Prima paginăActualitatePolitica

Autoritățile spun că Romanul și-ar putea gestiona singur apa, mai ieftin – mai bun

Autoritățile spun că Romanul și-ar putea gestiona singur apa, mai ieftin – mai bun

Dimensiune text

 

Municipiul Roman și-ar putea gestiona singur problemele legate de alimentarea cu apă, rețelele de apă și canalizare, pentru a beneficia de apă la un preț redus și de o mai bună calitate.

Anunțul a fost făcut de deputatul Laurențiu Leoreanu, în cadrul unei conferințe de presă organizate duminică, 8 octombrie, acesta precizând că, alături de conducerea primăriei și de consilierii locali, va analiza variante pentru ca romașcanii să aibă parte de o apă de o mai bună calitate și la un preț mai mic decât în prezent. De asemenea, deputatul Leoreanu a afirmat că ia în calcul și transformarea Romanului într-un pol de gestionare a resurselor de apă atât din localitățile din zonă, membre ale regiunii Roman Metropolitan, cât și pentru comune apropiate din județele vecine.

„Pentru Roman avem câteva probleme pe agenda curentă, sunt în studiu și analiză, dar vă spun că studiez foarte atent și discut pentru ca măcar câteva lucruri cu privire la apa de la Roman să se întâmple. Și mă gândesc la o apă de mai bună calitate ca cea existentă în prezent, la un preț mai bun, adică scăderea prețului la apă, proiecte de modernizare a rețelelor de apă și canal și transformarea orașului Roman într-un centru, într-un pol de gestionare a problemei apei pe zona Roman Metropolitan, dar și a altor unități administrativ-teritoriale din județele învecinate. Suntem în discuții și analize, sperăm ca, într-o lună-două, să avem un răspuns concret. Este un proiect personal la care lucrez, pe care îl voi împărtăși în perioada imediat următoare și primarului și consilierilor locali, vom face și câteva vizite de lucru împreună cu ei, pentru a căuta o soluție cât mai bună”, a precizat deputatul Laurențiu Leoreanu.

Citește și:   Locuință în flăcări la Trifești

Serviciile de alimentare cu apă și canalizare ale celor mai multe dintre localitățile județului Neamț sunt gestionate de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Aqua Neamţ”, prin Compania Județeană Apa Serv. Relațiile dintre municipalitatea din Roman și compania ApaServ au avut de suferit în ultimii ani, unele dintre motive referindu-se atât la probleme în implementarea unor proiecte cu finanțare europeană privind reabilitarea rețelelor de apă și canalizare, cât și la desființarea dispeceratului ApaServ de la Roman și a echipelor de intervenție la avariile apărute pe timp de noapte în municipiul Roman.

În același timp, Consiliul Local Roman tocmai a devenit proprietar al terenurilor de la stația de captare Pildești-Simionești, după ani de negocieri. Deocamdată, aceste terenuri au fost date în administrare ApaServ, pentru ca această companie județeană să poată depune, pe fonduri europene, un proiect de modernizare a stației de captare. Soluția este aleasă în acest fel deoarece fondurile europene pentru infrastructura de apă, ca și cea de mediu se alocă în ultimii ani pentru regiuni, nu doar pe comunități cum se făcea odinioară.

În acest moment, prin hotărâre a ADI Aqua Neamț, formată din aproape toate comunele și localitățile din județ, prețul plătit de fiecare este unic, indiferent de unde vine apa și cu ce costuri, în care practic sunt incluse toate cheltuielile.

 

 

Partajează articolul
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

COMENTARII

WORDPRESS: 1
 • Proiectul de preluare de catre primaria Roman a serviciului de apa si canal de la Apa serv Piatra Neamt propus de deputatul de Roman d-l Leoreanu este o actiune majora si a fost solicitata de romascani in toate adunarile publice la care au fost prezenti edilii orasului si sa aratat ca predarea cestei activitati impreuna cu toate instalatile a fost o grava eroare.
  Pentru ca proiectul sa fie viabil,astfel la preluarea de catre formatia din Roman sa se impuna ca plata consumului de apa sa se faca prin contorizare si facturare individuala,astfel ca plata consumului de apa sa fie 100% si sa nu mai fie restantieri ,ceeace se va face ordine in functionarea unitatii.Deasemeni etalonarea contoarelor de apa sa se faca de un centru autonom si autorizat.
  Dumnezeu sa va ajute!!