Prima paginăActualitateRural

Apă cărată cu căruța, din fântâna de la ”Icoane”

Dimensiune text

Sătenii din Poienari aduc apă de la câțiva kilometri, din fântâna care nu seacă niciodată. Autorităţile locale au semnat contractul de finanţare a proiectului de alimentare cu apă și de canalizare din comună. Localnicii din Stăniţa folosesc apa de la cişmea atât pentru consum, cât şi pentru adăpatul animalelor.

Proiectul de alimentare cu apă și de canalizare din comuna Poienari începe să prindă contur. Autorităţile locale de la Poienari au semnat recent contractul de finanţare a acestui proiect, cea mai importantă investiţie din comună, care va rezolva lipsa apei din sol. „Proiectul prevede înființarea de rețele de apă și de canalizare pe o distanţă de șapte kilometri în comună, cu stație de pompare, filtrare și epurare. Este un proiect necesar pentru comună, deoarece mai bine de jumătate din comună suferă de lipsa apei, în special gospodarii care locuiesc pe drumul care duce spre Vaslui. Pânza freatică se află la mare adâncime. Pe timpul verii, localnicii sunt nevoiți să meargă câţiva kilometri cu căruțele până la fântâna de la «Icoane», singura care nu seacă niciodată”, a precizat Emil Vasile Dascălu, primarul comunei Poienari.

Proiectul de alimentare cu apă şi de canalizare a fost depus la Ministerul Dezvoltării, dar finanţarea a venit prin OG 28 din 2013, subprogramul „Modernizarea satului românesc”.

În valoare totală de 1.600.000 de euro, proiectul va avea nevoie şi de o  cofinanţare din partea autorităţilor locale, în sumă de 200.000 de lei. „Partea de cofinanţare reprezintă o sumă importantă pentru comuna noastră, care dispune de un buget mic. Nu vedem asigurată această sumă decât din rectificarea de buget din luna august”, a explicat primarul comunei Poienari.

Licitația a fost câștigată de două firme din Piatra-Neamț, iar din toamnă, locuitorii comunei se aşteaptă să-i vadă pe constructori la treabă.

Deşi comuna Stăniţa dispune de sistem de alimentare cu apă, recent dat în folosinţă, apa de la robinet se termină repede. „În perioada de vară, apa este puţină. Izvoarele nu au debit mare, ceea ce ne-a determinat să renunţăm la câteva puţuri, pentru a nu distruge pompele. Mai există un neajuns. Oamenii folosesc apa de la cişmea nu doar pentru consum, ci şi la adăpatul animalelor. În aceste condiţii, atunci când apa se termină la robinet, sătenii sunt nevoiţi să apeleze din nou la fântâni. Totuşi, faţă de anii trecuţi, când satele sufereau de sete, este mult mai bine”, a precizat Laurenţiu Bebi Todireanu, primarul comunei Stăniţa.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0