Prima paginăSanatate

Asistenţii personali, susținere vitală a persoanelor cu handicap

Dimensiune text

Peste 100 de persoane din Roman care suferă de un handicap grav sunt îngrijite de un asistent personal.

 

Persoanele care au avut un accident sau care, din cauza unei afecţiuni medicale, au rămas cu o formă gravă de handicap, au dreptul la un asistent personal, din partea primăriei de domiciliu. De multe ori, aceşti asistenţi devin singurele persoane care se mai interesează de soarta bolnavilor şi singurul ajutor în faţa îndeplinirii unor nevoi elementare.

În înţelesul Legii 448/2006, privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, expresia asistent personal al persoanei cu handicap grav reprezintă „persoana care supraveghează, acordă asistenţă şi îngrijire copilului sau adultului cu handicap grav, pe baza planului de recuperare”. Asistentul personal poate fi chiar una dintre rudele persoanei cu handicap sau poate fi un asistent personal profesionist.

Asistentul personal încheie un contract de muncă cu primăria de domiciliu a bolnavului. Acesta are obligaţia să semneze un angajament, ca act adiţional la contractul individual de muncă, prin care îşi asumă răspunderea de a realiza integral planul de recuperare pentru copilul sau adultul cu handicap grav, să presteze, pentru persoana cu handicap grav, toate activităţile şi serviciile prevăzute în contractul de muncă, în fişa postului şi în planul de recuperare pentru bolnavul respectiv, în funcţie de tipul de handicap al fiecăruia, şi să trateze cu respect, bună credinţă şi înţelegere persoana cu handicap grav şi să nu abuzeze fizic, psihic sau moral de starea acesteia.

Pe parcursul anului 2014, la Direcţia de Asistenţă Socială din Primăria Roman au fost angajaţi 28 de asistenţi personali pentru romaşcanii care suferă de un handicap grav. Alte 16 contracte de muncă au încetat, din cauza faptului că opt dintre persoanele cu handicap asistate au decedat, doi asistenţi personali au ieşit la pensie, unui bolnav i s-a schimbat gradul de handicap, iar şase bolnavi nu au mai dorit asistent personal, ci au optat pentru a primi indemnizaţie de handicap.

„Conform legii, asistenţii personali au obligaţia şi ca, la fiecare doi ani, să participe la o instruire organizată de angajator. La Roman, ultimele cursuri pentru instruirea profesională a asistenţilor personali s-au desfăşurat în noiembrie 2013 şi au participat 120 de persoane”, a precizat asistentul social Sorina Monac, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Roman. Următoarele cursuri se vor organiza la finalul anului 2015.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0