Prima paginăSanatate

Anul schimbării la față pentru Spitalul Roman

Dimensiune text

În 2012, la spital s-au investit sute de mii de lei pentru lucrări de reparații și reabilitări. Pentru prima dată, laboratorul de analize al spitalului a primit acreditarea Renar.

;

;

Pentru Spitalul Municipal de Urgență Roman, anul 2012 a însemnat, la propriu, anul schimbării la față. Totul a pornit la începutul anului, când instituția sanitară, prin demersurile făcute de fostul deputat Marius Neculai, a obținut gradul II pentru Maternitarea spitalului. La scurt timp, a urmat încadrarea instituției în categoria spitalelor de rangul III, ceea ce i-a asigurat o finanțare satisfăcătoare. Însă, încadrarea s-a făcut cu impunerea unor condiții referitoare la lucrările de reparații și reabilitări, lucrări care s-au desfășurat contra-cronometru. Totul a fost posibil și datorită faptul că, la începutul anului, instituția avea un excedent bugetar de peste 10 milioane de lei, bani care au asigurat finanțarea pentru o parte din lucrări.

Pentru ca să putem obține acreditarea anul viitor, a trebuit să lucrăm, pentru prima dată după mulți ani, pe mai multe fronturi. Spălătoria și blocul alimentar au intrat în renovare, instalația de furnizare a agentului termic a fost înlocuită complet, mai ales că ea nu mai fusese înlocuită de la darea în folosință a spitalului. Apoi, a trebuit să îmbunătățim condițiile hoteliere, astfel că în secții a început renovarea saloanelor. Din păcate, în ceea ce privește partea de investiții, anul acesta ele au fost mai puține. Pentru că spitalul a pierdut procesele cu angajații care au solicitat în instanță recuperarea unor drepturi salariale, fondurile au fost blocate, pentru a se plăti, în tranșe, acele drepturi salariale„, a declarat medicul Mircea Coadă, managerul spitalului.

Acesta speră că, în 2013, numai din fonduri proprii, spitalul va avea la dispoziție aproximativ două milioane de lei pentru investiții. „Noi sperăm ca toate lucrările care au mai rămas, printre care renovarea saloanelor și înlocuirea lifturilor, să se încheie la 1 martie. Un succes a fost acela că, alocând mai mulți bani pentru medicamente și materiale sanitare, pacienții care s-au adresat spitalului nu au mai trebuit să scoată bani din buzunar pentru a le cumpăra. Este drept, unii au cerut să fie tratați cu anumite medicamente, dar pe care și le-au cumpărat. Sperăm ca anul viitor, cu ajutorul autorităților locale și județene, să găsim soluții și pentru reabilitarea corpului de clădire în care se află secția de Psihiatrie, pentru că acolo sunt probleme cu acoperișul, dar și cu instalația de furnizare a agentului termic„, a mai spus managerul spitalului.

Din punct de vedere al calității actului medical, medicul Mircea Coadă spune că au fost nemulțumiri din partea pacienților, care au reclamat, în special, modul de comportament al cadrelor medicale, dar că au existat și semne de recunoștință. „Au existat, într-adevăr, excese de comportament care nu au rămas nesancționate. Pe de altă parte, când avem în vedere că un cadru medical are grijă de 25 de pacienți, atunci poți înțelege că apar nemulțumiri. Pentru prima dată, însă, anul acesta am primit două scrisori de mulțumire din partea unor persoane care sunt plecate la muncă în străinătate și care au fost tratate la noi. Aceste persoane s-au arătat extrem de încântate de modul cum au fost tratate la Centrul de Primire Urgențe. La capitolul nerealizări aș fi putut trece lipsa de personal, dar, spre sfârșitul anului, situația s-a mai echilibrat„, a mai spus medicul Mircea Coadă.

În luna ianuarie, la spital se vor scoate la concurs 38 de posturi de asistenți medicali și îngrijitori, iar zece medici rezidenți vor veni să profeseze la Roman.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0