

 

Medicii cu funcții de conducere la instituții ale statului au obligația, ca bugetari, sa completeze, anual, declarația de avere.  Pentru corecta interpretare a informațiilor este necesară, înainte de numărarea banilor, numărarea anilor. Ani de studii cât anii de viață a unui meseriaș care câștiga astfel de sume într-un sezon, eventual fără să dea bir statului. Și fără răspundere socială, ca în destule profesii în care, dacă nu iese bine din prima, se reia. Toate până la sănătate, acolo unde medicul nu poate da greș, iar dacă o face plătește nu doar legal, ci și moral. Suficiente motive ca înainte de a număra banii să număram anii și să respectăm valoarea socială a unei profesii.

 

Decența unei meserii cu har

Până la această dată, numai cinci din cei 20 de medici şefi de secţie sau compartimente din cadrul spitalului au completat declaraţiile de avere pentru anul trecut. Cei mai conştiincioşi au fost medicii: Liliana Căescu, şefa Laboratorului clinic, Ligia Ionescu, şeful secţiei Recuperare Medicală, Ioan Chereji, şeful secţiei Pediatrie,  Constantin Danciu, şeful Serviciului Anatomie Patologică, şi  Nicoleta Popescu, şefa secţiei Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI).

Medicul Liliana Căescu deţine două terenuri intravilane – unul în Boghicea, de 3.090 de metri pătraţi, şi unul în satul Izvoare, de 30.000 de metri pătraţi -, şi un teren agricol, de 15.872 de metri pătraţi, tot în Boghicea. De asemenea, are un apartament în Roman, de 65 de metri pătraţi, şi o casă în Cordun, de 150 de metri pătraţi. Conduce un Peugeot 206, proprietate personală, şi nu a obţinut în 2013 alt venit decât din salariu, respectiv 20.000 de lei.

Medicul Ligia Ionescu este proprietar al unui apartament de 57 de metri pătraţi în Roman şi, conform declaraţiei de avere, singurul venit obţinut anul trecut a fost de la Spitalul Roman, de 64.800 de lei.

Medicul Ioan Chereji este coproprietar, în urma unei moşteniri primite de la părinţi, al unor terenuri, de 0,70 şi 0,54 de hectare, în zona Ardealului. De asemenea, este coproprietar, alături de soţie, a două apartamente – unul de 68 de metri pătraţi, în Roman, şi unul de 72 de metri pătraţi, în Cluj Napoca, dobândite prin cumpărare. În 2013, doctorul Chereji a realizat un venit salarial de 60.250 de lei de la Spitalul Roman, aceeaşi sumă a încasat-o în urma activităţii de la cabinetul său particular şi 12.015 lei i-a încasat din alte surse.

Medicul Nicoleta Popescu, şefa secţiei ATI, nu deţine niciun teren sau imobil pe numele său, ci numai două maşini – un Volkswagen Golf şi un Opel Astra, cumpărate în 2006. A reuşit să facă economii, astfel că în prezent are un cont curent de 16.000 de lei la Banc Post, un depozit de 130.052 de lei la aceeaşi bancă şi un alt cont curent, de 4.200 de euro, la banca UniCredit. Din salariul de medic la Spitalul Roman a câştigat, în 2013, 65.000 de lei.

 

Medicul Constantin Danciu are cel mai mare salariu din spital

Medicul Constantin Danciu, şeful Serviciului de Anatomie Patologică, deţine, împreună cu soţia, două terenuri intravilane, de 140 şi 2.300 de metri pătraţi, în satul Măgura, comuna Bezdead, judeţul Dâmboviţa; o casă de vacanţă în aceeaşi localitate, de 120 de metri pătraţi, precum şi un apartament în Roman, de 58 de metri pătraţi. Familia Danciu are în proprietate un autoturism Opel şi unul Volkswagen, dar şi trei credite la bănci – unul de 51.000 de franci elveţieni, scadent în 2027, altul de 30.000 de lei, scadent în 2023 şi unul contractat în 2014, pe cinci ani, de 28.000 de euro. Datorită specificului activităţii sale, medicul Danciu a obţinut, în 2013, cel mai mare venit salarial de la Spitalul Roman, de 97.000 de lei, şi 5.000 de lei de la un cabinet particular.

Șefii secţiilor Cardiologie, Obstetrică-Ginecologie, Neonatologie, Chirurgie Generală, ORL, Chirurgie şi Ortopedie Infantilă, Oftalmologie, Ortopedie şi Traumatologie, Boli Infecţioase, Endocrinologie, Psihiatrie, Oncologie, Dermatologie, Neurologie şi CPU nu au completat aceste declaraţii de avere. „Nu au un termen limită, dar ar fi bine să le completeze cât mai curând. Mulţi dintre ei sunt în concediu, dar, cel mai probabil, or să facă acest lucru când se întorc”, spune medicul Cătălina Pălăncianu, managerul general al spitalului.

Comentarii

WORDPRESS: 0