HomeSocialEducatie

Arc peste timp la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec”

Absolvenţii din promoţia 2014 i-au avut alături, în momentul despărţirii de liceu, pe absolvenţii primei promoţii de la reînfiinţarea liceului.

Clasa a XII-a A

Clasa a XII-a A

Marţi, 3 iunie, a fost o zi de mare emoţie şi bucurie la Liceul Teologic Ortodox „Episcop Melchisedec”. Absolvenţii promoţiei 2014 a Liceului Teologic i-au avut alături, la momentul în care au pornit pe drumul spre maturitate, pe absolvenţii din prima promoţie de după reînfiinţarea liceului, care purta, atunci, numele de Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Gheorghe”. Cele două promoţii au participat la o festivitate comună, în care maturitatea şi responsabilitatera celor aflaţi deja în misiune în bisericile de pe cuprinsul Eparhiei Romanului s-au împletit cu tinereţea şi entuziasmul celor aflaţi acum la început de drum.

Ziua absolvenţilor a început cu o liturghie desfăşurată la Catedrala Arhiepiscopală din Roman, slujba fiind oficiată de preoţii care au absolvit cu 20 de ani în urmă seminarul teologic romaşcan, iar răspunsurile au fost date de absolvenţii din promoţia 2014. La finalul slujbei, după predica rostită de preotul Nicolae Hurjui, directorul de acum 20 de ani al seminarului romaşcan, absolvenţii de ieri şi de azi au fost primiţi de PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. „Este o mare bucurie pentru eparhia noastră că am reuşit să dăm atâtea generaţii de oameni pregătiţi să ducă mai departe misiunea în bisericile noastre. Fiecare seminarist sau preot care s-a pregătit în această şcoală a ştiut că este urmaşul şi purtătorul unei activităţi deosebite, luând exemplul celor care au fost înaintea lui. Seminarul romaşcan a avut întotdeauna ierarhi şi absolvenţi de seamă, care au fost la înălţimea cerinţelor impuse de superiori. Vouă, celor tineri, vă doresc să mergeţi mai departe, să acumulaţi ştiinţă şi să vă găsiţi calea care vi se potriveşte în viaţă. Vouă, celor care aţi intrat deja în misiunea noastră, vă doresc să vă străduiţi să deveniţi din ce în ce mai buni, să nu rămâneţi doar definiţii din cărţile pe care le-aţi studiat, să vă înnnoiţi mereu”, le-a urat celor prezenţi PS Ioachim Băcăuanul, binecuvântându-i pe toţi cei prezenţi.

Clasa a XII-a B

Clasa a XII-a B

„Catalogul care contează e cel de sus”

Festivitatea dedicată, deopotrivă, absolvirii liceului şi revederii de după 20 de ani a avut loc în sala de festivităţi a Liceului Teologic „Episcop Melchisedec”. „Suntem părtaşii unui moment de mare emoţie şi bucurie. Emoţie, pentru că generaţia din 1994 revine, după 20 de ani, în instituţia care a format-o profesional şi moral. Emoţie, în acelaşi timp, şi pentru că generaţia absolvenţilor de astăzi are alături, într-o zi importantă, pe cei care le pot constitui oricând modele în viaţă”, a spus preotul Gheorghe Smerea, directorul Liceului Teologic, la debutul manifestării.

În lipsa dirigintelui de acum 20 de ani, catalogul primei promoţii a fost citit de fostul director, preotul Nicolae Hurjui. Foarte puţini au fost cei care nu au răspuns prezent la strigarea catalogului. Și foarte, foarte puţini au fost absolvenţii din promoţia 1994 care nu au îmbrăţişat calea preoţiei. Mai precis, doar trei. Doi dintre aceştia, profesorii universitari Ciprian Hălăngescu şi Adrian Murariu, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, din Iaşi, au fost prezenţi la revederea cu foştii dascăli şi cu foşti colegi.

Fiecare dintre participanţi a prezentat, în câteva cuvinte, activitatea desfăşurată de la terminarea liceului. Mai multe cuvinte despre fiecare a spus părintele Hurjui, care, la prezentare, a ţinut să adauge şi amănunte despre viaţa de liceeni a absolvenţilor de acum 20 de ani. „Nu contează notele pe care le-aţi avut la purtare. Indiferent de aceste note, absolvenţii de astăzi au în faţa lor oameni de nădejde. În afară de acest catalog, pe care îl am în mână, mai există un catalog, acolo sus, în cer. Acolo sunt trecute faptele noastre, bune şi rele, după care suntem judecaţi şi care contează cu adevărat”, a spus părintele Hurjui.

„Nu pot decât să le mulţumesc profesorilor noştri că au fost lângă noi, ne-au învăţat, ne-au îndrumat, ne-au ajutat. Uitându-mă la tinerii de astăzi, care au terminat şcoala acum şi se îndreaptă către facultate, le spun ca mereu, în drumul lor, să caute adevărul şi să-şi trăiască viaţa în adevăr”, a spus preotul Ciprian Ignat, secretarul Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, în numele generaţiei de absolvenţi din 1994.

Preotul Vasile Florea şi fiul său

Preotul Vasile Florea şi fiul său

Tată şi fiu, absolvenţi la 20 de ani distanţă

Pentru preotul Vasile Florea, absolvent din 1994, ziua revederii a fost una cu totul şi cu totul specială. În sală, printre absolvenţii din promoţia 2014, s-a aflat şi fiul preotului, tot Vasile Florea. „Este un sentiment de mândrie şi de împlinire pentru mine să fiu astăzi aici, alături de băiatul meu, care absolvă aceeaşi şcoală ca şi mine şi să-mi revăd, în acelaşi timp, foştii colegi şi foştii profesori, o parte dintre ei şi profesori ai fiului meu. Am sentimentul că prin fiul meu voi duce la împlinire tot ceea ce eu mi-am propus şi nu am reuşit să îndeplinesc”, a spus, emoţionat, preotul Vasile Florea, paroh în comuna Coţofăneşti, judeţul Bacău.

Mihail Mere-Albe, cel mai bun elev al generaţiei de absolvenţi din 2014

Mihail Mere-Albe, cel mai bun elev al generaţiei de absolvenţi din 2014

Premiantul promoţiei 2014

Mihail Mere-Albe, de la clasa a XII-a A, a fost desemnat cel mai bun elev al generaţiei de absolvenţi din 2014. „Pentru mine, liceul a fost o experienţă de neuitat. Spre deosebire de alte şcoli, aici nu am deprins doar ştiinţă, am învăţat să fim şi oameni morali, de care societatea are mare nevoie. Consider că liceul teologic este o şcoală cu totul specială, pe care o recomand tuturor tinerilor care vor să se pregătească pentru viaţă. Este o mare onoare pentru mine să fiu desemnat şef de promoţie. Nu mi-am propus acest ţel, pur şi simplu mi-am făcut mereu datoria de elev şi bunul Dumnezeu mi-a rânduit asta”, a spus Mihail Mere-Albe. Acesta a avut parte de un moment special al festivităţii. După ce a primit diploma de şef de promoţie, a înmânat simbolul cheii succesului unuia din cei mai buni elevi de la clasa a XI-a, Cristian Iosub.

Comentarii

WORDPRESS: 0