HomeCultural

Andrei Preda și Teodora Arabu, pe primul loc la „Craiova Piano”

Președintele juriului, Walter Krafft, i-a acordat lui Andrei și un premiul special care constă într-un concert la München, în cadrul unei stagiuni pe care muzicianul o va organiza în acest an, pe 13 octombrie.

 

 

Tânărul pianist romașcan Andrei Preda (foto) și-a reconfirmat valoarea la Concursul internațional de interpretare instrumentală „Craiova Piano”, aflat la a VII-a ediție. Desfășurat în perioada 22-24 martie, la Liceul de Arte „Marin Sorescu” din Craiova, talentatul pianist a primit din partea juriului premiul I și premiul special al juriului. „Ca și la edițiile precedente, participarea la concurs a fost numeroasă. Peste 100 de tineri pianiști din România și din străinătate și-au arătat măestria interpretativă la acest concurs. Caracteristica internațională s-a menținut și în ceea ce privește juriul, format din personalități ale muzicii clasice din țară și din străinătate. Este pentru prima dată când elevi de la Școala de Arte «Sergiu Celibidache” din Roman participă la acest concurs. Este important să lărgim sfera competițională a tinerilor pe care îi pregătim, iar acest tip de concursuri îi motivează pe tineri”, a spus muzicianul Iulian Arcadi Trofin, președintele Fundației „Iulian Arcadi Trofin”.

Participarea pianistului romașcan Andrei Preda a fost încununată de succes. Președintele juriului, maestrul Walter Krafft, directorul Münchener Musikseminar (Germania), i-a oferit lui Andrei premiul I. „A fost singurul premiu I acordat de juriu. Pentru Andrei a fost un triumf, deoarece el a concurat cu încă 16 competitori”, a spus muzicianul Iulian Arcadi Trofin. Președintele juriului i-a acordat lui Andrei și un premiu special, care constă într-un concert la München, în cadrul unei stagiuni pe care Walter Krafft o va organiza în acest an, pe 13 octombrie.

Și mica pianistă romașcană Teodora Arabu, în vârstă de 8 ani, a obținut premiul I la categoria ei de vârstă. „Teodora Arabu are în palmares numai premii I. Aș putea să spun că este abonată la prima poziție în clasament. A concurat într-o grupă cu 22 de concurenți și s-a comportat extraordinar”, a precizat muzicianul Iulian Arcadi Trofin. Un alt romașcan, Marius Mantale, elev în clasa a XII-a la un liceu din Iași, dar care a început să cânte la pian în cadrul Școlii de Artă „Sergiu Celibidache”, s-a numărat printre premianți. La fel ca și Adrian Cojocaru, un alt elev al muzicianului Iulian Arcadi Trofin. „Din șapte grupe ale concursului, patru au fost câștigate de elevii noștri. Ne-am impus cu adevărat la acest concurs. Tinerii artiști au arătat din plin că sunt ambasadorii noștri”, a mai spus muzicianul.

Până la concertul pe care Andrei Preda îl va susține în Germania, pianistul se pregătește pentru ultima și cea mai acerbă confruntare din cadrul olimpiadei de muzică, faza națională, care va avea loc luni, 1 aprilie, la Cluj.

Comentarii

WORDPRESS: 0