Apel către pensionari: „Noi, bătrînii, consumăm cele mai multe fonduri de la Sănătate”

Economistul Toma Țurcanu (foto), fost director al Spitalului Roman, acum pensionar, consideră că este obligatorie contribuția la asigurările de sănătate din partea fiecărui pensionar.

 

Pensionarii au trecut, zilele trecute, printr-o nouă undă de șoc, după ce  Curtea Constituțională s-a pronunțat asupra  reținerii controversatului  5,5% drept contribuție la sănătate. Unii au scandat returnarea imediată  a sumelor reținute direct de la casele de pensii, unde s-au și adunat la cozi cu noaptea-n cap, punîndu-și sănătatea, și așa șubredă, în mare pericol. Alții au clamat dreptul de a beneficia de asistență medicală fără nici o condiționare, ca o consecință a faptului că au plătit toată viața activă contribuții la sănătate.

O voce singulară, de la Roman, din partea economistului Toma Țurcanu, fost director al Spitalului Roman, membru al PSD, face notă separată: „Noi, bătrînii, consumăm cele mai multe fonduri de la Sănătate. Prin natura vîrstei la care am ajuns, dată fiind degradarea biologică naturală, la care trebuie să adăugăm condițiile de muncă și de viață cu tentă personală – la unii chiar agresive -, mergem la medic mai des ca alte persoane, consumăm mai multe medicamente, avem nevoie de cît mai dese și costisitoare internări în spitale. Este normal ca un om în vîrstă, un pensionar, să aibă nevoie de mai multe fonduri alocate pentru recuperarea sau menținerea stării de sănătate, deci, în mod logic și de bun simț, trebuie să și contribuie. Fac apel la toți pensionarii, de toate categoriile, la toate asociațiile și organismele care lucrează cu și pentru pensionari, să înțeleagă în mod corect situația, să trateze și cu inima, nu doar cu buzunarul, viitorul acestei țări, și să cotizeze-pe mai departe- la fondul de sănătate. Insistenta replică: „Noi am cotizat, iar acum avem dreptul să consumăm fără a mai plăti”  este un neadevăr contrazis de realitatea în care, în proporție covîrșitoare, bătrînii sînt cei care consumă cele mai mari fonduri de la Sănătate. Să le dăm un exemplu de conduită civică celor tineri, pentru a le putea cere să aibă, la rîndul lor, o atitudine corectă față de semeni și față de țară„, a declarat economistul Toma Țurcanu.


COMENTARII

WORDPRESS: 0
error: Content is protected !!