HomeSanatate

Asistenții medicali pensionați forțat în 2014 se pot reangaja

Asistenţii medicali îşi vor desfăşura activitatea în baza unor contracte individuale de muncă, încheiate pe perioadă determinată, până la împlinirea vârstei de 65 de ani.

Federaţia Sanitas a trasmis o veste bună către asistenţii medicali generalişti, moaşele şi asistenţii medicali care au ieşit la pensie anul trecut, în perioada aprilie – mai, atunci când Ministerul Sănătăţii a dat un ordin potrivit căruia asistentele medicale trebuiau să iasă la pensie de la 60 de ani, iar asistenţii, la 62 de ani. Aceste persoane se pot reangaja pe aceleaşi posturi, fără a mai da concurs.

„Asistenţii medicali generalişti, moaşele şi asistenţii medicali pensionaţi în perioada 24 aprilie – 15 mai 2014, care formulează cerere pentru desfăşurarea activităţii în sistemul public de sănătate, pot desfăşura activitate în sistemul public de sănătate. La încadrare, ei pot ocupa postul vacant fără a susţine un concurs sau examen. În situaţia în care posturile ocupate anterior pensionării au fost ocupate, unitatea angajatoare are obligaţia suplimentării numărului de posturi, cu încadrarea în normativul de personal, la acelaşi loc de muncă. Asistenţii medicali îşi vor desfăşura activitatea în baza unor contracte individuale de muncă, încheiate pe perioadă determinată, până la împlinirea vârstei de 65 de ani”, se arată într-un ordin publicat pe 28 ianuarie 2015 în Monitorul Oficial.

Pe 24 aprilie 2014 a fost publicat în Monitorul Oficial un ordin potrivit căruia asistentele medicale urmau să iasă la pensie de la 60 de ani, iar asistenţii – de la 62 de ani. În acel moment, la Spitalul Municipal de Urgenţă Roman erau 14 asistenţi medicali care se aflau în pragul pensionării, iar şapte dintre aceştia trebuiau pensionaţi,

conform noii legi, deoarece împlineau, în acea perioadă, vârsta nouă de pensionare. Pe 15 mai 2014, în momentul în care Ministerul Sănătăţii a constatat că scăderea vârstei de pensionare risca diminuarea periculoasă a numărului de asistenţi medicali generalişti, moaşe şi asistenţi medicali angajaţi în unităţile sanitare publice – instituţii care se confruntau, deja, cu un deficit major de personal de specialitate -, s-a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care se decidea ca angajaţii din acele categorii să se poată pensiona din nou la 65 de ani. Aşadar, cei 14 asistenţi de la Spitalul Roman au rămas pe posturi, dar au existat asistenţi din alte spitale cărora le-a fost desfăcut contractul de muncă în acea perioadă, prin ieşirea la pensie.

Comentarii

WORDPRESS: 0