Au ajuns în arest după ce au cerut bani pe Facebook în numele unor vedete

HomeActualitate

Au ajuns în arest după ce au cerut bani pe Facebook în numele unor vedete

 

calculator-computerÎn urma supravegherii judiciare a trei suspecți, aflați sub măsura controlului judiciar, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale Neamț – Biroul Supravegheri Judiciare s-au sesizat de nerespectarea unei obligații impuse de instanță pentru cei trei bărbați, fapt pentru care, luni, 20 februarie, au înaintat propunerea pentru luarea unei măsuri mai severe.

Cei trei bărbați, cu vârste cuprinse între 22 și 39 de ani, toți din Piatra Neamț, sunt cercetați pentru faptul că s-au constituit într-un grup infracțional organizat, în cadrul căruia au acționat în mod coordonat, prin crearea de conturi fictive într-o rețea de socializare, pe numele unor persoane publice. Aceștia au inițiat campanii umanitare nereale care, prin natura lor au cauzat prejudicii morale şi de integritate afectând imaginea şi credibilitatea vedetelor în faţa publicului, având ca scop, determinarea mai multor persoane de a le trimite sume de bani, astfel obținând beneficii materiale de circa 33.853,37 de dolari și 1.000 lei, precizează reprezentanții IPJ Neamț.

„În data de 22 februarie 2017, instanța de judecată a dispus înlocuirea măsurii controlului judiciar cu măsura arestului preventiv pentru 30 de zile, cei trei bărbați fiind preluați de polițiștii nemțeni și încarcerați”, informează un comunicat al IPJ Neamț.

Prinși de DIICOT

Pe 11 octombrie 2016, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Suceava, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Suceava, au efectuat cinci percheziții domiciliare, dintre care patru pe raza județului Neamț și una pe raza județului Cluj, având ca scop destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracțiunilor de fals informatic și fraudă informatică.

Conform procurorilor DIICOT, în cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2015 –2016, patru suspecţi s-au constituit într-un grup infracțional organizat, în cadrul căruia au acționat în mod coordonat, prin crearea de conturi fictive într-o rețea de socializare pe numele altor persoane – vedete TV postând fotografii reale ale acestora alături de informații personale (reale sau fabricate), care, prin natura lor, au cauzat prejudicii morale şi de integritate.

„În urma introducerii datelor informatice pe rețeaua de socializare, respectiv crearea de conturi fictive pe numele persoanelor publice, membrii grupului infracţional au demarat campanii umanitare nereale cerând sprijin financiar. Astfel, numeroase persoane au accesat respectivul cont și au purtat diverse discuții, unele dintre victime fiind convinse de veridicitatea lucrurilor expuse, transferând pe numele autorilor diverse sume de bani prin servicii bancare de transfer rapid de bani. În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constat că, în perioada 1 ianuarie 2015 – 2 august 2016, pe numele celor patru suspecți au fost efectuate, prin intermediul serviciilor de transfer rapid de bani, un număr de 360 tranzacții de la 273 persoane vătămate, suma totală transferată fiind în valoare de 33.853,37 dolari și 1.000 de lei”, precizează un comunicat al DIICOT. Cu ocazia percheziţiilor efectuate în cauză au fost găsite şi ridicate șase telefoane mobile, șase cartele SIM, un card de memorie, trei carduri bancare, o unitate de calculator și 15 chitanţe ridicare bani.

 

Comentarii

WORDPRESS: 0