Au furat 6.000 de lei prin metoda „împrietenirii”

Au furat 6.000 de lei prin metoda „împrietenirii”

Dimensiune text

 

bani lei2-680x365Vineri, 22 aprilie, poliţiştii Postului de Poliţie Stăniţa au fost sesizaţi despre faptul că în noaptea de 21 spre 22 aprilie, persoane necunoscute au pătruns în locuinţa unei familii din localitate, de unde au sustras suma de 1.010 lei. Din cercetările efectuate de poliţişti, s-a stabilit că în ziua de 19 aprilie, în jurul orelor 11.00 – 12.00, bătrânii au fost vizitaţi de două persoane necunoscute, o femeie şi un bărbat, care le-au propus spre vânzare pilote pentru aşternut şi care au intrat atât în bucătărie, cât şi în cele două camere ale locuinţei. Bărbatul de 80 de ani a cumpărat de la cei doi două pilote, cu suma de 145 lei, moment în care aceştia au putut observa locul unde bătrânii îşi depozitau economiile.

Tot de vineri, din jurul orei 17.25, poliţiştii din cadrul Postului de Politie Tarcău efectuează cercetări pentru identificarea persoanelor care, în aceeaşi zi, au pătruns într-o locuinţă, de unde au sustras suma de 5.000 lei. Din investigaţiile efectuate a rezultat faptul că, în cursul zilei, în jurul orei 8.30, un grup format din trei persoane, doi bărbaţi şi o femeie, a pătruns în curtea locuinţei persoanei vătămate, cu pretextul că achiziţionează bilete de călătorie auto şi CFR. Persoana vătămată a vândut, contra sumei de 50 lei, şase bilete de călătorie, moment în care s-ar fi putut observa locul depozitării economiilor. Poliţiştii au stabilit că aceştia s-ar deplasa cu un autoturism marca Volkswagen, de culoare albastru, înmatriculat în Bulgaria.

Cercetările sunt continuate pentru identificarea persoanelor ce prezintă următoarele semnalmente: femeie cu o constituţie robustă, înălţime de aproximativ 1,60 – 1,70 m; bărbat cu o înălţime de 1,70 – 1,80m, constituţie atletică, cu perciuni lungi şi barbă tip cioc, tuns scurt, ce prezenta un tatuaj cu craniu uman pe unul din umeri. În ambele cazuri, cercetările sunt continuate pentru identificarea autorilor şi tragerea acestora la răspundere penală, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt.

Ce trebuie să faceţi pentru a nu deveni victime

Poliţiştii reiau sfaturile preventive privind săvârşirea infracţiunii de furt prin metoda „împrietenirii”, recomandând nemţenilor:
– nu permiteţi străinilor să intre în casă sau în curte sub diferite pretexte: vânzarea/cumpărarea de produse, folosirea telefonului, a toaletei sau pentru a le oferi ajutoare sau bunuri, schimbul unor bancnote;
– solicitaţi persoanelor care se prezintă sub diferite calităţi să se legitimeze;
– evitaţi discuţiile despre bunurile de valoare pe care le aveţi în casă;
– păstraţi documentele şi bunurile în locuri greu accesibile, cunoscute doar de dumneavoastră, şi nu divulgaţi aceste informaţii altor persoane;
– nu vă lăsaţi tentaţi de preţurile produselor oferite spre vânzare de către persoane necunoscute, întrucât acestea reprezintă doar mijlocul prin care infractorii urmăresc să intre în locuinţa dumneavoastră.

Ce metode folosesc infractorii

Infractorii joacă anumite roluri pentru a aborda victimele (persoane care livrează colete, angajaţi ai unor furnizori de servicii), astfel că poliţiştii prezintă câteva dintre metodele identificate şi la nivelul altor judeţe din ţară:

– metoda „Curierului”, reprezintă situaţia în care infractorii îşi documentează foarte bine victima, în general persoane vârstnice, şi, sub motivul că sunt trimişi de o rudă a acestora (fiul sau nepotul) care era plecată la muncă în străinătate, se prezintă la poarta/uşa persoanei vizate, pentru a le aduce un pachet. Astfel doi-trei indivizi, îmbrăcaţi elegant şi cu o maşină înmatriculată în străinătate, scot un colet pe care cer o sumă de bani, victima fiind păcălită datorită amănuntelor privind vârsta şi locul de muncă ale fiului. Ba, chiar, aceştia pretind că îl sună la telefon pe copilul persoanei vizate ca să vorbească şi să se convingă şi îi dau victimei receptorul la capătul căruia se afla un complice. Presupusul fiu spunea că este în trafic şi nu poate vorbi prea mult, dar confirma că cei de la poartă sunt cunoscuţi de-ai lui şi poate să le dea banii cu încredere. Bătrânii păgubiţi se alegeau cu un pachet în care găseau diverse, de la jocuri pentru copii, la ibrice, ceasuri sau electrocasnice ieftine, mult sub valoarea pe care au dat-o la schimb.

– metoda „utilităţi publice”, prin care infractorii pretind ca sunt reprezentanţi ai unor companii de gaz, apă sau electricitate şi intră în case pentru presupuse verificări;

– metoda „Deratizare”, care presupune oferirea unor servicii de acest gen de către falşi angajaţi ai unor firme cu acest profil;

– metoda „Străinul”, utilizată de regulă de infractorii care motivează că nu sunt din localitate, folosind ca pretext faptul că au o urgenţă medicală şi nu au bani romaneşti asupra lor, solicitând în acest mod victimelor să le schimbe sumele de bani în valută. Astfel, reuşesc să ia banii lăsând în schimb drept garanţie o geantă în care afirmă că se află valută sau bunuri de valoare, promiţând că se vor întoarce.

Toate aceste metode servesc unui singur scop, acela de a pătrunde în locuinţele oamenilor de unde reuşesc să sustragă sume de bani sau bunuri de valoare. În cazul în care, pe raza localităţilor de domiciliu din mediul rural, sunt observate persoane necunoscute care practică activităţi de comerţ ambulant, sesizaţi poliţia de pe raza comunei sau sunaţi la 112 pentru identificarea şi verificarea acestor persoane. Dacă aţi fost victima unei astfel de infracţiuni, nu lăsaţi să treacă timp de la comiterea faptei şi sesizaţi Poliţia prin apelul unic de urgenţă 112.

 COMENTARII

WORDPRESS: 0