Prima paginăSanatate

Apa din fântâni dăunează grav sănătății

Dimensiune text

Multe din fântânile din mediul rural au apă cu un conținut ridicat de nitrați. Anul trecut, din cauza apei din fântâni s-au îmbolnăvit cinci bebeluși din județ.

 

 

Un raport întocmit de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Neamț relevă faptul că multe din fântânile din mediul rural reprezintă un pericol pentru cei care le folosesc. Și asta din cauză că sunt amplasate în aproprierea grajdurilor sau terenurilor agricole, ceea ce favorizează poluarea apei cu nitrați. Potrivit datelor furnizate de către DSP Neamț, în județ au fost identificate 41.762 de fântâni individuale și publice.

Cele mai multe fântâni nu sunt igienizate corespunzător de către proprietari. De multe ori, sunt amplasate necorespunzător, în vecinătatea zonelor cu risc de poluare (grajduri, fose septice, WC-uri, terenuri agricole), factori ce afectează calitatea apei potabile atât din punct de vedere chimic, cât și microbiologic. În perioada de primăvară – vară, când încep lucrările agricole și se folosesc îngrășăminte chimice pe bază de azot, este posibil ca nivelul concentrației de nitrați – nitriți din pânza freatică a solurilor expuse la acest tratament să crească„, se arată în raportul întocmit de către DSP Neamț.

Fântânile care ar putea fi afectate de această situație sunt cele din zona limitrofă câmpurilor agricole. Dacă se folosesc în exces și necontrolat aceste îngrășăminte, există riscul afectării pânzei freatice din întreaga localitate. Pe harta fântânilor periculoase sunt înscrise 14 comune din județ, printre care, din zona Romanului, comuna Gherăești.

În anul 2012, DSP Neamț a continuat să monitorizeze instalațiile individuale de apă, de folosință publică, fântâni și izvoare, cel puțin o dată pe an. Costurile de prelevare și analiză a probelor trebuie să fie suportate de primăria din localitatea respectivă. La începutul anului 2012 au fost înștiințate toate primăriile despre această obligativitate. De asemenea, proprietarii fântânilor care solicită analiza apei trebuie să suporte costurile. Anul trecut s-au recoltat 129 de probe de apă din fântâni și microinstalații rurale, din care 75 probe nu s-au încadrat la indicatorii de potabilitate chimici (nitriți, nitrați) și microbiologici, verificându-se 54 de primării de pe raza județului„, se mai arată în raportul DSP Neamț.

La fântânile la care probele de apă recoltate au fost nepotabile, s-au făcut recomandări pentru asanare și dezinfecție. Aceste fântâni sunt surse de apă nesigure și cu grad ridicat de risc pentru sugarii de până la un an și copiii mici de până la trei ani, existând posibilitatea de apariție de cazuri de intoxicații cu nitrați. Anul trecut, în județ s-au înregistrat cinci astfel de cazuri. „În localitățile în care nu sunt instalații centrale de apă, cu sistem de dezinfecție, am sensibilizat medicii de familie să ia măsuri de educare a mamelor cu sugari să folosească pentru pregătirea hranei apa plată, iar primăriile să asigure gratuit această apă„, se mai arată în raport.

COMENTARII

WORDPRESS: 0