Prima paginăSocialSanatate

Asistenta, mai tare ca medicul

Dimensiune text

Cei mai mulți medici specialiști din Spitalul Roman au avut în  iulie salarii cu puţin peste o mie de euro. Sunt medici rezidenți plătiți cu maximum 1.000 de lei pe lună. Unii asistenţi medicali sunt mai bine plătiţi ca medicii.

În luna septembrie, medicii şi asistenţii medicali din întreaga ţară au anunţat că vor ieşi în stradă să protesteze faţă de sistemul de salarizare al angajaţilor din spitale. Și asta pentru că, în vreme ce în ţările din Uniunea Europeană medicii şi asistenţii sunt plătiţi cu mii de euro, în spitalele din România, după ani de studii şi zeci de ani de muncă, salariul unui medic abia dacă ajunge la 1.000 de euro. Cu toate acestea, există şi specialităţi unde venitul net al unui medic este mai mare, dar şi responsabilităţile sunt pe măsură.

Salarii mici, răspunderi mari

În luna iulie, cel mai mare venit net al unui muncitor de la atelierul Spitalului Municipal de Urgenţă Roman a fost de 1.206 lei, în vreme ce la biroul de achiziţii publice, cel mai mare venit a fost de 1.628 de lei. În ceea ce priveşte ambulatorul de specialitate, în cele şase cabinete ale spitalului, cel mai mare venit, de 2.500 de lei, s-a înregistrat la cabinetul de Oftalmologie. La centrala telefonică, cel mai mare venit net încasat în luna iulie a fost de 1.076 de lei.

În ceea ce priveşte Comitetul Director, cel mai mare venit l-a avut managerul, şi anume 6.089 lei. La compartimentul de Chirurgie şi Ortopedie Infantilă, dacă cel mai mare venit al unui asistent medical a fost de 1.900 de lei, medicul primar coordonator a avut puţin peste 3.400 de lei. La Dermatologie, venitul maxim încasat a fost de 4.679 de lei. La compartimetul ORL, un medic primar coordonator a câştigat 2.625 de lei, în vreme ce salariul maxim al unei asistente din acest compartiment a fost de 2.079 de lei. O situaţie similară se înregistrează şi la compartimentul Oncologie, unde salariul maxim al unei asistente a fost de 2.035 de lei, în vreme ce salariul maxim al unui medic a fost de 2.539 de lei.

Angajaţii Centrului de Primire Urgenţe au printre cele mai mari venituri, având în vedere şi responsabilitatea. Cel mai mare venit încasat de un asistent medical de aici a fost de 2.237 de lei, în vreme ce un medic specialist a câştigat 4.650 de lei. Un medic rezident în anul V a câştigat 861 de lei. Un farmacist rezident anul I a avut un venit net de 985 de lei. La laboratorul de analize, cel mai mare venit l-a avut medicul coordonator, care a încasat în luna iulie 4.243 de lei. Cel mai mic salariu al unui medic rezident în anul I a fost de 1.022 de lei, în vreme ce salariul maxim al unui medic rezident în anul V a fost de 2.023 de lei.

Îñ secţia Anestezie şi Terapie Intesivă, cel mai mare venit a fost cel al medicului şef de secţie, şi anume 6.203 lei. O situaţie paradoxală se înregistrează la secţia Boli Infecţioase, unde salariul maxim al unui asistent medical a fost de 2.503 lei, iar un medic specialist a câştigat 2.298 de lei. În secţia Cardiologie, venitul maxim realizat a fost de 5.568 de lei – medic şef de secţie. În secţia Chirurgie, venitul maxim a fost tot al medicului şef de secţie şi a ajuns la 4.222 de lei. La secţia Medicină Internă, cel mai mare venit al unui medic a fost de 3.601 lei. În secţia Neonatologie, cel mai mare salariu al unui medic a fost de 7.686 de lei, în vreme ce, la Obstetrică-Ginecologie, cel mai mare venit realizat de un medic a fost de 5.006 lei. La secţia Ortopedie, venitul maxim pentru luna iulie a fost de 4.447 de lei, iar la Psihiatrie, venitul maxim al unui medic a fost de 6.846 de lei. Cel mai mare venit din întreg spitalul a fost de 8.262 de lei şi a fost încasat de medicul şef al Laboratorului de Anatomie Patologică. Toate veniturile includ gărzile şi sporurile pentru diferiţi factori de risc.

COMENTARII

WORDPRESS: 21
 • Anonim 8 ani

  Da normal,ati vrea sa vina un mucos de medic de pe bancile scolii,fara nici o cunostinta in medicina,sa ia un salariu mai mare ca mine ,care muncesc de 20 de ani in spital,hmm ce idiotenie.

  • Emultesiegrele 8 ani

   No, acuma, cand vine a alege dintre un „mucos” de rezident si o „cotoroanta” de asistenta, ghici pe cine alege omul?! Poate nu e tocmai frumos termenul ales „cotoroanta”, dar dupa 20 de ani vechime in spital ar cam trebui sa invatati macar sa vorbiti frumos si sa ii respectati pe mucosii aia veniti din facultate, ca poate nu toti si-au cumparat examenele. Dar, na, eu cer bun simt in tara lispei bunului simt!

  • Someone 8 ani

   1. Atata timp cat profesorul universitar i se adreseaza unui student de 19 ani cu sintagma „domnule doctor”, cred ca o asistenta ar trebui sa aiba obrazul mai subtire in fata chiar si „unui proaspat iesit de pe bancile scolii”. La o adica, nu au dat examenele impreuna… Zic si eu.

   2. Nu, nu e idiotenie ceea ce se cere, ci dreptate. Iar drept contraargument la ceea ce ai spus stau cei 6 ani de tocit coatele pe bancile facultatii, sutele de carti si miile de pagini invatate, examenul de rezidentiat si lunga perioada de specializare. In plus, notiunile invatate de un viitor medic sunt net superioare de nivelul de asistent medical. Nu cred ca Facultatea de Medicina Generala este echivalenta cu Scoala Postliceala.

   3. Sa ne amintim de scandalul cu examenul pt asistente care nu a mai avut loc. Se mai poate vorbi aici de adevarata capacitatea unei asistente venita de cateva luni in spital?

   • mai someone ,cred ca si tu esti unul din asa zisii,,,doctorasi,,intrati cu un test grila la medicina ,cu nota 4 ,dar care a avut noroc ca ,,mamica lui i-a cumparat bacul,,si adunate notele te-a facut student ,si chiar din anul intaii te si vezi doctor,alo,,,trezeste-te la realitate ,vezi daca poti face fata si da poti termina facultatea,ca in ultimul timp facultatile de medicina s-au umplut de ciurucuri,de semianalfabeti care se dau mari si tari ,iar cand termina scoala nu stiu nici cat stie o asistenta pe care tu o descreditezi,vino-ti in fire,nu te inpauna si nu te imbata cu apa chioara ,sa poti ajunge cu adevarat medic trebuie sa te duca in primul rand capul ,sa faci meseria din pasiune ,sa ai chemare pentru aceasta profesie nu ptr.bani si ca te incanta ca un profesor iti spune de la 19 ani ,,,domnule doctor,,,las-o mai moale cu critica la adresa asistentelor cu ele o sa lucrezi nu o sa poti singur,sa-ti rusine,sa vede ce educatie ai,de doi bani,vai de capul tau ce medic vei deveni ,daca intradevar esti la medicina.

 • Cicerone 8 ani

  Asistenta poate fi mai tare ca medicul, nu la salar la cunostinte.

 • UN OM SIMPLU 8 ani

  ACUMA EU CRED CA TITLUL ARTICOLULUI ESTE PREA DUR ! IN CALITATE DE ANGAJAT AL SPITALULUI VA POT SPUNE CA DE FAPT LUCRURILE SINT MAI COMPLEXE SI CA SA POTI SCRIE UN ARTICOL CORECT DESPRE ASA CEVA TREBUIE SA FII FOARTE BINE INFORMAT! SPRE EXEMPLU STIE CINEVA CA DE CELE MAI MULTE ORI RESPONSABILITATEA ASUPRA BOLNAVULUI SI ACTULUI MEDICAL ESTE PLASATA PE UMERII ASISTENTULUI MEDICAL LA PROPRIU?CHIAR DACA IN LEGISLATIE SCRIE ALTCEVA? CAM ASA STAU LUCRURILE. STIE CINEVA CUM MERG LUCRURILE INTR-O SECTIE DE SPITAL? VA SPUN EU CARE AM LUCRAT INTR-UN LOC UNDE MEDICUL SEF DE SECTIE SPUNEA PE TURA DE NOAPTE,,TU ASISTENTULE ESTI CEL MAI MARE ESTI CEL MAI TARE…NU MA SCOLI NICI DACA MOARE OMUL,, ATUNCI MAI SINT CUMVA NEINTELEGERI IN CEEA CE PRIVESTE SALARIUL? CE VOR MEDICII CARE DE CITIVA ANI AU SINDICAT SEPARAT DE CEALALTA CATEGORIE, ASISTENTI SI INFIRMIERI? VOR O ALTA GRILA DE SALARIZARE? OARE DE CE ?PENTRU CA FACULTATEA DE MEDICINA O AU SI MARE PARTE DIN ASISTENTII MEDICALI SI PENTRU CA NU AU,,INFLUENTA,, PROFESEAZA CA SI ASISTENTI .NU PREA INTELEG CE-AR VOI DOMNIILE LOR A SE INTIMPLA DE FAPT?

  • ELLA 8 ani

   BRAVOOOOOOOOOOOOOOOO,CU ASTA AI SPUS TOTUL.

  • Ank 8 ani

   bravo ! un titlu de c…t, continutul articolului e cu totul altul

  • SantorioSantorio 8 ani

   Nu cred eu ca un tanar absolvent de medicina, care promoveaza examenul de rezidentiat si care se specializeaza inca 3-7 ani pe un domeniu s-ar preta doar la munca de asistent, cand exista atatea oferte spre occident pentru medici. Si, vorbind despre acea „influenta”, orice infirmiera/femeie de serviciu care face o postliceala de asistenta medicala poate prinde un loc in spital daca stie la cine sa plaseze „plicul magic”.

 • felicitari domnule sau dna.,,om simplu,,sunt intru totul de acord cu d-voastra si subscriu la cele aratate de d-voastra in comentariu,cel ce a scris articolul trebuia sa se informeze f.bine inainte de a publica acest articol, ptr.ca din acest articol se observa adversitatea indreptata asupra asistentilor, care de cele mai multe ori sunt socotiti,inferiori ,incompetenti,analfabeti,cu 2 clase mai mult de cat trenul de domnii doctori,,,se uita un lucru ,si asistentii au un liceu o diploma de ,,bac,,la fel ca si doctorii,apoi unii dintre ei dupa 90-2000 au chiar facultate de asistenti de 4 ani in centre universitare ,iasi,bucuresti,cluj etc. restul cum am si eu o scoala post liceala de 3 anii ,la stat in iasi,inanii 70 si ceva cand se facea scoala cu adevarat,cu concurenta mai mare ca la medicina pe un loc,12-13 candidati,/loc,,,,si am si studii universitare de 4 ani in domeniu juridic,,,cunosc f.bine in cei 35 de ani cat am lucrat in acest domeniu de ce sunt in stare medicii,,,,asa este in garda,medicul se dezbraca in pijama in camera de garda,i se aduce masa si cafeaua ,priveste emisiunile la tv. si asistentului i se da ordin clar sa nu-l trezeasca ,nici daca moare pacientul,,,ce sa deducem,deci ,,incompetentul,sau cum s-a exprimat un analfabet,,emultesi grele,, o ,,cotoroanta,,de asistenta care dupa 20,30 de ani de serviciu ,cu experienta,cu un grad principal sa aiba cu tot cu sporuri ,garzi de noapte putin peste 2000lei,sa rezolve ,,cazurile,,iar maria sa doctorul sa doarma linistit,,,,dar domnule asa zis ziarist daca compatimiti doctorii atat de mult ca nu au salariile mari ,,,de ce nu ziceti de ,,ciubucul,,de plicurile substantiale primite de medic,,,,eu chiar asistenta fiind am dat plocon,ca altfel nu se uita la mine,,,,si nu se multumesc cu un 50 -100 lei ,vor cu sutele daca se poate euro,iar unei asistente i se da o ciocolara 100gr cafea sau un 1o lei,,,,care castiga mai mult si chiar vi se pare asa de putin 5000,4500,6000 lei venitul unui medic si asa dev mult 2100 a unui asistent sa va fie rusine ptr.acest mizerabil de articol,,,rezidentii ce ar vrea sa invete intaii sa ia ca lumea o tensiune si apoi sa aiba pretentii la salarii mari,au tot timpul sa aiba venituri,nu trebuie sa se, impiedece,, de asistenti,,daca in spital salariile asistentilor sunt la 2000lei,in cabinetele scolare,in alte servicii sanitare,in cabinetele medicilor de familie sau specialisti ,acestia ne facand ture,garzi de noapte sunt infinit mai mici 1500lei,,,iertati-ma dar intr-un spital nu totul inseamna medic,nu totul se rezuma la medic,nu totul face medicul,,,la actul medical participa medicul asistenta,infirmiera,ingrijitoarea,functionarii de la birori,cei din farmacia spitalului,de la statia de oxigen,muncitorii din diferite servicii,magazionerul spitalului,v-ati intrebat ce salarii au si dansii,,nu a-si dori sa-mi fie socotit comentariul ca fiind tendentios,mai ales ca copilul meu este si el medic,dar este jignitor ca mereu sa se compare salariile medicilor cu aasistentelor si cu cel a rezidentilor in special,nu este vina asistentilor ca un in anul 1 de rezidentiat 890 de lei,,,sa le faca ministerul si 2000 de euro da sa-l merite ptr. ca se vede clar slaba pregatire aacestora pe an ce trece si prostiile pe care le fac,nu mai departe cazul recent de la maternitatea cuza-voda iasi cu gravida,trimisa acasa si fatul mort,cu malformatii,care a nascut acasa singura,,,de asta ce mai ziceti,,,hai sa le dam salarii mari si sa faca greseli in continuare.

 • domnilor rezidenti,domnilor doctori,daca nu va convin salariile si vi se pare ca munciti prea mult,,,,de ce v-ati dus la medicina,de ce pe an ce trece v-a inghesuiti tot mai multi la admiterea la medicina,,,mai sunt dragutilor si alte meserii si alte facultati,,,faceti-va padurari,vanzatori,frizeri,mecanici auto,nu mai trebuie sa invatatoi atatea ani si castigati mult mai bine,,ca si asa moare omul cu voi,s-au dus de mult vremurile cand se facea medicina din pasiune,din chemarea ptr.aceasta meserie,acum se face doar ptr.bani ,titlu si plecat peste hotare atrasi de mirosul,,euroilor,,

 • ana 8 ani

  Atunci de ce nu e invinuit asistentul de malpraxis medical daca are asa mari responsabilitati?

  • geta 8 ani

   Bravo Doamna Ana,unde dai si unde crapa,deci? cine sunt vinovati? iti zic eu, asa zisi doctorasi care a luat examenul si a terminat medicina cu banii milionarului tatic.

   • ana 8 ani

    Duduie, nu toti studentii de la medicina au parinii milionari. Sunt care invata pe rupte pt. se mentine la buget si a prinde loc in camin.

  • UN OM SIMPLU 8 ani

   DAR CAZUL,,MATERNITATEA GIULESTI,,OARE CE REPREZINTA DOAMNA ANA?

 • geo 8 ani

  Ei bine, am vazut veniturile ,hadeti sa vedem si serviciile si asistenta acordata pacientilor.In data de 26 -08- 2013 am ajuns la sectia primiri urgente in jurul orelor 17 00 si dupa mai multe incercari de a intra la consultatie am fost informat ca aceasta se acorda numai personalului adus cu ambulanta.A m fost primit pana la urma prin niste interventii in jurul orelor 23 00. Am fost la radiologie dupa care am asteptat rezultatul o ora ,am fost dus la medicul specialist care a dispus mobilizarea piciorului ,desi nu era cazul si uite asa am scapat de la primiri urgente pe la orele 2 30.Cat despre doctorita care m-a consultat avea in jur de 0.5 kg de bijuterii care atarnau pe amandoua mainile si bratari care unpiedicau pana si la scris diagnosticul.De la intrare apa de ploaie peste tot,pereti loviti ,tencuiala cazuta, materiale aruncate peste tot ,scaune rasturnate ,mese ,targi ,deci un peisaj care nu are ce cauta intro unitate medicala.La etajul 1 saectia internedoua salariate in verde stateau la masa si discutau duverse in timp ce holul era umed ca se vedea in zare si se lipeau talpile de la incaltaminte de parca era un adeziv. O scena care te face sa ocolesti acesta unitate.Am ajuns a doua zi la spitalul din P.Neamt nsi aici alta scena .De la intrare arata ca aici se lucreaza la fatada spitalului,mergand prin curte am vazut tencuiala cazuta ,pereti mucegaiti ,in interior la fel ,infiltratii de apa, la grupul social toate degradate ca dupa rzaboi si pe un perete o lista cu partile inlocuite la instalatia sanitara ,aiurea.In fine am iesit si am fost profund impresionat de prezenta a doua biserici de o parte si cealalta a spitalului bine ingrijite in ciuda faptului ca spitalul nu dispune de medicamente si personal suficient.

 • Mama omida 8 ani

  Da Domnu ‘ ziaristu lu peste ..de ce nu spune cat are un asistent debutant?..de jena? Ca e mai putin decat are femeia de la curatenie?….da de ce nu spune cat ia personajul ala care butoneaza liftul ..si care are o aroganta de zici ca e director…

  • geo 8 ani

   De acord cu dv. , am urcat in lift unde era o femeie ce depasea suta de kg si dormea, am cerut sa merg la etajul 5 insa liftul a urcat la 3 ,apoi la 1 si in final grasa zice ,stai sa-l duc pe asta la 5 ca face zambri,stiti cumva cine face zambri?

 • Diana 8 ani

  UN OM SIMPLU e d.nul asistent Paul de pe ATI

 • mama omida 8 ani

  si dl IONUT de la chirurgie..daca o mai fi pe acolo!