Prima paginăActualitate

Autorităţile judeţene au cerut sprijinul premierului Cioloş, la întâlnirea de la Iaşi

Autorităţile judeţene au cerut sprijinul premierului Cioloş, la întâlnirea de la Iaşi

Dimensiune text

 

presedintele Arcan si premierul2Prefectul judeţului Neamţ, Niculina Dobrilă, şi Emilia Arcan, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, au participat luni, 26 aprilie, la Iaşi, la o întâlnire cu prim-ministrul Dacian Cioloş, întâlnire care a avut ca temă de discuţie necesitatea elaborării unei strategii de dezvoltare economică şi socială unitară a regiunii Moldova, care să includă domenii precum infrastructura, dezvoltarea economică, educaţia şi agricultura. La întâlnire au participat viceprim-ministrul Vasile Dâncu, ministrul Transporturilor, ministrul Agriculturii, ministrul Justiţiei, ministrul pentru Consultare publică şi dialog civic, ministrul secretar de stat de la Secretariatul General al Guvernului, şeful Cancelariei prim-ministrului, precum şi prefecţii, preşedinţii de consilii judeţene, structuri asociative ale autorităţilor publice locale, instituţii care gestionează fonduri europene, mediul academic, societatea civilă şi parlamentari, din Regiunea de Nord Est.

În cadrul întâlnirii au fost abordate problemele cu care se confruntă regiunea istorică a Moldovei care, deşi a absorbit importante fonduri europene, continuă să fie cea mai defavorizată zonă a ţării. Astfel au fost amintite şi discutate necesităţile regiunii: infrastructura, parcuri industriale, învăţământ vocaţional, agricultura, pachetul antisărăcie, atragerea de fonduri europene.

„Din discuţiile purtate cu reprezentanţii Guvernului s-a conturat ideea prioritizării necesităţilor şi elaborării unor proiecte unitare, în care să fie integrate interesele regiunii noastre şi care, odată demarate să poată fi continuate indiferent de cine va fi la guvernare. O prioritate strategică a regiunii o reprezintă autostrada Ungheni – Iaşi – Tîrgu Mureş, ca principal vector de dezvoltare unitară a regiunii. Totodată, în cadrul discuţiilor, a fost reiterată necesitatea întăririi rolului asociaţilor de dezvoltare intercomunitară, în scopul accesării unor fonduri europene de interes judeţean sau regional. Concluzia este că, fără o colaborare şi gândire strategică, atât între unităţile administrativ teritoriale din cadrul fiecărui judeţ, cât şi între judeţele regiunii, proiectele vor fi fragmentate iar dezvoltarea regiunii pe ansamblu, va fi în continuare redusă”, a declarat prefectul Niculina Dobrilă.

Sprijin pentru două importante căi rutiere din Neamţ

Emilia Arcan, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, a abordat alte patru probleme extrem de importante pentru zona noastră. „După discuţii pe subiectul acestei autostrăzi, extrem de necesară ca să putem să ne «legăm» şi noi la civilizaţie, am participat la discuţii iniţiate de către noi, reprezentanţii judeţelor Moldovei, cu autorităţile centrale şi am pus pe tapet patru probleme extrem de importante pentru Neamţ. Am accentuat nevoia de a se pune la punct două dintre căile de rulare care străbat judeţul, în speţă este vorba despre drumul de la Izvorul Muntelui până la Durău, apoi drumul care leagă judeţul nostru de Harghita, un traseu care arată ca după război, şi am mai cerut sprijin pentru alte două probleme care ne depăşesc pe noi, autorităţile nemţene. Una ţine de clădirea în care funcţionează «Spitalul Vechi» din Piatra Neamţ, care are aproape un secol vechime şi nu mai prezintă siguranţă în exploatare, ba, mai mult, are şi «bulina roşie» că se poate prăbuşi la un cutremur de magnitudine nu prea mare. În locul respectivului spital poate vom primi ajutor financiar să construim altul, care să corespundă cerinţelor actuale. Ultimul subiect pe care l-am prezentat are legătură cu reţeaua de apă din Piatra Neamţ, depăşită fizic şi moral, pe care Consiliul Judeţean nu are capacitatea să o înlocuiască, oricâte eforturi ar depune. Sper ca aceste semnale de alarmă să nu rămână fără ecou şi pentru asta, la întâlnirea de miercuri, 27 aprilie, de la Bucureşti, dintre reprezentanţii Guvernului cu toţi preşedinţii de consilii judeţene din ţară, voi depune şi o documentaţie scrisă cu aceste referiri”, a declarat Emilia Arcan, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ.

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0