Prima paginăActualitateRoman

Anul 2014 vine cu taxe mai mici şi datorii şterse

Dimensiune text

Agenţii economici care vor avea terase în Pietonal vor plăti taxe la jumătate faţă de 2013. Se vor acorda bonusuri pentru cei care plătesc impozitele în primele trei luni ale noului an. Creanţele de mică valoare vor fi anulate.

Anul 2013 va însemna impozite mai mici pentru comercianţii care îşi desfăşoară activitatea în Pietonalul Ștefan cel Mare, dar şi pentru romaşcanii care sunt buni platnici sau pentru cetăţenii cu venituri mici.

Proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru 2014 menţine nivelul tuturor taxelor şi impozitelor locale la nivelul anului 2013, indiferent dacă acestea trebuie plătite de persoane fizice sau juridice. În schimb, taxa de ocupare şi folosire a teraselor din Pietonalul Ștefan cel Mare se va diminua cu 50%, de la 0,8 lei/mp/zi la 0,4 lei/mp/zi. Diminuarea acestei taxe a fost discutată cu mai multe luni în urmă, în plenul unei şedinţe de Consiliu Local.

De asemenea, ca şi în anii anteriori, în 2014, pentru plata cu anticipaţie a impozitului pe clădiri, a impozitului pe teren şi pe mijloace de transport, nivelul bonificaţiei este de 10%.

Un alt proiect privind taxele şi impozitele se referă la reducerea de plată în anumite cazuri. Mai exact, proiectul prevede reducerea cu 50%  la plata impozitului aferent anului 2014 pentru locuinţa de domiciliu şi terenul aferent acesteia a persoanelor fizice care sunt beneficiare de ajutor de şomaj, ajutor social sau pensionare, în cazul în care venitul lunar al familiei este mai mic sau egal cu salariul minim pe economie, adică 850 de lei, au o singură locuinţă personală şi nu deţin mijloace de transport. Pentru a beneficia de reducerea de 50%, romaşcanii care se încadrează în condiţiile impuse de administraţia locală vor trebui să prezinte, până la sfârşitul lunii februarie 2014, la Primăria Roman, un dosar cu documente justificative.

Pe lângă aceste bonficiaţii oferite persoanelor cu venituri mici, Primăria îi va scăpa de plata unor datorii pe toţi romaşcanii care au restanţe fiscale mai mici de 40 de lei. „Creanţele fiscale aflate în sold la de 31 decembrie, mai mici de 40 de lei, se anulează. Plafonul se aplică totalului creanţelor fiscale datorate şi neachitate de debitori”, se arată în expunerea de motive a proiectului. Justificarea ştergerii acestor datorii este aceea că, de multe ori, cheltuielile cu executarea silită sunt mai mari decât creanţa supusă executării.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0