724 de elevi, din 24 de localităţi din România, între care Pildeşti şi Roman, au participat la ateliere de responsabilitate financiară gratuite, în cadrul proiectului „Lideri juniori, gata de acţiune!”, finalizat de Fundaţia Noi Orizonturi la finalul lunii mai. Proiectul a fost realizat cu sprijinul ING Bank România şi a implicat 34 de unităţi de învăţământ. Atelierele de responsabilitate financiară continuă să fie o necesitate în ţara noastră, având în vedere că România încă deţine ultimul loc în Uniunea Europeană în ce priveşte cunoştinţele de educaţie financiară pe care le au locuitorii ţării, conform celui mai recent studiu al Băncii Mondiale.
În prima fază a proiectului „Lideri juniori, gata de acţiune!”, 85 de liceeni din cadrul Cluburilor de voluntariat IMPACT susţinute de Fundaţia Noi Orizonturi au fost pregătiţi să devină traineri de responsabilitate financiară. Timp de cinci zile, sub îndrumarea unor traineri profesionişti, liceenii voluntari au urmat sesiuni intense de formare. În cadrul acestora, au învăţat lucruri esenţiale despre leadership, pregătirea în detaliu a unor cursuri de responsabilitate financiară şi au dobândit cunoştinţe legate de bugetul personal şi al familiei, economii, precum şi gestiunea finanţelor.
„În cea de-a doua etapă a proiectului, cei 85 de traineri liceeni au susţinut ateliere de responsabilitate financiară pentru colegii lor de liceu, dar şi pentru colegii lor mai mici, de gimnaziu sau şcoală primară. Astfel, 639 de elevi au participat la ateliere distractive şi pe înţelesul lor. Aici au învăţat lucruri practice, pe care le pot aplica în viaţa de zi cu zi pentru a avea un comportament financiar sănătos: cum se construieşte un buget personal, ce beneficii şi riscuri reprezintă un împrumut sau soluţii pentru economisire”, precizează un comunicat al Fundaţiei Noi Orizonturi.
Proiectul s-a desfăşurat în perioada noiembrie 2015 – mai 2016, sub deviza „$MART şi de IMPACT”, în 24 de localităţi din România: Iaşi, Adjud, Alba Iulia, Caransebeş, Călăraşi, Cluj-Napoca, Constanţa, Cugir, Drobeta Turnu-Severin, Galaţi, Hârşova, Panciu, Petroşani, Piatra Neamţ, Podu Iloaiei, Roman, Râmnicu Vâlcea, Satu Mare, Uricani, Vaslui, Zalău, Pildeşti, Uricani, Dej. Acest proiect a fost realizat cu o finanţare de 25.300 EUR, oferită de ING Bank România.
Comentarii