HomeActualitateRural

Aventurile unei octogenare: căutată de Poliţie în miez de noapte

Poliţişti de la Roman şi de la Sagna au căutat, timp de cinci ore, o bătrână dispărută în zăvoiul de la Siret. Femeia plecase după lemne, dar nu a mai ştiut pe unde să se întoarcă. Datorită câinilor de urmă şi a informaţiilor culese de pe traseu, bătrâna a fost găsită şi dusă acasă.

O bătrână de 85 de ani, din cartierul Nicolae Bălcescu, a dat de furcă poliţiştilor şi familiei, după ce a dispărut în pădure. Marţi, pe la amiază, bătrâna şi o vecină s-au dus în zăvoiul de pe malul stâng al Siretului, pentru a aduna câteva vreascuri provenite în urma unei exploataţii forestiere. La un moment dat, cele două femei s-au despărţit, iar când vecina s-a întors la punctul de întâlnire nu a mai găsit-o pe femeia de 85 de ani, dar nici sarcina de vreascuri adunată. Crezând că femeia a plecat spre casă, vecina şi-a luat lemnele adunate şi s-a întors spre cartierul Bălcescu. Când a traversat podul, vecina a văzut câţiva copii, pe care i-a întrebat dacă nu au văzut o bătrână cu lemne în spate, mergând spre Roman. Copiii i-au răspuns că nu au văzut pe nimeni, iar vecina s-a dus într-un suflet la fiul bătrânei, pentru a-l întreba dacă mama lui a ajuns acasă. Bărbatul i-a spus că nu a ajuns acasă, astfel că toate rudele s-au mobilizat în încercarea de a o găsi pe femeia dispărută, însă fără a anunţa autorităţile. Abia pe la ora 21.00, după mai bine de cinci ore de căutări, fiul bătrânei a sunat la 112 şi a anunţat dispariţia.

Pentru căutări s-au mobilizat poliţişti de la Roman şi de la Sagna şi au fost chemate şi două echipaje cu câini, pentru a-i lua urma dispărutei. Datorită câinilor, poliţiştii au refăcut traseul bătrânei, care a plecat cu lemnele în spate prin zăvoi, în direcţia opusă podului rutier care leagă municipiul Roman de localitatea Gâdinţi. Femeia a mers prin pădure, mai bine de un kilometru, apoi a abandonat vreascurile strânse, fiindcă drumul prin pădure, pe un sol noroios, nu a fost deloc uşor. După ce a ieşit din pădure, bătrâna a mers mai mulţi kilometri pe câmp, până a ajuns în dreptul unor case din Gâdinţi.

Ca un făcut, nici ea nu a bătut în porţile oamenilor pentru a cere ajutor, dar nici o localnică ce spăla o maşină nu a oprit-o din drum, deşi a întrebat-o ce caută acolo, octogenara răspunzându-i că s-a rătăcit. După întâlnirea cu localnica, bătrâna şi-a continuat peripeţiile pe un drum lateral şi pe câmpurile din zonă, apoi a ajuns în drumul naţional DN15D, care duce către Vaslui, prin Dealul Mărului. Ajunsă la şosea, femeia a luat-o la stânga şi a început să urce spre Dealul Mărului, în loc să coboare spre oraş.

În tot acest timp, poliţiştii refăceau traseul cu ajutorul câinilor de urmă, înotând în noroi până la glezne, căutând urme în întuneric cu lanterne, în speranţa că efortul lor nu va fi în zadar. Aceştia au găsit legătura de lemne abandonată, au stat de vorbă cu localnica pe lângă care trecuse bătrâna, au intrat într-un bar de pe traseu pentru a căuta informaţii şi au strigat pe la porţile oamenilor, chiar dacă acest lucru se întâmpla la o oră după miezul nopţii. Până la urmă, mergând pe DN15D, către Dealul Mărului, oamenii legii au văzut-o pe bătrână mergând pe mijlocul şoselei, complet dezorientată. După ce au găsit-o şi au răsuflat uşuraţi că, între timp, nu s-a întâmplat o tragedie, poliţiştii au întrebat-o pe octogenara „plimbăreaţă” de ce nu a cerut ajutorul oamenilor din Gâdinţi, dar femeia nu le-a dat niciun răspuns, explicându-le, însă, că ar mai fi mers, dacă nu era găsită.

În total, bătrâna a făcut un maraton de aproape zece kilometri, în 11 ore. Aceasta ar fi fost găsită mai devreme, dacă rudele ar fi sunat la 112 de când s-a constatat dispariţia ei, nu la o distanţă de şase ore. Și sigur nu s-ar fi rătăcit, dacă fiul bătrânei, un om în putere, ar fi mers el după lemne în locul mamei sale.

Comentarii

WORDPRESS: 0