Aproape 29.000 de persoane din județ, vaccinate împotriva gripei

HomeSanatate

Aproape 29.000 de persoane din județ, vaccinate împotriva gripei

În cadrul programului de imunizare antigripală pentru sezonul 2021-2022, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Neamț a primit 60.740 de doze de vaccin antigripal, în șase transe. Dozele furnizate în prima tranșă au fost destinate vaccinării copiilor în cabinetele medicilor de familie și în instituțiile de ocrotire socială, fiind împărțite la solicitarea medicilor vaccinatori.

Pentru vaccinarea persoanelor din celelalte categorii de risc au fost distribuite, într-o primă etapă, câte 40 de doze de vaccin, după care cantitățile au fost suplimentate în funcție de cerințele medicilor de familie. Au fost administrate, până în prezent, 28.854 de doze, din care 3.472 în ultima săptămână. Nu au fost raportate reacții adverse după vaccinările efectuate.

În sezonul 2021-2022 se utilizează vaccinurile Vaxigrip tetra și Influvac tetra – recomandate pentru profilaxia gripei la adulți și copii cu vârsta de peste șase luni și care asigură imunizarea activă împotriva a patru tulpini de virus gripal. Campania de vaccinare antigripală gratuită se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi unitățile sanitare cu paturi și urmărește reducerea îmbolnăvirilor prin gripa de sezon. Sunt imunizate persoanele din grupele cu risc ridicat de îmbolnăvire: cele cu vârsta peste 65 de ani, persoanele de orice vârstă cu boli cronice, în special boli respiratorii, cardiovasculare și boli metabolice, copii și bătrâni instituționalizați, personal medical, gravide, conform strategiei Ministerului Sănătății şi recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății şi ale Centrului European pentru Controlul Bolilor.

„Vaccinarea antigripală în fiecare an este cea mai eficientă măsură de prevenire împotriva gripei sezoniere. Vaccinarea trebuie, în mod ideal, efectuată în fiecare an începând de la mijlocul toamnei. În funcție de tipul de virus care circulă în fiecare an, sezonul de gripă în general durează din octombrie până în luna mai. Contactați medicul dumneavoastră de familie pentru a afla cum puteți să vă vaccinați antigripal la cabinet”, au precizat reprezentanții DSP Neamț.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0