Prima paginăSport

Antrenoarea care șlefuiește viitoarele handbaliste ale țării

Dimensiune text

De opt ani, profesoara Vasilica Lazăr (foto), de la Liceul cu Program Sportiv, din Roman, descoperă talente și le pregătește pentru performanță.

 

 

Liceul cu Program Sportiv (LPS) din Roman a ajuns, în 22 de ani de existență, să fie pepinieră pentru marile cluburi din țară, în multe domenii sportive. Conducerea LPS Roman a reușit, în scurtă vreme, să închege un colectiv dornic de a-și pune priceperea în joc pentru un scop comun: performanța sportivă.

În urmă cu opt ani, profesoara Vasilica Lazăr s-a alăturat echipei LPS Roman. „În 1990, mi-am început activitatea ca profesor la Clubul Sportiv Școlar Tîrgu Neamț. La Liceul cu Program Sportiv din Roman a fost un nou început. Știam că omul sfințește locul și că oriunde ai lucra, dacă pui suflet în ceea ce faci, obții rezultate„, a spus profesoara Vasilica Lazăr, diriginta clasei a V-a, secția handbal.

 

Drumul spre performanță se decide în clasa a IX-a

 

Performanța nu vine dacă nu oferi condiții„, spune profesoara Vasilica Lazăr. Baza sportivă a liceului, îmbunătățită an de an, spațiile educaționale modernizate după ultimele cerințe, precum și condițiile de cazare și masă au fost motivații pentru ca școala să fie considerată „acasă” pentru foarte mulți copii, de-a lungul anilor. „Ne permitem să școlarizăm copii din localitățile învecinate, cum ar fi orașul Pașcani, din localități rurale ale județului Iași și intenționăm să atragem și copii din localități ale județului Bacău„, spune profesoara Lazăr.

Unii dintre elevii LPS Roman provin din mediul rural. Mulți visează să ajungă campioni și optează, la sfârșitul clasei a VIII-a, pentru una dintre secțiile LPS Roman. Nu toți elevii ajung să facă performanță. Clasa a IX-a este un prag important pentru toți elevii liceului. „Începând din clasa a IX-a, elevii se decid încotro se îndreaptă. Vor să performeze în sport, și pentru asta muncesc pe rupte, sau vor să învețe pentru dezvoltarea altor abilități, iar sportul rămâne în plan secund. Îndiferent care este calea pe care o vor urma, părinții trebuie să le fie alături. În cazul celor care vor să obțină rezultate în sport, părinții trebuie să știe că la reușita copiilor lor trebuie să aibă și ei o parte din contribuție, morală și financiară. Este știut faptul că un sponsor al mișcării sportive vine doar dacă există rezultate certe. Ori, până să convingem, este cale lungă. În cazul elevilor care nu fac din sport un obiectiv principal, căutăm să-i mobilizăm și să-i motivăm pentru a performa spre studiu. Este interesant că, de regulă, copii foarte talentați într-un domeniu sportiv sunt buni și la învățătură, deși timp pentru pregătirea lecțiilor nu prea există. Decizia este numai a lor. Avem absolvenți care au urmat facultăți umaniste, de științe, elevi cu care ne mândrim„, spune profesoara Lazăr.

 

Micile hanbaliste de la LPS, în lotul național lărgit

 

Vasilica Lazăr antrenează echipa de junioare III a LPS Roman. Din cele 24 de sportive pe care antrenoarea le pregătește împreună cu Viorel Lazăr, soțul ei, pe 16 fete se poate conta în competiții. „Sunt eleve în clasa a VII-a și au 1,80 înălțime. Sunt talentate și cred în forțele lor. Cele șase ore pe săptămână de educație fizică din programul școlar sunt completate cu ore de antrenament. Stăm peste program, din dorința de a pregăti fetele cât mai bine„, spune antrenoarea Lazăr.

Din lotul lărgit al naționalei de handbal fac parte și fete de la LPS Roman: Ana-Maria Pristavița, Roxana Lupescu, Ștefania Nichita și Anca Grigoriu. „La Râmnicu Vâlcea există un Centru național de excelență în handbal, unde se face selecționarea, pregătirea și perfecționarea tinerelor care au calități deosebite pentru handbalul de mare performanță. Deși au toate condițiile pentru a se pregăti, de la cazare până la alimentație și medicație, părinții refuză să-și trimită copiii atât de departe și, atunci, pregătirea continuă la noi„, explică antrenoarea.

Unul dintre secretele obținerii de performanță sportivă este disciplina. „Copiii vin la liceu din diverse medii sociale. În liceu învață că fără reguli și disciplină, fără muncă și sacrificii, nu se pot obține rezultate în sport sau la învățătură„, spune antrenoarea Vasilica Lazăr.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0