Prima paginăReligie

Anchetă a Arhiepiscopiei la Biserica Sf. Gheorghe din Roman

Anchetă a Arhiepiscopiei la Biserica Sf. Gheorghe din Roman

Dimensiune text

 

biserica-sfantul-gheorghe-174Reprezentanții Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului au răspuns pozitiv invitației lansate de Ziarul de Roman de a face lumină în scandalul care ne-a fost adus la cunoștință de către enoriașii Bisericii Sf. Gheorghe din Roman, acolo unde unul dintre cei trei preoți nu a avut acces la lăcașul de cult. Cele precizate de credincioși sunt adevărate, spun înaltele fețe bisericești, dar acestea din urmă dau dovadă de diplomație și nu doresc, deocamdată, să spună „cine este vinovatul” pentru starea de tensiune din biserică, situație care se reflectă negativ asupra enoriașilor.

„Situația cu cheile a fost picătura care a umplut paharul”

În cursul zilei de marți, 22 noiembrie, la Arhiepiscopia Romanului a avut loc o întâlnire cu mass media cu privire la lansareaa calendarului creștin ortodox pentru anul 2017. Ulterior, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei, preotul Alexandru Zamfir, a făcut mai multe precizări, în speranța că semnalul dat de credincioși și de articolul apărut în Ziarul de Roman îi va aduce pe preoți pe calea cea dreaptă.

Reprezentanții Arhiepiscopiei nu sunt străini de conflictul izbucnit la Biserica Sf. Gheorghe, unde preoți sunt Ioan Gherasimescu, fiul acestuia, Bogdan Gherasimescu, și Sevastian Moraru, acesta din urmă neavând acces, din motive care nu sunt încă foarte clare, la lăcașul de cult, cheile fiind schimbate.

„Din ceea ce am aflat până acum, prin ceea ce ne-a semnalat de unul din consilierii membri în Consiliul parohial al Parohiei Sfântul Gheorghe Roman, este o neînțelegere legată de schimbarea încuietorilor de la căile de acces din biserică. Suntem în data de 22 noiembrie. Săptămâna trecută, vineri, ne-a fost semnalat verbal, de un domn consilier, că duminică – deci duminica trecută – a fost o neînțelegere legată de cheie: părintele (n.r. – Sevastian Moraru) a venit la biserică și a găsit ușa încuiată. S-a lămurit această problemă, dar a rămas tensiunea. Cred că această situație cu cheile a fost picătura care a umplut paharul. Știam că există oarece tensiune. Repet, i-am rugat pe fiecare să aibă grijă și să caute să fie liniște. Iar în  materialul publicat de dumneavoastră ieri s-a semnalat, practic, o situație care a fost, din punctul nostru de vedere, rezolvată”, a declarat părintele Alexandru Zamfir, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei.

Tensiuni mai vechi între preoții Gherasimescu și Moraru

În cursul dimineții de marți, conform legilor bisericești, la Biserica Sf. Gheorghe a mers, ca delegat din partea Arhiepiscopiei, preotul Dragoș Munteanu, Protopop de Roman.

„A fost sesizat inspectorul eparhial, verbal – domnul consilier nu a dorit să lase niciun document scris. În urma materialului scris de dumneavoastră s-a autosesizat protopopul Romanului. Din cele câteva declarații pe care le-am obținut la rându-ne, continuăm să credem și sperăm că e doar o neînțelegere. Sper să nu fie un conflict care să genereze alte conflicte și sper ca lucrurile să se liniștească, pentru că ceea ce ne dorim este să fie pace și liniște – nu numai pentru că e Postul Crăciunului”, a mai afirmat preotul Zamfir.

Acesta a mai precizat că tensiunile – care au culminat, acum, cu „pâra” în afara parohiei – sunt mai vechi. Părintele Alexandru Zamfir nu arată cu degetul către cineva, deși este foarte clar că problemele există și, nefiind remediate la timp, au degenerat: „Se pare că vinovați de această tensiune sunt, în egală măsură, fiecare dintre cei trei care slujesc acolo. Am vorbit cu fiecare din ei și cu toți laolaltă și i-am rugat – ca o persoană care lucrează la păstrarea unui echilibru și a liniștii în Biserică, în eparhie – să comunice liber, să comunice deschis și să își rezolve problemele fără să mai implice oameni, fără să încerce să îi manipuleze, pentru că, mai devreme sau mai târziu, consecințele acțiunilor lor vor apărea. Și, din păcate, ceea ce se pierde e ceea ce doare cel mai mult – încrederea în Biserică și încrederea în slujitorii ei”.

Ancheta se va lăsa cu o decizie, două, trei

În urma sesizărilor făcute de enoriași, a apariției în mass media a acestui caz, Arhiepiscopia, prin protopopul Munteanu, a demarat o anchetă și, în urma concluziilor ce se desprind din ascultarea tuturor părților, se va întocmi un referat. Așa-zisul vinovat sau vinovații vor avea de tras pentru faptul că, în loc să facă pace, au provocat un nou scandal în sânul Bisericii.

„Conform regulamentelor bisericești, referatul va fi prezentat într-una din ședințele permanenței Consiliului eparhial, cu propunere: poate fi transfer, poate fi dojană. Oricum, fără să mă antepronunț, cred că din început ar trebui ca fiecare dintre cei trei să primească dojană arhierească, pentru că nu s-a procedat corect, adică s-a ajuns, totuși, prea departe. Cred că fiecare dintre cei trei trimiși acolo să slujească sunt oameni capabili să înțeleagă că nu au procedat corect și, evident, vor suporta consecințele situației pe care, până la urmă, au creat-o”, a mai spus părintele Zamfir.

Ancheta urmează să se finalizeze în aceste zile, spune conducerea Arhiepiscopiei, care, mai precizează, tardiv, este drept – pentru că toată lumea recunoaște starea de tensiune care a escaladat de vreme ce nimeni nu a luat măsuri clare -, că se dorește restabilirea liniștii, deoarece „avem nevoie ca toți oamenii să fie liniștiți și să vină la biserică pentru ca să se liniștească, la rându-le, nu ca să se smintească”. Amin.

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 9
 • este vizibila lupta pentru ciolan ,faceti direct si pe fata S.R.L.,GHERASIMESCU doar baiatul lui tata nu poate ramene fara parohie ,acceiasi situatie exista si in alte parohii ,unde odrasle de preoti termina teologia la IASI pe urma sunt hirotonositi si unde este cea mai buna parohie (vaca de muls),acolo unde slujeste tata cei cu musca pe caciula sa ia aminte dar sincer mi se pare cam mediatizata aceasta parsivenie ,se acorda PREA mult credit DE MULT sunt compromisi preotii
  !!!!!

 • Se va musamaliza repede situatia pentru a nu se crea mai mare tulburare, care oricum s-a iscat in sanul Bisericii de cand a avut loc „sinodul”. Enoriasii trebuie tinuti cat mai aproape de biserica pentru ca oile sa nu se risipeasca, nu-i asa? Speram totusi ca parintele Sevastian sa ia atitudine impotriva ecumenismului cu aceasta ocazie si sa nu se lase invaluit in erezia care a cuprins Biserica. Sa-l lumineze Dumnezeu! Cat despre ceilalti clerici, nu mai am asteptari din partea lor, interesele materiale i-au orbit de tot. Si daca orb pe orb va calauzi, vor cadea amandoi in groapa. Amin.

 • frate crestine care mai este situatia PARINTELUI ELEFTERIE,si sincer sa-ti spun tare ma doare indiferenta majoritatii de ,,sinodul” din CRETA ,ecumenismul sau mai bine zis slugile ecumeniste din sanul B.O.R.,la ROMAN se realizeaza prin cei mai corupti si cei mai parsivi preoti din ROMAN SANT CATIVA ,lumea se uita la ei si nici macar nu le atrage atentia incearca sa ne orbeasca total sa faca ce vor ei ,religia este compromisa ,mercantilismul a exploadat in relatia prelat -credincios ,deci drept credinciosul se zbate in pseudo saracie si popii cu burtile si conturile cat mai umflate asa sa ne ajute EL la toti dupa suflet ,vorba si mai ales fapta ,tot amin !!!

 • oare are asta vreo legatura cu dosarul penal de la judecatoria roman pentru gestiune frauduloasa pe numele lu gherasimescu??? in cazul asta poate sa mai profeseze? cred ca de asta l-a bagat pe fiusu acolo pe shest sa aiba urmas la propriu si la figurat. ALOOO EPISCOPIA !!! chiar nu se stie de asta? trebuie doar un search pe google. eu am aflat in 1 min.

 • Mafie !!! Despre ce dojană vorbim noi, Gherasimescu s.r.l. este învățat cu asta. Preasfințite, luați măsuri drastice altfel riscați să pierdeți şi puținii enoriaşi care mai vin la bisericä! Gestiunea frauduloasă s-a rezolvat ? Cum de a reuşit tănărul Gherasimescu să intre la una dintre cele mai bune parohii din Roman, ce îl carcterizează, iar alți preoți, mai în vârstă se zbat de ani de zile în mocirla unor parohii sărace
  ???

 • Consider ca conflictele de acest gen vor duce la indepartarea credinciosilor de linga biserica.
  Parintele Moraru este un om cu credinta de Dumnezeu si nu poate sa isi desfasoare activitatea in aceasta parohie. Nu sunt cu rea credinta ,dar parintele Grasimescu a fost la Biserica Maica Precista si nu sa inteles cu cumnatul sau .
  Ce pretentii sa mai avem daca biserca ortodoxa a devenit un loc de cistig si nu de psihologie a sufletului.

 • Cred ca trebuie dat dovada de maturitate si inteligenta in rezolvarea acestei probleme.Sa nu uitam ca noi enoriasii am sustinut mare parte din plata lucrarilorfacute la aceasta parohie iar parintele Moraru este preotul pe care noi il respectam pentru ca se face respectat.Nu cred ca este nevoie de acest gen de actiuni mai ales acum cand vedem ca se doreste sa fim destabilizati.Avem evoie de un preot ca Parintele Moraru deoarece este cunoscut,zona are multi varstnici si trebuie sa fie un preot care sa stie sa comunice cu oamenii ,cunoscut ,in care au incredere.Acesti enoriasi nu au nevoie de absolventi cu masterat si fara experineta .Acestia sa lucreze in cercetare sau sa invete de la cei mai intelepti.DEe unde moda de familie intr-o parohie.Va rog sa ma credtei ca sunt crestina si imi doresc ca enoriasii crestini sa nu fie influentati de astfel de fapte de aceea va rog sa gasiti solutia cea mai buna,Daca cineva trebie mutat este acest tanar care normal ar trebui sa parcurga acelasi drum ca toti ceilalti preoti.
  .

 • cineva se intreba cum a ajuns tanarul preot Gherasimescu,intr-o parohie asa de buna ,cea de la biserica Sf.Gheorghe,el un preot tanar ,fara experienta?????Pai cum sa ajung? bineinteles cu ajutorul tatalui,preot Gherasimescu Ion.Pacat ca niste preoti,de la care astepti,intelegere,impacare,bunatate,bunavoita,pace sufleteasca,armonie,,,,,ajung sa se urasca,sa se certe,sa se dusmaneasca,,,,si ptr.ce pentru niste,,arginti,,mai mult in punga,ptr.bogatie!Am avut ocazia sa-i cunosc pe toti cei trei preoti,cu unul dintre domniile lor sunt vecin,,,,parintele Gherasimescu tatal,mi-cununat cu parintele Mihaita baiatul,,,mi-a inmormantat tatal,,,,parintele Mocanu imi este vecin,il cunosc bine,,,numai cuvinte de bine si despre unul si despre altul,,,,imi este greu sa cred ca ptr. fiul sau pr.Gherasimescu poate ajunge sa aiba o astfel de atitudine fata de un om precum pr.Moraru.Preotelul tinerel Bogdan Gherasimescu ar trebui sa mearga sa slujeasca undeva la tara ptr.inceput,sa acumuleze experienta si apoi sa aiba pretentie ptr.o parohie in ,,buricul,, targului.Sper ca lucrurile sa se aseze pe fagasul normal….altfel parohia va pierde multi enoriasi,care le calca pragul bisericii.

  • Sunt unii preoti care nu au limite si isi sfideaza enoriasii. Preotii Gherasimescu, atat cel batranel cat si cel tinerel ar trebui promovati!