Prima paginăSanatate

Angajații pot da în judecată patronii care nu le achită contribuția la sănătate

Dimensiune text

Patronii riscă amenzi usturătoare și dosar penal.

 

 

Pentru salariații din România, singura modalitate, în momentul de față, prin care demonstrează calitatea de asigurat este adeverința de asigurat eliberată de casa de asigurări. Medicii de familie din județ spun că s-au confruntat cu stiuații în care salariații nu au putut dovedi calitatea de asigurat din vina patronului, care nu a achitat contribuția la asigurările sociale de sănătate. Potrivit medicului Mihaela Covrig, președintele Patronatului Medicilor de Familie Neamț, singura posibilitate a salariatului de a-l obliga pe angajator să achite această contribuție este să-l dea în judecată.

Legea prevede două situații. Angajatorul și-a asumat, prin contractul de muncă, să achite contribuția la sistemul asigurărilor sociale de sănătate (CASS). În cazul în care pacientul află, înainte de a beneficia de vreun serviciu medical, despre faptul că angajatorul nu a virat CASS, primul pas este să solicite angajatorului o adeverință privind statutul său de angajat și declarația sau chiar dovada că s-au făcut aceste viramente la Casa de Asigurări de Sănătate. Dacă angajatorul refuză sau nu poate prezenta o astfel de dovadă, singura posibilitate a angajatului este aceea de a se adresa Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), care va investiga situația. După ce primește un răspuns de la ANAF, angajatul se poate adresa instanței cu o cerere prin care să-l oblige pe angajator la plata acestor contribuții.

În cazul în care angajatul a aflat despre neplata contribuției la fondul de sănătate când are imperios nevoie de servicii medicale (în afară  de urgențe medico-chirugicale, pentru care pacienții nu plătesc, indiferent dacă sunt asigurați sau nu în sistemul public de sănătate), atunci el va fi obligat să le achite integral. Ulterior, pacientul poate introduce o cerere în instanță pentru repararea integrală a prejudiciului material și/sau moral cauzat de neplata sumei de către angajator.

Dacă nu virează contribuția la sănătate, angajatorii riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei, pentru nedepunerea la termen a declarațiilor, și amenzi cuprinse între 30.000 și 50.000 de lei și dosar penal, pentru nevirarea contribuției.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • catalin 9 ani

    patronii impreuna cu angajatii ar trebui sa dea guvernantii in judecata.unicul scop al oricarui patron ar trebui sa fie strict afacerea lui. maximizarea ei,marirea profitabilitatii,lupta cu concurenta asiatica care efectiv ne ucide orice calcul de profitabilitate.treaba patronilor nu ar trebui sa fie calculul si plata darilor catre stat.statul sa-si calculeze si sa-si incaseze singur ce are de incasat direct de la sursa.contributiile nu sunt destinate sanatatii ci bolilor pentru ca sanatatea nu se poate cumpara sau pastra cu bani.astept ziua cand voi da o singura suma de bani in mana directa a angajatului meu si sa se duca naibii sa-si plateasca el tot unde vrea si cat vrea.nici salar nu vreau sa-i mai dau.sa-mi factureze lunar o suma rezultata dintr-un contract de prestari servicii sa-si faca pf af sau ce naiva vrea si sa ma lase-n pace cu atat de multe drepturi.acesta este viitorul.asa se va iesi din criza generata de concurenta asiatica.in china muncitorii chinezi nu au drepturi.singurul drept este munca si dreptul la a factura munca depusa.ai muncit intr-o luna de 1000 ron? fa angajatule o factura ti-o achit si gata.nu ma stresa cu protectia ta sociala ca nu am timp si nu vreau sa ma intereseze ce faci tu la batranete si nici unde te tratezi.pe tine te-a interesat de unde am produs eu cei 1000 ron ca sa ai tu ce incasa? mi-e sila de statul european comunist si socialist.din acest motiv toata europa este in rahat si pute de datorii.au aruncat cu bani in protectie sociala si nu au dat posibilitatea patronilor sa prospere.din acest motiv patronii destepti isi muta afacerile in locuri unde statul nu se amesteca in relatiile dintre patron si prestator.vinde-ti munca cu factura! acesta este dezideratul viitorului! patronii nu sunt colectori de taxe pentru stat!o sa ajungeti sa-mi dati dreptate dar va fi mult prea tarziu.