Prima paginăRural

„Avem sufletul omului în palmă”

Dimensiune text

Mărturisirea este făcută de preotul doctor în teologie Sînică Palade (foto). Acesta și-a dedicat ultimii 20 de ani ctitoririi bisericii din sat și realizării unei lucrări de doctorat în teologie. Construcția bisericii durează de 19 ani, din lipsa banilor. Noua biserică din satul Cotu-Vameș are hramul  „Înălțarea Domnului”.

 

Biserica „Înălțarea Domnului”, din satul Cotu Vameș, adună, pe 25 martie, 19 ani de cînd au început lucrările de construcție. Este cel mai mare lăcaș de cult din zona municipiului Roman: 44 de metri înălțime pînă în vîrful crucii, 40 de metri lungime și 12 metri lățime, 2.060 de metri pătrați de pictură, încălzire sub pardoseală, cinci clopote în armonie, turnate la o firmă austriacă de renume.

 

Biserica a fost un proiect al satului

Biserica „Înălțarea Domnului”, din Cotu Vameș, este un proiect al satului, inițiat și coordonat de preotul Sînică Palade. „Am făcut facultatea în București. Am asistat la demolarea unor biserici. Nu cutezam să cred că voi construi vreodată o biserică. Lăcașul care s-a construit este pentru mine «al treilea copil»„, a spus preotul Sînică Palade, parohul bisericii.

Inițial, cei doi preoți ai parohiei – Sînică Palade și Vasile Iancu – au crezut că sînt suficienți 4-5 ani pentru ridicarea bisericii, dar încetineala lucrărilor a avut ca motiv lipsa banilor. „Nu am avut sponsori mari. În cei 19 ani, au fost doar trei donații de 10 mii de lei. Pe lîngă fondurile primite de la Consiliul Local, locuitorii au fost cei care au donat bani în fiecare lună pentru construcția bisericii. Chiar și în această perioadă de criză, cînd oamenii au fost afectați de șomaj, de reducerea pensiilor, tot contribuie cu bani la finalizarea lucrărilor. Cînd nu au, se împrumută„, a spus părintele Palade.

Pînă cînd biserica, ce a fost construită în stil ștefanian, va fi sfințită, mai sînt de făcut cîteva lucrări: icoanele de la catapeteasmă, aflate în lucru la Mănăstirea Agapia, pictura pe 10% din suprafață, mozaicurile de pe pereții exteriori ai bisericii. Toate acestea, dar și alte amenajări interioare, cum ar fi arhiva și biblioteca, vor însuma 5 – 600.000 de lei. „Dacă am avea acești bani, am încheia toate lucrările și am sfinți biserica„, a spus preotul paroh.

Cel mai mare regret al preotului Sînică Palade este că unii dintre localnici nu mai pot vedea biserica terminată. „Mulți dintre cei care au contribuit la ridicarea bisericii nu mai sînt printre noi„, a spus părintele Palade.

 

PS Ioachim Băcăuanul a sfințit clopotele la Innsbruck

În construcția bisericii „Înălțarea Domnului” s-a implicat și PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. „Am comandat cele cinci clopote în armonie la Turnătoria Grassmayr, din localitatea Innsbruck (Austria), o fabrică cu tradiție, fondată în 1599. Cel mai mare clopot are o greutate de 1.500 de kilograme, iar toate cîntăresc 3.200. Preasfinția Sa m-a însoțit la Innsbruck și a făcut o rugăciune de sfințire a clopotelor„, a spus părintele Sînică Palade.

 

Cercetare științifică încheiată cu doctorat

Pe măsură ce se ridicau zidurile  bisericii, preotul Sînică Palade, acum în vîrstă de 52 de ani, s-a preocupat continuu de studiu. S-a înscris la doctorat și, timp de șapte ani, s-a pregătit pentru teza intitulată „Taina Sfintei Spovedanii – mijloc de pastorație individuală”. „Am fost șef de promoție la facultate. Nu am vrut să închei pregătirea mea teoretică odată cu finalizarea studiilor universitare. M-am înscris la doctorat în 1993. Nu a fost ușor, pentru că biserica era începută, familia avea nevoie de sprijinul meu, iar studiul presupunea un aport personal la lucrare printr-o documentare intensă, avînd la îndemînă o bibliografie destul de săracă„, spune părintele Sînică Palade, cadru didactic la Seminarul Teologic „Sfîntul Gheorghe” din Roman, fost director al instituției.

Pe 18 decembrie 2000, preotul Palade susține teza de doctorat cu fostul său profesor din facultate – Nicolae D. Necula. Plecînd de la această lucrare, apreciată și citată în diverse publicații, care prezintă, printre altele, ameliorarea stării morale și religioase a oamenilor vremurilor în care trăim, părintele Sînică Palade atrage atenția slujitorilor altarelor pentru a răspunde problemelor societății moderne. „Pericolul care îl pîndește pe preot este rutina. Avem sufletul omului în palmă și noi trebuie să știm cum să-l îndrumăm de la starea de păcătoșenie„, a arătat părintele Palade.

COMENTARII

WORDPRESS: 0