Anchete împotriva funcţionarilor publici

Avocatul Poporului promite anchete proprii împotriva funcţionarilor publici care încalcă legea. Pînă acum, instituţia Avocatul poporului a demarat 12 anchete proprii.

 

 

Avocatul Poporului, organismul care reprezintă cetăţenii în litigiile împotriva instituţiilor administraţiei publice locale, promite să fie mai activ în teritoriu. Afirmaţia a fost făcută joi, la Prefectura Neamţ, de profesor universitar doctor Gheorghe Iancu (foto), reprezentantul instituţiei Avocatul Poporului. Acesta a făcut o vizită în judeţ, în contextul în care, începînd cu data de 27 septembrie, a fost numit în funcţie pentru un mandat de cinci ani.

Conform strategiei prezentate, Avocatul Poporului „va acorda aceeaşi atenţie petiţiilor primite din partea cetăţenilor, dar o atenţie mai mare autosesizărilor, anchetelor proprii, controalelor prealabile, rapoartelor speciale, recomandărilor, sesizărilor şi punctelor de vedere adresate Curţii Constituţionale, acţiunilor în contencios administrativ şi recursurilor în interesul legii formulate la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie„.

Statistica anului 2011 arată că, în lunile octombrie şi noiembrie 2011, au fost înregistrate: 16 de autosesizări, faţă de nici una în perioada ianuarie – septembrie; 12 anchete proprii, faţă de cele şase în perioada anterioară; două rapoarte speciale pe domenii de mare importanţă (protecţia consumatorilor şi cea a persoanelor cu handicap), care se dezbat la comisiile Parlamentului, şi alte două rapoarte speciale în lucru, care vor fi finalizate pînă la sfîrşitul anului; cinci recomandări pe diferite domenii, faţă de nici una în perioada anterioară.

În România, Avocatul Poporului are două roluri constituţionale: de apărare a drepturilor şi a libertăţilor cetăţeneşti, pe de o parte, şi de mijloc de control al Parlamentului asupra autorităţilor administraţiei publice, regiilor autonome şi a serviciilor publice care se află sub autoritatea administraţiei publice centrale sau locale.


COMENTARII

WORDPRESS: 0