Prima paginăSocial

Autoritățile caută iar soluții împotriva infractorilor minori

Autoritățile caută iar soluții împotriva infractorilor minori

Dimensiune text

 

Autoritățile locale anunță că mai fac o încercare de a găsi soluții reale pentru a diminua numărul infracțiunilor comise de minori, copii care nu răspund acum în fața legii. Primarul Lucian Micu spune că se va implica și va încerca, alături de conducerea Poliției Roman și cea a Poliției Locale, să identifice posibilitățile de pe plan local pentru a-i descuraja pe hoții.

În luna decembrie, de 2-3 ori, polițiștii locali au prins câțiva minori hoți, i-au predat Poliției, însă legea spune că acestora li se ia o declarație, după care sunt lăsați din nou liberi pe străzi. „Din păcate, legislația este foarte nefavorabilă polițiștilor, în sensul în care vorbim despre minori sub 14 ani care nu răspund penal. Și, în afară de a consemna o declarație, mai mult de atât nu au pârghii legale”, a precizat primarul Lucian Micu.

Acesta spune că a făcut demersuri către parlamentari pentru ca aceștia să intervină să modifice legea actuală și aceasta fie să prevadă măsuri mai aspre pentru părinții acestor copii, fie să îi pedepsească, într-un fel, direct pe infractorii minori. „Eu am purtat o discuție și la nivelul Parlamentului și i-am solicitat deputatului Leoreanu ca, începând cu sesiunea parlamentară din februarie, să preia această problemă a răspunderii penale a infractorilor minori, pentru modificarea legislației, pentru că ceea ce se întâmplă la Roman nu este singular, e o problemă la nivel național și trebuie să facem eforturi la nivel legislativ pentru a sancționa penal atât pe acești copii, cât și familiile lor”, a mai spus primarul Romanului.

În ceea ce privește aplicarea legii, edilul spune că ea aparține Poliției Roman, inclusiv în cazul părinților. Pentru faptul că aceștia nu au grijă de propriii copii ar putea chiar risca să fie decăzuți din drepturi, însă o astfel de măsură nu ar descuraja fenomenul infracțional din stradă, ci doar ar fi o pedeapsă mai degrabă de ordin administrativ. Edilul spune că infractorii minori ce acționează în Roman au părinți: „Discutăm de persoane care au părinți. Din discuțiile pe care le-am avut cu cei de la Poliția națională, mi-au comunicat că au început să ia măsuri administrative împotriva părinților. Și, sigur, mai departe, sunt atribuții ale Poliției naționale, noi nu putem să intervenim pentru astfel de situații. Tot ceea ce putem să facem noi cu Poliția Locală este să-i prindem pe acești copii și să-i predăm la Poliția națională”.

Conform Codului Penal, minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani nu răspunde penal. Minorul care are vârsta între 14 şi 16 ani răspunde penal numai dacă se dovedeşte că a săvârşit fapta cu discernământ, iar același cod prevede doar răspundere penală pentru minorii care au peste 16 ani. „Faţă de minorul care, la data săvârşirii infracţiunii, avea vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani se ia o măsură educativă neprivativă de libertate. Faţă de minorul cu vârsta între 14 și 18 ani se poate lua o măsură educativă privativă de libertate în următoarele cazuri: dacă a mai săvârşit o infracţiune, pentru care i s-a aplicat o măsură educativă ce a fost executată ori a cărei executare a început înainte de comiterea infracţiunii pentru care este judecat; atunci când pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită este închisoarea de 7 ani sau mai mare ori detenţiunea pe viaţă”, se mai arată în articolul de lege.

În principiu, pentru minori se aplică măsurile educative, ce constau, în fapt, în supraveghere, consemnare la sfârșit de săptămână și asistare zilnică. Cu alte cuvinte, toate acestea ar trebui să fie efectuate de către părinți, doar dacă părinții vor să-i aducă pe calea cea bună. Dacă părinții sunt cei care se bucură de infracțiunile comise de copii, atunci nici  măcar măsurile educative nu se aplică.

 

Partajează articolul
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

COMENTARII

WORDPRESS: 1
 • Trandafir eugen 4 ani

  Solution sunt ajutoarele sociale. Cati din cei abonati lunar si galagiosi ii vedeti la curatat trotuare?