Prima paginăActualitate

Avem 1.950 de arbori în Roman. Zeci de copaci vor fi doborâţi

Avem 1.950 de arbori în Roman. Zeci de copaci vor fi doborâţi

Dimensiune text

 

Un studiu comandat de administraţia publică locală arată că, la populaţia de 71.000 de romaşcani – cifră care nu este reală, ultimul recensământ arătând că suntem în jur de 55.000 -, spaţiul verde pe cap de locuitor este de 17,77 metri pătraţi. Practic, din cele aproape 1.600 de hectare de teren intravilan din oraş, 126 sunt spaţiu verde, adică un procent de 7%. Mai mulţi copaci, inclusiv nuci sau plopi, sunt marcaţi ca fiind un pericol şi vor fi doborâţi. Ca specii de arbori, în Roman predomină arţarul, teiul, tuia, stejarul, paltinul, castanul, plopul, răchita, frasinul, dar şi cireşul sau nucul.

parculet muzeul de arta romanvoda cnrv

Trei parcuri şi două terenuri degradate ce pot fi amenajate ca părculeţe

Conform documentului, efectuat de o firmă de specialitate din Paşcani, ce reprezintă un centralizator al spaţiilor verzi din oraş, în Roman există 1.950 de arbori, singurul copac ocrotit fiind Stejarul Unirii, care are o înălţime de 20 de metri şi 157 de ani de la plantare. În schimb, în municipiu avem cei mai mulţi tei – adică 595 de bucăţi, urmaţi de thuya – 176 de bucăţi, arţar – 135 de bucăţi şi cireş – 112 bucăţi. La polul opus, avem doar doi copaci Gladice, 4 de liliac, cinci caişi, şapte salcâmi japonezi şi opt carpeni

Documentul arată că în Roman sunt doar trei parcuri: Parcul Municipal, ce se întinde pe 171.000 de metri pătraţi, Parcul Central (de la Primărie) – de 4.793 metri pătraţi şi Parcul Casa de Cultură a Sindicatelor – de 3.311 metri pătraţi.

În acelaşi timp, pe două terenuri degradate, respectiv cel de pe strada Mihail Jora (de aproape 12.800 metri pătraţi) şi de pe strada Moldovei – fostul kartodrom (de circa 70.000 de metri pătraţi) se pot amenaja parcuri, iar în acest sens se vor depune pentru accesarea de fonduri europene proiectele Parc Jora şi Parc Zăvoi.

Copaci propuşi spre doborâre în zona Smirodava

În zona blocurilor 6-8 Smirodava – 10A C.A. Rosetti se află acum 189 de arbori. Dintre aceştia, mai mulţi copaci sunt propuşi să fie doborâţi: trei plopi (numărul de identificare: 8, 9, 177), doi nuci (număr de identificare: 12, 13, ), patru tei (număr de identificare: 38, 48, 74, 135) şi un pin (număr de identificare: 75).

În zona Tineretului, bloc 2, Bogdan Dragoş – blocurile 4-7 şi Ecaterina Teodoroiu – blocurile 5, 7, 1 şi 3 sunt în total 240 de arbori şi prezintă pericol un plop (număr de identificare: 244).

În zona străzii Bodgan Dragoş – blocurile 3 şi 5, Smirodava bloc 10 şi Grădiniţa 5 din Ecaterina Teodoroiu sunt în total 79 copaci şi nici unul nu prezintă pericol pentru a fi doborât. În zona străzilor Smirodava şi Ecaterina Teodoroiu sunt 25 de arbori, niciunul propus pentru doborâre.

În zona bulevardul Republicii – bloc 72 şi străzile Vasile Conta şi Bogdan Dragoş sunt în total 109 arbori, din care se propun a fi doborâţi: doi cireşi (număr de identificare 461 şi 514), doi pruni (număr de identificare: 472, 478), un tei (număr de identificare 495), un plop (număr de identificare 502), un nuc (număr de identificare 510) şi un zarzăr (număr de identificare 535). Doi corcoduşi (număr de identificare 466 şi 473) şi doi pruni (număr de identificare 496 şi 498) sunt propuşi a fi curăţaţi.

La blocul 1 din Smirodava se propune a fi doborât un păr (număr de identificare 571) şi de curăţat un frasin (număr de identificare 574).

Copaci propuşi spre doborâre în zona Anton Pann

În zona străzii Păcii şi Fundătura Păcii se vor doborî: de la blocul 37 – un cireş (număr de identificare 682) şi doi plopi (număr de identificare 695 şi 696). La blocul 21 din Smirodava se va doborî un cireş (număr de identificare 735), iar la blocul 36A de pe aceeaşi stradă se va doborî un frasin (număr de identificare 576). La blocul 18 de pe Smirodava se va doborî un nuc (număr de identificare 664).

De pe strada Anton Pann, blocurile 28, 30 şi 32 sunt propuşi spre doborâre: un tei (număr de identificare 828), un prun (număr de identificare 831) şi un salcâm (număr de identificare 849). De pe aceeaşi stradă, de la blocurile 32, 34 şi 36, sunt propuşi spre doborâre: doi tei (număr de identificare 855 şi 857) şi trei salcâmi (număr de identificare 858, 859, 864). De la blocurile 33-35 de pe Anton Pann se propune spre doborâre un prun (număr de identificare 1144), un arţar (număr de identificare 1159), trei salcâmi ((număr de identificare 1160, 1162 şi 1165) şi un păr (număr de identificare 1163).

De pe fosta 1 Decembrie 1918 se propun a fi doborâţi un salcâm (număr de identificare 1263) şi cinci arţari (număr de identificare 1277, 1288, 1289, 1290 şi 1291). De la sensul giratoriu de pe bulevardul Republicii şi până la Abator, sunt în pericol: un salcâm (număr de identificare 1341), un arţar (număr de identificare 1350) şi doi tei (număr de identificare 1407 şi 1460). Din zona Oituz, Piaţa „Roman Vodă”, Primăria municipiului Roman, Libertăţii şi bulevardul Roman Muşat se propune a fi doborât un salcâm (număr de identificare 1579).

Consilierii locali sunt de acord cu studiul

Este de precizat faptul că acest studiu nu este complet, iar în zone ca Sucedava sau centrul oraşului – cuprinse în acest document – nu este necesară doborârea de arbori. În principiu, cei mai mulţi copaci au plăcuţe de identificare, la nuci cu siguranţă se regăsesc datele pe trunchiul copacului, fiind arbori protejaţi.

Documentul a fost aprobat vineri, 19 august, de consilierii locali, iar firma care l-a efectuat va răspunde pentru corectitudinea datelor. Chiar dacă aici se află mai mulţi arbori pentru care specialiştii au constatat că prezintă pericol, anual, prin asociaţiile de proprietari, se primesc la Primărie cereri pentru toaletări (care se efectuează doar primăvara sau toamna târziu) sau doborâri, funcţie de solicitările locatarilor. În acelaşi timp, tot anual se şi plantează arbori, în special pe aliniamentele stradale, însă mulţi dintre puieţi nu rezistă, fie pentru că unii îi smulg din pământ, fie că locatarii din zonele respective nu se îngrijesc să-i ude pentru a prinde rădăcini.

„Evidenţa spaţiilor verzi are drept scop organizarea folosirii raţionale a acestora, a regenerării şi protecţiei lor eficiente, cu exercitarea controlului sistematic al schimbărilor calitative şi cantitative, cât şi asigurarea informaţiilor despre spaţiile verzi. Prin registru se inventariază spaţiile verzi cu acces nelimitat, scuaruri, parcuri şi/sau grădini publice, spaţii verzi cu caracter utilitar (aliniamente, de protecţie), spaţii verzi aferente blocurilor de locuinţe, baze sportive şi de agrement, etc., dar şi terenuri neproductive sau degradate care se pot amenaja ca spaţii verzi, astfel încât registru trebuie actualizat anual. Conform prevederilor art. 18 din Legea 24/2007R privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din zonele urbane, autorităţile publice locale au obligaţia să ţină evidenţa spaţiilor verzi de pe teritoriul unităţilor administrative, prin constituirea registrelor locale ale spaţiilor verzi”, după cum se precizează în raportul de specialitate la hotărârea aprobată vineri de consilierii locali.

Întregul document, cu arborii inventariaţi până la acest moment poate fi consultat la această adresă: http://primariaroman.ro/ConsLoc/HCL_Proiect/2016-08e/001_HCL_2016-08_Registru_Spatii_Verzi.pdf.

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 4
  • De ce tăiați iar copaci? Când plantați copaci care să se prindă? Ca pieton vara este cumplit să mergi prin oraș. Nu mai este umbră aproape deloc.
    De ce nu plantați copaci lângă casă de cultură?

  • I-ar taiati copaii ? vreti sa moara oamenii in cutiile de chibrit in care abia isi duc existenta , Sa fiti blestemati daca mai taiati un singur copac . Stiti voi cine , stiti exact , sa dea Dumnezeu sa fiti taiati si voi la fel si sa vi se ususce gatul de sete in iad . Criminalilor , taiati tot si nu puneti nimic in loc , in schimb taiati acesti copaci spre a nu cumpara lemne din alta parte sa dati pentru nevoiasi .

  • Ati omorat atatea spatii. Ati mintit poporul ca plantati altii in loc si acum va incurca iar nucii si brazii si teii. Ati lasat un oras chelbos cu betoane murdare si imbacsite de praf..!!

  • Si oare cine este vinovat ptr.aceasta,,crima,care treneaza de ceva vreme ,in orasul nostru???Bineinteles ca domnul primar Leoreanu si romascanii ,care cu onor l-au reales din nou sa fie primar cu peste70% de voturi…..ca si cum din multitudinea de candidati la locale,numai profesorul Leoreanu merita sa ne fie primar.Acum asistam la defrisarea orasului dictata de ,,scumpul vostru,, primar .Ce credeati ca se va opri de la infaptuirea acestei ,,crime,,???Pacat,,,,dar v-ati inselat!!!