Artista emigrantă

Presa românească din Italia a publicat un articol amplu în care a prezentat povestea actriței Sidonia Grozavu (foto), originară din județul Neamț.

 

 

Conform presei românești din Peninsulă, Sidonia a emigrat în Ialia în urmă cu un an, iar în țară era actriță în prima trupă de teatru de amatori înființată de Draga Olteanu Matei, în 2007. „«Teatrul Vostru» s-a înființat în anul 2007, pe la începutul lui noiembrie, iar eu am făcut parte chiar de la început din trupă. A fost un dialog,  pe care nu am să-l uit, cu doamna Draga, care mă întreaba: «Vrei să joci în trupa mea de teatru?» Eu: «Mănînci, calule, ovăz?»„, a povestit Sidonia Grozavu în presa românească.

La 20 de ani, Sidonia a plecat să-și încerce norocul în Israel, unde a  găsit un job de baby-sitter, la o familie de evrei. La un moment dat, lucrurile nu au mai mers în Israel, iar ea și soțul ei s-au întors în România. „Ne-am căsătorit în Israel, apoi, după cîțiva ani de liniște, am hotărît să ne întoarcem. Mai degrabă eu l-am convins pe el să venim în țară. M-am gîndit la colegii mei de trupă și mi-am zis: «Ce ar fi să-i aduc aici, în turneu?». Cred că românilor le-ar prinde bine  să vină la o piesă de teatru„, își aduce aminte Sidonia.

Ea mai povestește despre succesul pe care l-au avut în Israel. „Am umplut o sală, au venit români plecați de mult timp din țară, am fost întîmpinați cu mare emoție. Noi, oriunde am fost, am fost primiți foarte bine. Am urcat pe scene importante. Cred că bani pentru o piesă de teatru românească ar găsi românii de aici. Noi am fi dispuși să venim, dacă am avea cheltuielile de drum și cazarea asigurată„, este de părere actrița nemțeană.

Sidonia, colegii ei și „Doamna Draga” ar aduce pe scenă două comedii românești: „Visul unei nopți de iarnă”, de Tudor Mușatescu, unde Sidonia joacă rolul Elvirei, și „Omul care a văzut moartea”, de Victor Eftimiu, unde o interpretează pe Raluca.

În timpul turneelor din țară, a avut șansa să întîlnească mari actori precum Florin Piersic, Dem Rădulescu, dar, mai ales, Draga Olteanu Matei.

Trupa Sidoniei a fost invitată în spectacole la televiziune, ba, chiar, „ultima emisiune a Mihaelei Rădulescu a fost înregistrată la noi, la Piatra Neamț, împreună cu trupa„. O viață de actor de care îi e dor în Peninsulă. Însă cel mai mult îi e dor de „Doamna Draga”, cea care i-a lăsat un bilet scris de mînă, păstrat de Sidonia la loc de cinste. În bilet se vorbește de o plecare în străinătate și de o întoarcere: „Doamna Draga e convinsă că eu mă voi întoarce în țară, la pasiunea mea, teatrul. Cine știe, poate că mă cunoaște mai bine și mă voi întoarce. La urma urmei, m-am întors de fiecare dată„.


COMENTARII

WORDPRESS: 0
error: Content is protected !!