Prima paginăActualitateNeamt

Anvelopele la control

Dimensiune text

Comisariatul Judeţean de Protecţie a Consumatorului Neamţ a  controlat operatorii economici care comercializează anvelope. Au fost aplicate şapte amenzi contravenţionale, în valoare de 14.000 lei.

Comisariatul Judeţean de Protecţie a Consumatorului Neamţ a verificat, în perioada 11 – 15 noiembrie, 14 operatori economici cu activitate în vânzarea anvelopelor. La 12 dintre aceştia s-au constatat abateri pentru care s-au aplicat opt avertismente şi şapte amenzi contravenţionale, în valoare de 14.000 lei.

Cele mai multe dintre anvelopele identificate în timpul verificărilor sunt produse în ţări membre ale Uniunii Europene. Au fost identificate şi anvelope din China, pentru care informaţiile referitoare la denumirea şi adresa importatorului din UE, deşi obligatorii, lipseau. Anvelopele produse în China, identificate la comercializare, mărcile Aelous, Rockstone şi Evergreen, prezentau pe autocolantul cu eticheta de eficienţă a consumului de combustibil şi informaţii furnizate de producător, privind instrucţiuni de utilizare, avertizări care nu erau traduse în limba română. Aceste abateri au fost constatate la cinci dintre operatorii economici verificaţi. Distribuitorii de pneuri sunt responsabili în ce priveşte eticheta de eficienţă a consumului de combustibil la anvelopele cu data de fabricatie începând cu saptamâna 27 din anul 2012. În două cazuri se comercializau anvelope, diverse mărci, la care fie autocolantul cu eticheta de eficienţă a consumului de combustibil nu era prezentat într-o poziţie vizibilă pentru consumatori, fie anvelopele oferite spre vânzare nu erau expuse astfel încât să poată fi vizualizate de catre consumatori. La cinci operatori economici s-au mai constatat abateri referitor la indicarea preţurilor în mod vizibil şi într-o formă neechivocă, uşor de citit. Doi dintre operatorii economici verificaţi nu aveau afişate informaţiile necesare consumatorilor nemulţumiţi, respectiv telefoanele utile ale acestora, denumite generic InfoCons.

„Din cauza amplorii pe care a luat-o, în ultima vreme, comercializarea anvelopelor auto noi şi second-hand, cât şi a faptului că nerespectarea drepturilor conferite prin lege consumatorilor, la acest  tip de produse, poate afecta grav interesele economice şi securitatea acestora, consumatorii trebuie să ţină cont la cumpărare de modul de etichetare al anvelopelor şi de respectarea caracteristicilor specifice fiecărui tip”, a declarat comisarul şef al OPC Neamț, Vlad Ciurea.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0