Prima paginăCultural

Au fost aprobate fondurile pentru reabilitarea Casei Celibidache

Au fost aprobate fondurile pentru reabilitarea Casei Celibidache

Dimensiune text

 

Autoritățile locale au anunțat luni, 21 octombrie, faptul că au fost aprobate fondurile pentru lucrările de reabilitare a Casei Celibidache din municipiului Roman, monument istoric cunoscut și sub numele de Casa Vornicului Done, imobilul în care s-a născut marele dirijor și compozitor Sergiu Celibidache.

„Fiind vorba de un monument istoric, nu a fost deloc ușor să identificăm resursele financiare pentru a reda acest imobil comunității. Inițial, am depus acest proiect pentru a obține finanțare de la Uniunea Europeană, dar fără succes. În anul 2018, imobilul a fost introdus pe lista de proiecte de la Compania Națională de Investiții (CNI). Vestea bună venită în această săptămână este aceea că instituția a aprobat documentația pentru finanțarea lucrărilor de modernizare la Casa Celibidache. Hotărârea de alocare a banilor este deja aprobată, ceea ce înseamnă că este o certitudine că se va realiza. Proiectul urmează să obțină ultimele avize în vederea organizării licitației de proiectare și execuție. Casa Celibidache va fi inclusă, ulterior, în circuitul muzeal județean, imobilul urmând să fie dotat corespunzător pentru a pune în valoare viața celebrului dirijor și compozitor Sergiu Celibidache”, a precizat primarul Lucian Micu.

În 2012, Casa Celibidache a fost achiziționată de administrația locală romașcană de la moștenitorii compozitorului Sergiu Celibidache, efortul financiar fiind de peste 100.000 de euro. Primăria Roman a încercat reabilitarea acesteia cu fonduri europene, fără succes, însă. În luna martie a anului trecut, consilierii locali romașcani au aprobat transmiterea clădirii din proprietatea publică a Municipiului Roman și administrarea Consiliului Local Roman, în proprietatea publică a Județului Neamț și administrarea Consiliului Județean Neamț, pentru a se putea obține fonduri pentru reabilitare prin CNI.

CNI a mai finanțat trei mari obiective în Roman – construirea sălii de sport de la Școala „Vasile Alecsandri” (în anul 2004) și construirea Bazinului didactic de înot și a sălii de sport de la Colegiul Tehnic „Miron Costin” – în anul 2012.

 

 

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0