Prima paginăActualitateRural

Au sistem de alimentare cu apă, dar cară apa de la cişmea

Dimensiune text

Localnicii din Stăniţa nu au bani să se branşeze la reţeaua stradală de apă potabilă. Ei aduc apa de la cişmelele stradale. Consumul de apă se ridică anual la 20.000 de lei şi este plătit de autorităţile locale.

Introducerea unui sistem de alimentare cu apă în Stăniţa a fost proiectul pe care locuitorii comunei l-au aşteptat de mai bine de două decenii. Lipsa apei din sol a fost resimţită în mod repetat de localnici, mai ales în perioadele secetoase, motiv pentru care autorităţile locale au întocmit, finalizat şi recepţionat un proiect de alimentare cu apă pentru comună realizat în mai multe etape. Numai că socoteala din proiecte nu s-a potrivit cu cea din teren. „Deşi avem sistem de alimentare cu apă, localnicii nu s-au branşat la reţeaua de apă pentru că nu au bani. Nu mai pot munci cu ziua pentru că pământul este lucrat de asociaţiile agricole, nu mai pot lucra la pădure, nu le putem oferi locuri de muncă. Pentru mulţi dintre localnici, singurul venit al familiei îl reprezintă alocaţiile copiilor”, a spus Laurenţiu Bebi Todireanu (foto), primarul comunei Stăniţa.

Conducta de apă trece prin faţa gospodăriilor, dar localnicii cară apa tot din stradă. Nu de la fântână, cum o făceau până acum, ci de la cişmelele de pe stradă. Aceasta pare să fie, cel puţin pentru moment, schimbarea pe care a adus-o localnicilor un proiect de milioane de euro şi peste 20 de ani de aşteptare.

Odată cu introducerea sistemului de alimentare cu apă, fântânile nu mai pot fi folosite, spun autorităţile locale. „Fântânile nu mai au apă. Nu se mai găseşte apă nici la 100 de metri adâncime. În aceste condiţii, oamenii folosesc apa de la cişmelele stradale, pentru că nu au de unde să bea apă, nu au de unde să-şi adape animalele”, spune primarul comunei Stăniţa.

Localnicii folosesc apa, dar nota de plată pentru apa consumată o primeşte primăria. „Nu-i încriminez pe oameni pentru că nu au soluţie. Pentru Consiliul Local, acest consum înseamnă o cheltuială de 20.000 de lei anual. Pot să le închid cişmelele doar dacă folosesc apa iraţional, în timpul verii, de exemplu, pentru udatul grădinilor”, a spus primarul Todireanu.

Modernizarea drumurilor comunale din comuna Stăniţa, a căror lungime este de 54 de kilometri, este un alt proiect care durează de câţiva ani. Asfaltarea drumurilor comunale DC 62 (Stăniţa – Ghidion) şi DC 63 (Stăniţa – Todireni) pe o distanţă de opt kilometri a primit undă verde de la OG 28/2003. „Ar fi fost de preferat ca proiectul de asfaltare a drumului Stăniţa – Ghidion să fi fost făcut în parteneriat cu judeţul Iaşi, pentru că din Stăniţa până la Iaşi sunt 40 de kilometri, în timp ce din Ghidion până la Iaşi, prin Roman, distanţa este de peste 100 de kilometri”, explică primarul comunei Stăniţa.

Valoarea proiectului de modernizare a celor opt kilometri este de 4.700.000 de lei, din care autorităţile locale au primit doar 10%. Lucrările se află în diferitee stadii de execuţie. „Pe un tronson de un kilometru s-au aplicat deja două straturi de asfalt, iar pe o porţiune de 1,5 kilometri doar primul strat. Dacă nu primim finanţare, acest covor asfaltic va ceda”, a spus primarul Laurenţiu Bebi Todireanu.

Menţinerea în stare de funcţionare a drumurilor comunale din Stăniţa înseamnă anual cheltuieli de sute de mii de lei din bugetul local.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 6
 • locuitor al comunei 7 ani

  Cei ce au scris acest articol au discutat probabil doar cu administratia locala. Realitatea este ca acest sistem a functionat maxim o luna, ulterior pompa s-a defectat, iar competentii angajati sa remedieze defectiunea au lucrat atat de bine incat nici in momentul de fata sistemul nu functioneaza. Iar in ceea ce priveste locuitorii care cara apa de la cismele, din nou este fals, pentru ca cismele nu au apa!!! Oamenii consuma apa din fantani.

 • kent 7 ani

  e adevarat ca s-a facut reteaua de apa si este functionala , felicitari dlui primar pentru ca ne ajuta sa avem apa . reteaua este functionala si avem apa de la cismele si dupa analize apa are calitati asemanatoare apei plate de la magazin. speram sa reusim sa ne bransam cati mai multi la acest sistem de distributie si pentru ca se merita . tot respectul pentru dl primar care ne ajuta in tot si in toate si este un om cu bun simt care ” trage ” pentru comuna noastra . speram sa ne ajute in continuare si noi il asiguram de tot sprijinul nostru .sanatate si viata buna tuturor

 • nicotina 7 ani

  d-l Kenta a comparat apa de la retea dupa o tigara Kent daca poate sa o compare cu apa plata; ce sa zic n-am avut prilejul sa gust apa de la retea deoarece aceasta lipseste cu desavarsire, vorba lu’ I L C.
  Informatiile se verifica, acu depinde cine esti ca sa fi crezut chiar si cand nu spui adevarul.

 • alt locuitor 7 ani

  Eu as fi tare incantat daca d-l primar, sau sustinatorul sau d-l kent mi-ar arata aceste cismele minunate cu apa plata. De asemenea as vrea sa vad macar un locuitor al satului care cara apa de la cismea.
  O alta curiozitate a mea, ca locuitor al Stanitei este cu privire la firma care efectueaza racordarile la reteaua de apa: unde sunt mentionate datele de contact ale acesteia si costurile afernete pentru ca fiecare cetatean sa se poata informa cu privire la racordarea la minunatul sistem.
  By the way, prin sistemul de alimentare nu mai curge apa de luni bune.

 • cetateanul rabdator! 7 ani

  Deci domnilor hai sa ne hotaram!..daca d-l kent are apa si un alt cetatean nu are,inseamna ca reteaua de apa nu poate satisface odata cerintele oamenilor,deci prin rotatie in fiecare zi un locuitor beneficiaza de apa.Deci daca suntem doua mii si ceva de locuitori in com.Stanita, ne ajunge prin rotatie cam la 5 ani si ceva randul la apa de la reteaua buclucasa! Sa nu ne mai plangem ca nu avem apa curenta si ca nu suntem cetateni ai UE.

 • cetateanul care si-a pierdut rabdarea!! 7 ani

  Chiar asa, banii din buget pentru plata apei nu sunt colectati de la noi contribuabilii???, de ce beneficiaza de apa numai d-l kent? de ce sunt facute astfel de discriminari?. cat priveste lipsa locurilor de munca nu-i adevarat, nu sunt dornici de munca cei care mai pot munci. Coducerea primariei prefera taranul lenes in schimbul celui harnic, da stiti de ce? va zic: pe lenes lesne il poti momi cu o promisiune pentru un vot da pe unul harnic nu pre ai cu sa-l pacalesti.