Prima paginăSocialSanatate

Atenţie la ţânţari!

Dimensiune text

Creşterea temperaturilor face ca numărul ţânţarilor să se înmulţească. Medicii ne sfătuiesc să ne ferim de aceste insecte, deoarece de la o simplă înţepătură se pot conctacta cu tot felul de boli infecţioase.

Medicii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Neamţ au început să monitorizeze cazurile de infecţie cu virusul West Nile, care se transmite prin intermediul ţânţarilor. De asemenea, aceştia fac o serie de recomandări nemţenilor. „Infectarea cu virusul West Nile se produce prin înţepătura de ţânţar şi nu se transmite de la om la om. Manifestările clinice în urma infectării cu acest virus sunt de mai multe tipuri, deşi, în cele mai multe dintre cazuri, simptomele lipsesc. În 20% dintre cazuri, manifestările sunt uşoare, apar între două şi opt zile de la infectare şi constau în febră uşoară, dureri de cap, frisoane, transpiraţie excesivă, stări de slăbiciune, dificultăţi la înghiţire şi dureri articulare. Cazurile cele mai grave constau în encefalită sau meningită, cauzată de pătrunderea virusului în zona meningelui. Simptomele predominante sunt febră, dureri de cap, astenie, vărsături, tulburări de memorie, dureri articulare sau musculare, gât înţepenit, convulsii şi vedere slabă. Aceste simptome pot să apară între trei şi 14 zile de la înţepătură”, spun medicii din cadrul DSP.

Diagnosticul de meningită sau encefalită, boli provocate de virusul West Nile, se poate stabili în urma unei puncţii lombare. În urma tratamentului, simptomele pot să dispară în şapte, până la zece zile, deşi starea de oboseală poate persista mai multe săptămâni.

Specialiştii DSP fac şi o serie de recomandări pentru a preveni infecţia cu virusul West Nile. „Evitaţi expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi. Utilizaţi substanţe care alungă ţânţarii. Împiedicaţi pătrunderea ţânţarilor în casă, prin instalarea de plase la geamuri, şi efectuaţi dezinsecţia în zonele locuite”, sunt sfaturile specialiştilor.

În 2013, în judeţul Neamţ au fost înregistrate nouă cazuri de meningită West Nile, iar în 2012 şase, însă niciun caz nu a avut complicaţii majore.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0