Atelier de educație muzeală, la Muzeul de Ştiințe Naturale

Atelier de educație muzeală, la Muzeul de Ştiințe Naturale

Dimensiune text

 

 

Muzeul de Ştiințe Naturale Roman continuă seria atelierelor de educaţie muzeală. Astfel, muzeul romașcan marchează în acest an Ziua Internaţională a Muzeelor printr-o activitate cu elevii de clasa a IX-a, din cadrul Liceului Tehnologic „Petru Poni”, coordonaţi de profesor Elena Dascălu, informează Complexul Muzeal Județean Neamț.

„Acţiunea se va desfăşura pe data de 16 mai, începând cu ora 8 şi va dura 3 ore. În acest timp, vom încerca să inversăm rolurile, astfel încât copiii prezenţi să fie muzeografi în locul nostru. Împreună vom descoperi tainele acestei meserii, care ne apropie cel mai mult de natură. Plănuim o ieşire în teren, în Parcul Municipal, provenit din fosta Pădure a Teiului, pentru a identifica principalele specii floristice din acest areal. Vom colecta eşantioane de material biologic vegetal pe care îl vom conserva împreună cu elevii. Aceştia vor învăţa să etaleze pe coli de ierbar aceste plante, modul de conservare şi vor vedea cum arată o presă botanică. Ne vom folosi de fileul entomologic pentru a aduna specii de gândaci sau fluturi, pe care îi vom etala ca atare, cu ajutorul acelor entomologice şi a presei de lepidoptere. Vor fi efectuate observaţii avifaunistice, cu ochiul liber, dar şi cu ajutorul binoclului, pentru a evidenţia aspecte legate de comportamentul păsărilor sedentare şi migratoare.

Elevii vor primi explicaţii asupra etapelor de colectare şi de conservare, care sunt urmate de o altă activitate specifică, anume cea de determinare a speciilor. Vom prezenta determinatoarele de care dispunem în diagnoza speciilor de plante şi animale şi le vom arăta modul de folosire a lupei, dar şi a microscopului în această muncă. Parcurgem astfel împreună drumul pe care-l urmează un bun cultural, de la colectare şi până la forma finală, când poate intra în colecţie. Urmează, în cele din urmă, o vizită scurtă în sala depozit a muzeului, cu prezentarea colecţiilor”, precizează reprezentanții Complexului Muzeal Județean Neamț.

 COMENTARII

WORDPRESS: 0