Prima paginăReligie

Aspiranții la o parohie dau examen pe 1 aprilie

Dimensiune text

Prima sesiune a examenului de capacitate preoțească are loc pe 1 aprilie. Examenul se va susține la Centrul Eparhial Roman și este adresat preoților debutanți care nu au susținut acest examen, precum și absolvenților de Teologie care doresc să primească taina hirotoniei, conform articolului 3 din Regulamentul pentru numirea și transferarea clerului.

 

 

Acest examen se va desfășura cu binecuvântarea PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, și are drept scop cercetarea chemării pentru preoție și verificarea cunoștințelor dobândite de candidați în instituțiile teologice absolvite, pentru a fi utilizate practic în viața pastorală, potrivit cerințelor vremii. Programa examenului este axată pe probleme actuale: pastoral-liturgice, cultural-misionare, social-filantropice, educative și probleme specifice eparhiilor.

Examenul de capacitate preoțească constă în susținerea unui examen scris și oral. Lucrarea scrisă se susține din disciplinele Teologie Dogmatică, Istoria Bisericii Ortodoxe Române și Întocmirea unui plan de predică. Pentru examenul oral, candidații trebuie să aprofundeze disciplinele: Exegeza Vechiului și Noului Testament, Predică și Cateheză, Cântare bisericească, Tipic și Liturgică, Legislație și administrație bisericească și Cunoașterea cărților de cult.

Comisia de examinare va fi alcătuită din preoți consilieri ai Centrului Eparhial de la Roman și preoți profesori de la Liceul Teologic Ortodox „Melchisedec Ștefănescu” din Roman.

Examenul de capacitate preoțească este valabil un an, media de promovare fiind de minim 7. Examenul de capacitate se organizează anual, în două sesiuni, din martie și septembrie. Informații despre examen și tematica acestuia se pot obține de la Centrul Eparhial Roman.

[sam_ad id=”111″ codes=”true”]

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 3
 • Adriana Cazimir 8 ani

  La ce mai foloseste atunci licenta obtinuta in urma absolvirii facultatii de teologie, specializarea teologie pastorala??!…
  Sau asta e valabil doar in Arhiepiscopia Romanului si Bacaului??!…
  Si in fiecare an trebuie sa participe la acest examen?
  Oare Preainaltul nostru si ceilalti cu functii de raspundere au uitat de sacrificiile facute de un student pentru a face aceasta facultate?…
  Si…in final…cat de corect este acest examen??!…
  Rezultatul: neincrederea in Biserica si „reprezentantii” sai!…

 • Micutul 8 ani

  din cate stiu eu , acest examen nu se desfasoara doar Roman , ci are loc in toata tara.

 • VICTOR 8 ani

  Adriana, nu ai auzit de Hapsâneanu ?