HomeActualitate

Atenție la prepararea vinului, pentru a nu vă pierde viața

Având în vedere unele situaţii de urgenţă produse în anii anteriori, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Neamţ atrage atenţia asupra pericolului pe care îl poate aduce activitatea în incinte unde se prepară vinul. În urma procesului de fermentaţie a mustului rezultă, în principal, bioxid de carbon şi alcool etilic. Bioxidul de carbon este un gaz otrăvitor, iar caracteristicile acestuia (nu poate fi mirosit, văzut sau gustat, ceea ce face imposibilă detectarea de către corpul uman) îl fac şi mai primejdios.

„Pentru a evita cazurile de intoxicaţie cu bioxid de carbon, acumulat în beciurile proprii, pe timpul fierberii mustului, în vederea obţinerii vinului, vă recomandăm următoarele: nu intraţi în încăperi în care fierbe vinul, fără a asigura o ventilaţie corespunzătoare. Anunţaţi pe cineva că veţi intra într-o astfel de încăpere. Verificaţi cantitatea de oxigen din încăperea în care intraţi. Cea mai simplă modalitate de a verifica prezenţa acestuia într-o încăpere este prin aprinderea unei lumânări. În cazul în care se va stinge, înseamnă că nu există suficient oxigen. Sunt mai susceptibili de a se intoxica cei cu probleme respiratorii, cardiace, neurologice. Nu intraţi în încăperea în care există deja o victimă, pentru că este posibil să vă intoxicaţi şi dumneavoastră. Cereţi ajutor, folosind numărul unic de urgenţă 112, în orice astfel de situaţie”, se arată într-un comunicat al ISU Neamţ.

Pe parcursul anului trecut, un bărbat din comuna Dulceşti a decedat, iar două persoane din satul Vaduri, comuna Alexandru cel Bun, şi un bătrân din Zăneşti au fost intoxicaţi cu bioxid de carbon.