Ansamblul Folcloric „Brâul Roșu” din Neamț, în concurs la ProTV de Ziua Unirii Principatelor

Ansamblul Folcloric „Brâul Roșu” din Neamț, în concurs la ProTV de Ziua Unirii Principatelor

Dimensiune text

 

 

Dansul folcloric reprezintă una dintre cele mai prețioase bogății artistice ale lumii, care diferă de la o țară la alta și de la o regiune la alta a unei țări. Dansul este o manifestare plină de forță și vitalitate, ce exprimă specificul, obiceiurile și tradițiile fiecărei regiuni în parte, reflectând trăirile, sufletul și istoria noastră ca popor.

Dansul popular moldovenesc din zona Neamțului a fost cultivat din generație în generație și lăsat moștenire nepoților, ca mărturie a neamului, în familia Rotariu, familia maistrului coregraf Nae Rotariu. O familie care, de la tată și bunic până la fiu și nepot și strănepot, dansează pentru că așa spune orânduiala bătrânească, dar și pentru că dansul face parte din împlinirea sufletului pe acest pământ, unde toate își au rostul și menirea lor. În această familie s-a născut Nae Rotariu, care a ars ca o torță pentru a duce mai departe ceea ce i-au lăsat părinții și străbunicii săi mai de preț – o comoară pentru eternitatea noastră, a românilor. Amintirea acestui depozitar al folclorului viu va dăinui multă vreme, nu numai în sânul familiei, unde a lăsat și el, la rându-i, moștenire o pasiune nobilă, dar și în rândul celor ce i-au apreciat dăruirea creatoare.

Acum se ridică o nouă generație din familie, a patra, care păstrează cu multă atenție folclorul cu nestematele sale datini, tradiții și obiceiuri. Ea se numește Cătălina Dumitrachi, care a înființat Ansamblul Folcloric Brâul Roșu din Piatra Neamț în luna februarie a anului trecut, participând deja la evenimente și spectacole atât în țară, cât și în străinătate. Scopul acestui ansamblul este în a păstra autenticul zonei atât ca dans popular, cât și ca port popular. A adunat în jurul ei tineri frumoși, talentați care au îmbrățișat și au prins drag de tradiția populară românească, și câțiva oameni devotați cu experiență în acest domeniu.

Chiar dacă aceștia se confruntă cu lipsa finanțării, luând totul în propriile mâini, fie material, fie emoțional, sunt compensați de bucuria și aplauzele spectatorilor care îndrăgesc folclorul.

Ansamblul folcloric Brâul Roșu a participat la emisiunea „La Măruță” în cadrul televiziunii ProTV în data de 8 decembrie, impresionând atât prin produsele culinare specifice zonei noastre, cât și prin costume și frumusețea dansului popular din zona Neamț, chiar Măruță afirmând că este foarte încântat de cum s-au prezentat, notându-i cu 10+, aceștia trecând în faza următoare a competiției.

Miercuri, 24 ianuarie, Ansamblul „Brâul Roșu” va participa din nou la emisiunea „La Măruță”, la Duelul Ansamblurilor, începând cu ora 15.00, o zi de mare importanță istorică, când românii sărbătoresc Mica Unire a Principatelor Române, dar și o zi importantă pentru membrii acestui ansamblu. Aceștia se vor duela cu Ansamblul „Doina Bascovului” din județul Argeș. Dacă doriți să îi susțineți, o puteți face printr-un vot transmis fie prin SMS la numărul ce va fi comunicat în emisiune, fie online pe pagina emisiunii: http://lamaruta.protv.ro/voteaza. Menționăm că votarea se poate face doar în intervalul emisiunii.

Sperăm că maistrul Nae Rotariu va vedea și se va bucura că munca și dragostea lui pentru folclor sunt duse mai departe și nu au rămas de izbeliște.

Tradiția merge mai departe!

Ansamblul „Brâul Roșu”
Comunicat de presă

 

 

 


COMENTARII

WORDPRESS: 0