Au început lucrările de reabilitare și extindere a Spitalului „Precista Mare” din Roman

HomeReligie

Au început lucrările de reabilitare și extindere a Spitalului „Precista Mare” din Roman

Luni, 23 ianuarie, au început lucrările de reabilitare și extindere a Așezământului Spitalicesc „Precista” din municipiul Roman, eveniment care a debutat cu o slujbă de binecuvântare oficiată de IPS Ioachim, arhiepiscopul Romanului și Bacăului, la care au participat 50 de membri ai echipei de lucru și reprezentanții firmelor asociate din cadrul acestui proiect, informează Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.

Lucrările vor fi executate sub coordonarea firmei Katar Conneg SRL, lider de asociere, prin Compania Națională de Investiții (CNI) SA, în calitate de investitor, și Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, în calitate de beneficiar de exploatare, pe durata a trei ani, precizează reprezentanții Arhiepiscopiei.

După slujba de binecuvântare a începutului lucrărilor, în cuvântul adresat membrilor echipei desemnate cu efectuarea lucrărilor de reabilitare, IPS Ioachim a vorbit despre efortul pe care, de-a lungul timpului, Centrul eparhial de la Roman l-a făcut pentru recuperarea acestui imobil aflat în patrimoniul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, mulțumind totodată părintelui vicar eparhial Pimen Costea pentru implicarea avută până la această etapă a proiectului:

„Această clădire a fost răstignită de mai multe ori în istoria sa. Dumnezeu, prin providența Sa, cu harul Său nevăzut, ne-a inspirat ca să o punem din nou în valoare, ca așezământ spitalicesc în care se va lucra în numele Maicii Domnului și în numele sfinților taumaturgi, care sunt aleși de Dumnezeu să fie vindecătorii oamenilor prin lucrarea personalului medical, și care mijlocesc în rugăciune către Dumnezeu vindecarea tuturor celor care sunt în suferință și vor avea nevoie de sprijinul și ajutorul nostru. Este un început, dar dacă începutul este bun, și sfârșitul de cele mai multe ori este la fel. Mulțumim părintelui vicar, care în urma desemnării de către noi pentru a coordona această lucrare laborioasă, a împlinit misiunea sa cu acrivie și demnitate. Noi, în numele colaboratorilor de la Centul Eparhial, vă felicităm pentru acest început și totodată pentru lucrarea pe care ați împlinit-o până acum. După ce, de-a lungul timpului, ne-am ostenit să recuperăm complexul clădirilor luate abuziv de regimul de tristă amintire, un alt potrivnic care a depreciat acest monument a fost dintele nemilos al timpului care a ros copios din aceste ziduri care arată așa după cum puteți vedea. Noi sperăm ca, prin mâinile voastre și ajutorul Maicii Domnului, care este patroana și ocrotitoarea acestui spital, să îl redăm nu numai ochilor noștri, ci și trebuinței publice a celor care suferă din anumite motive și circumstanțe ale vieții. Să ne dea Dumnezeu un început bun și avem speranță că lucrările se vor termina la timp”.

După cuvântul de binecuvântare al ierarhului, echipa de lucru a început organizarea de șantier.

Investiție 37 de milioane de euro

Conform unei hotărâri de guvern aprobate în luna martie a anului 2021, valoarea totală a investiţiei de reabilitare, consolidare și extindere a clădirii Spitalului „Precista Mare” din Roman a fost prevăzută a fi de 175.646.000 de lei inclusiv TVA (din care construcții și montaj 90.023.000 de lei) – adică circa 37 de milioane de euro, la cursul din aprilie 2019 stabilit în actul normativ, circa 36 de milioane de euro la cursul de la data adoptării hotărârii. Din această sumă, 169.764.000 de lei sunt prevăzuți a fi alocați de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, prin Compania Națională de Investiții (CNI), iar 5.882.000 de lei de către Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.

Contractul de „Proiectare, asistență tehnică din partea proiectantului și execuția de lucrări pentru obiectivul de investiții «Reabilitare și extindere Așezământ Spitalicesc Precista Municipiul Roman, județul Neamț»” a fost scos la licitație de CNI în 2021, fiind câștigat de o asociere formată din firmele Katar Conneg SRL, Consola Grup Construct SRL, Stood Project, Conedil Iași și Abral Art Product, la o valoare totală a achiziției (fără TVA) de 99.908.923 de lei, conform e-licitatie.ro.

Clădirea Spitalului „Precista” datează din anul 1872 și a fost ridicată în stil neoclasic romantic, cu funcționare neîntreruptă din momentul inaugurării până în anul 2000, fiind retrocedată Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului în anul 2003, care a făcut de atunci, alături de autoritățile locale și județene, demersuri pentru reabilitarea acesteia.

 

 

Foto: Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0