HomeEducatie

Au legat școala de gard

În anul școlar abia încheiat, 620 de elevi au abandonat școala.

 

Deși numărul de elevi înscriși într-o formă de învățămînt este în scădere de la an la an, numărul celor care abandonează școala rămîne aproximativ constant. Dacă în anul școlar 2008 – 2009 au fost înregistrate 583 de cazuri de abandon școlar, în anul școlar 2009 – 2010 au fost 688 de cazuri, în 2010 – 2011 s-au înregistrat 687 de abandonuri, iar în anul școlar abia încheiat 620 de elevi au legat școala de gard.
Conform statisticii realizate de Inspectoratul Școlar Județean Neamț, cei mai mulți dintre elevii care au abandonat cursurile sînt din mediul rural. Din cei 620 de elevi care au întrerupt studiile în acest an, 485 au domiciliul la țară, cei mai mulți dintre cei care părăsesc școala fiind deja la liceu, în clasele a IX-a și a X-a.

„În categoria abandonului școlar se înregistrează cazurile elevilor care au rămas cu situația neîncheiată pentru că, din diverse motive, nu au mai venit la școală după ce au frecventat cursurile o perioadă, dar și cei care nu au venit nici o zi la cursuri în acest an școlar. Cauzele care determină abandonul sînt, în primul rînd, legate de situația socială a copilului. Cei mai mulți dintre elevii care abandonează cursurile vin din familii dezorganizate, au unul sau chiar ambii părinți plecați în străinătate sau, în cazurile în care locuiesc cu părinții, aceștia sînt, în general, lipsiți de educație și de mijloace de subzistență. Un alt motiv de abandon școlar îl reprezintă dezinteresul și lipsa de motivație a elevilor. Aceștia refuză să mai învețe și să urmeze o formă de învățămînt atît timp cît nu au siguranța că la încheierea cursurilor vor avea asigurat un loc de muncă„, a spus inspectorul școlar pentru activitatea educativă Eugen Dinu Vasiliu.

Comentarii

WORDPRESS: 0