Prima paginăSanatate

Atenție la îmbolnăvirile cu Salmonella

Dimensiune text

Medicii epidemiologi avertizează că, în această perioadă cu temperaturi extrem de ridicate, crește riscul îmbolnăvirilor cu bacteria Salmonella.

 

Factorii de risc sînt: consumul de alimente și apă contaminate, care au avut contact cu materii fecale, solul, apa contaminată. Cele mai comune alimente contaminate sînt sosurile, carnea de vita sau porc, prajiturile cu creme, fructe de mare.

Potrivit datelor furnizate de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Neamț, anul trecut s-au înregistrat 39 de cazuri de salmonelloze, din care 16 în mediul urban și 23 în mediul rural. „Anul acesta, în fiecare săptămînă sînt depistate cinci-șase persoane care sînt purtătoare ale acestei bacterii. Ele sînt descoperite cînd se prezintă la controlul medical periodic, dar sînt purtători sănătoși, adică boala nu s-a manifestat„, a precizat medicul Roxana Pipirigeanu, șeful Serviciului epidemiologic din cadrul DSP Neamț.

Salmonelloza este infecția cu bacteria Salmonella, cel mai comun tip de infecție alimentară. Majoritatea persoanelor infectate dezvoltă diaree, febră și crampe abdominale în 12-72 de ore de la infecție. Afecțiunea durează, de obicei, patru-șapte zile, iar cei mai mulți dintre bolnavi nu au nevoie de tratament. Totuși, la unele persoane, diareea tinde să fie severă, iar pacientul necesită spitalizare. Infecția se transmite pe cale fecal-orală, prin mîini nespalate, alimente și apă contaminată. Simptomele cele mai frecvente sînt: diaree, dureri abdominale, greață, vărsături, febră, dureri musculare și frisoane. Mortalitatea rezultă din deshidratarea severă și colaps circulator și intervine la persoanele imobilizate, bătrini, copii sau persoane cu imunitate scăzută.

COMENTARII

WORDPRESS: 0