Prima paginăActualitateNeamt

Au întors spatele președintelui

Dimensiune text

48,82% dintre nemţenii cu drept de vot şi-au exprimat, duminică, opţiunea legată de viitorul preşedinte. Peste 240.000 de alegători din Neamț nu au votat. La nivel naţional, 52,31% dintre români au ieşit la vot. La alegerile prezidenţiale din 2009, în primul tur au votat 52,01% dintre nemţenii cu drept de vot.

scrutin 02În turul I al alegerilor prezidenţiale de duminică, 2 noiembrie, în judeţul Neamţ, la ora 21, după închiderea urnelor, din cele 472.613 de persoane aflate pe listele electorale, 230.746 s-au prezentat la secţiile de votare, însemnând un procent de 48,82%. Prezenţa la vot a fost uşor mai mică în mediul urban, respectiv de 48,59%, în timp ce, în mediul rural, 48,98% dintre cetăţenii cu drept de vot s-au prezentat la urne. În cele 485 de secţii de votare amplasate în tot judeţul, 211.834 de persoane au votat pe listele permanente, 17.988 pe listele speciale şi 924 au votat cu urna mobilă.

Nici romaşcanii nu au ieşit în număr foarte mare la vot. Doar 46,23% dintre cei cu drept de vot au trecut, duminică, pe la ume, în timp ce 48,83% dintre locuitorii din municipiul Piatra Neamţ şi-au exercitat acest drept.

La alegerile prezidenţiale din 2009, în primul tur, 52,01% dintre nemţeni îşi exprimaseră opţiunea privind viitorul preşedinte al ţării.

Duminică, prezenţa la vot la nivel naţional, la ora 21.00, a fost de 52,31%, după cum a anunţat oficial Biroul Electoral Central. Este o prezenţă mai mică decât în 2009, când s-au prezentat la urne 54,37% dintre românii înscrişi pe listele electorale. La închiderea urnelor, judeţul Neamţ se situa pe locul 33 în ţară în ceea ce priveşte prezenţa la vot, pe locul I situându-se judeţul Ilfov, cu 65,38%.

La nivel naţional, exit-poll-urile prezentate de televiziunile de ştiri la ora 21 estimau procente între 38,2 şi 41,5% pentru Victor Ponta, între 31 şi 32,1% pentru Klaus Iohannis, între 5,3 şi 6% pentru Călin Popescu Tăriceanu, între 5,1 şi 6% pentru Elena Udrea şi între 4,5 şi 6% pentru Monica Macovei.

Alegeri fără incidente

scrutin 03Scrutinul de duminică a fost, în judeţ, unul dintre cele mai liniştite din ultimii ani. La urnele de votare din judeţ nu s-au semnalat incidente care să afecteze desfăşurarea alegerilor pentru funcţia supremă în stat.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Neamţ a început verificări – pentru a se stabili dacă se întrunesc elementele constitutive ale unei infracţiuni – într-o singură situaţie, în tot judeţul. Situaţia a fost sesizată de reprezentanţii Alianţei Creştin-Liberale. „În secţia de votare cu numărul 397, din comuna Ruginoasa, au fost făcute 16 cereri pentru urna mobilă din partea reprezentantului UDMR. În timpul procesului de vot, unele dintre persoanele în numele cărora erau solicitate urnele au recunosc că cererile nu au făcute de ei, aceştia neaflându-se în situaţia prevăzută de lege în acest caz. Menţionăm că, până la ora 16.00, la secţia de votare Ruginoasa, sunt 240 de votanţi pe listele electorale permanente, 28 pe listă suplimentară şi patru pe urnă mobilă”, se arăta într-un comunicat al ACL remis Ziarului de Roman, înainte de închiderea urnelor.

Tot înainte de închiderea urnelor, sute de romaşcani au trecut pe la Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor, pentru a-şi lua cărţile de identitate. Peste 300 de documente au fost ridicate sâmbătă, 1 noiembrie, şi duminică, 2 noiembrie. În acest interval de timp au fost, de asemenea, aproximativ 50 de persoane care au depus dosare pentru întocmirea unei noi cărţi de identitate. Pentru cei care nu au avut toate documentele, s-a putut întocmi carte de identitate provizorie, astfel încât să aibă posibilitatea să şi voteze.

Alarmă falsă la Farcaşa

La nivelul judeţul, o situaţie înregistrată în comuna Farcaşa a fost semnalată prin numărul de urgenţă 112. O persoană a văzut că membrii secţiei de votare s-au apucat să anuleze buletinele de vot nefolosite înainte de închiderea urnelor. Fapta sesizată s-a confirmat, dar aceasta nu este nici infracţiune, nici contravenţie. Practic, membrii secţiei de votare au vrut să câştige timp; conform procedurii, toate buletinele de vot nefolosite se anulează. „Acesta a fost cel mai însemnat incident. Activitatea pe care am desfăşurat-o până la această oră a fost bună şi foarte bună, sperăm să fie la fel şi acum, când urmează să centralizăm datele”, a afirmat judecătorul Iulian Mitrofan, purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Neamţ.

114 pacienţi internaţi în spital au vrut să voteze

Începând de anul acesta, Biroul Electoral a schimbat regulamentul de votare pentru persoanele internate în spitale. În ziua precedentă votării, un reprezentant al spitalului trebuia să adune declaraţii de la pacienţii care doresc să voteze, apoi să ducă acele declaraţii la cea mai apropiată secţie de votare, urmând ca, în ziua votării, reprezentanţii secţiei de votare să meargă cu o urnă mobilă prin spital.

„Am delegat, din partea spitalului, pe doamna juristă Lilia Moise, care a mers sâmbătă în toate secţiile şi a adunat declaraţii de la pacienţii internaţi care doresc să voteze. În total, au fost adunate 114 astfel de declaraţii. Aceste documente au fost depuse în original la secţia de votare numărul 77, urmând ca reprezentanţii secţiei de votare să se prezinte în spital, cu urna mobilă, pentru ca acei pacienţi care şi-au exprimat intenţia să voteze să îşi poată exercita acest drept”, a declarat medicul Oana Onu, directorul medical al Spitalului Municipal de Urgenţă Roman.

Aşteptare de două ore pentru a intra în cabina de vot

În schimb, romaşcanii pe care ziua votului i-a prins departe de casă nu au lipsit de la vot. „Am stat aproape două ore la rând să votez şi mă bucur foarte mult că am reuşit acest lucru. În Bruxelles sunt patru secţii de votare şi, acolo unde am stat eu la rând, au fost doar şase cabine amenajate, foarte puţine în raport cu numărul celor care doreau să voteze. A fost o totală lipsă de organizare”, a spus Diana, o tânără care lucrează în capitala Uniunii Europene. Ea a precizat că va merge la vot şi pe 16 noiembrie, în ciuda obstacolelor.

Pregătiri pentru turul doi

Sediul PNL Roman, după închideerea urnelor

Sediul PNL Roman, după închideerea urnelor

Ora 21.00 a însemnat pentru membrii partidelor politice estimarea muncii depuse în campania electorală din luna octombrie. La sediul PNL Roman, senatorul Eugen Țapu – preşedinte PNL Roman – şi Vasile Beţianu – preşedinte PDL Roman – priveau, împreună cu mai mulţi membri, la exitpoll-urile prezentate de televiziunile naţionale, în aşteptarea cifrelor de pe plan local. „Exitpoll-urile sunt făcute la ora 19.00. Aşa cum am spus şi dimineaţă, scorurile celor doi candidaţi vor începe cu cifra 3. Aşa s-a întâmplat şi cred că, la final, diferenţa între principalii doi candidaţi va fi de cinci puncte procentuale, iar Monica Macovei va ocupa poziţia a treia. Mă aşteptam la o prezenţă mai mare la nivel naţional, între 53 şi 55% în primul tur, dar în al doilea tur va fi o prezenţă mai mare. Turul doi pleacă de la zero pentru fiecare candidat şi nu ne culcăm pe-o ureche, nu putem face aritmetică cu voturile celorlalţi”, a declarat Eugen Țapu, preşedintele PNL Roman. De altfel, parlamentarul a început deja să le spună membrilor echipei sale cum trebuie să se mobilizeze pentru votul din 16 noiembrie şi care sunt învăţămintele trase după ziua de duminică.

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0