Prima paginăSocial

Aşteptându-l pe Moş Crăciun

Dimensiune text

Patru copii, cu vârste cuprinse între patru şi opt ani, sunt crescuţi doar de mamă din salariul minim pe economie. Frăţiorii au primit alimente în valoare de 400 de lei, din partea a doi oameni de afaceri romaşcani.

Maria are opt ani şi este elevă în clasa a II-a, la Școala „Vasile Alecsandri”. O elevă foarte bună, „şefa clasei”, aşa cum ţine să precizeze, cu mândrie, frăţiorul ei mai mic, deşi nu ştie prea bine ce înseamnă asta. Dimitria are şapte ani şi este în clasa I, la aceeaşi şcoală. Andrei are cinci ani şi merge la grădiniţă, la fel ca şi mezina familiei, Cosmina, care are doar patru ani. Oricât ar părea de paradoxal, cei patru copii, frumoși şi deştepţi, sunt singurul sprijin al mamei lor şi singura ei avere.

Părăsită de soţ cu câţiva ani în urmă, Ancuţa Grigore îşi creşte singură cei patru copii, într-un apartament modest de pe strada Tineretului, încercând să acopere nevoile casei din salariul de 800 de lei pe care îl primeşte ca angajată a unei asociaţii de proprietari. Dificilă misiune, când, dintr-un singur salariu, minim pe economie, trebuie să plăteşti întreţinerea, să hrăneşti în fiecare zi cinci guri şi să trimiţi la şcoală şi la grădiniţă patru copii. Lipsurile materiale nu au stins, însă, bucuria din ochii copiilor şi care înfloreşte pe chipul mamei când îşi priveşte „comorile”. „Multă lume mă întreabă cum reuşesc să mă descurc. Singurul meu sprijin îmi sunt copiii. Împreună facem toată treaba din casă, împreună ne jucăm şi tot la ei găsesc şi puterea de a merge mai departe. Nu am timp să mă gândesc, să stau să îmi plâng de milă. Viaţa merge înainte”, spune Ancuţa Grigore.

Sarcinile din casă sunt împărţite. Fetiţele mai mari pun şi strâng masa, spală vasele, îşi ajută mama la curăţenie, iar cei doi mai mici au grijă să strângă şi să rânduiască pluşurile, singurele lor jucării. Atunci când mama merge la serviciu, iar copiii nu sunt la grădiniţă sau la şcoală, cei doi mai mici sunt lăsaţi în grija unei vecine, iar fetiţele mai mari rămân în casă singure.

Cei patru micuţi sunt siguri că va ajunge şi la ei Moş Crăciun, pentru că au fost cuminţi şi au ascultat-o pe mama. Lista cu dorinţe a fost deja scrisă, de fetiţele mai mari, de mai bine de o lună. Dorinţele nu sunt foarte costisitoare. Nu-şi doresc tablete, telefoane mobile sau jucării scumpe. Un tractor din plastic, păpuşile şi cărţile sunt lucrurile pe care le visează copiii.

Până în seara de Ajun, Moş Crăciun le-a trimis, însă, un semn celor patru frăţiori. Doi oameni de afaceri din Roman, care au dorit să rămână anonimi, au donat familiei Grigore produse alimentare în valoare de 400 de lei. Pachetul conţine carne şi preparate din carne, dulciuri, făină, ulei, bânzeturi, cartofi şi fructe, pentru ca, măcar de sărbători, Maria, Dimitria, Andrei şi Cosmina să nu simtă lipsurile.COMENTARII

WORDPRESS: 0