Pentru organizarea manifestărilor de sfârşit de an, primarii au cheltuit între 1.000 şi 5.000 de lei. Din cauza băuturii în exces, doi săteni din comuna Ion Creangă s-au luat la bătaie, unul ajungând la spital.
Primarii comunelor din zona Roman au petrecut sărbătorile de iarnă alături de localnici. Cete de colindători şi urători primite la primărie sau în bătătura casei, pahare de şampanie ciocnite la miezul nopţii cu localnicii, acestea au fost principalele ingrediente de la care primarii nu s-au abţinut în ajunul celor două mari sărbători – Naşterea Domnului şi Anul Nou. Păstrarea tradiţiilor specifice sărbătorilor de iarnă a însemnat cheltuieli din partea consiliilor locale. Dacă, în anii trecuţi, primarii nu se uitau la bani când venea vorba de manifestările artistice de sfârşit de an, de data aceasta cheltuielile au fost făcute cu măsură. Costurile pentru tradiţionalele festivaluri de datini şi obiceiuri au variat între 1.300 şi 5.000 lei.
Festivalul de datini şi obiceiuri de la Ion Creangă a fost cea mai mai amplă manifestare artistică din zona rurală. „A fost un eveniment la care şi-au adus concursul formaţii din toate satele comunei. Consider că a fost o reuşită atât prin varietatea de datini şi obiceiuri prezentate, cât şi prin numărul mare de spectatori, localnici sau sosiţi din comunele vecine”, a spus Petrică Prichici, primarul comunei Ion Creangă. Organizarea festivalului a însemnat o cheltuială de 5.000 de lei din partea Consiliului Local Ion Creangă. Momentele muzicale şi textele pline de umor au fost gustate de localnicii adunaţi în faţa primăriei. Nu şi atitudinea lor din noaptea de Anul Nou, după mai multe pahare de vin. „În seara de Anul Nou s-a iscat o ceartă între doi localnici care se aflau la urat. Pe fondul băuturii, s-au luat la bătaie, unul fiind transportat la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi”, a precizat primarul comunei Ion Creangă.
Primarul comunei Văleni şi-a primit urătorii acasă. În comuna Văleni este o tradiţie ca, în ajunul Anului Nou, urătorii să treacă pe la casa primarului. „Au fost foarte mulţi urători, de ordinul sutelor. Aşa cum este tradiţia, am oferit urătorilor colăcei şi bani”, a spus primarul comunei Văleni.
Altă comună, alte tradiţii. Primarul comunei Boghicea a fost cel care s-a deplasat în fiecare sat pentru a vedea momentele pregătite de colindători şi urători. „De la Nistria la Boghicea, de exemplu, sunt 20 de kilometri. O distanţă care descurajează mai ales copiii să vină la primărie pentru a-şi susţine momentul artistic. Aşa că am luat decizia să mergem noi în sate. Urătorii au fost răsplătiţi, pentru prestaţia lor, cu prăjituri şi vin fiert”, a spus Eugen Mihai, primarul comunei Boghicea.
Bogat în tradiţii, satul Gâdinţi nu a răsunat ca odinioară de colindători. „Nu am avut mai mult de trei formaţii de urători la primărie. Și acasă, foarte puţini copii au venit cu uratul. În felul acesta, o să ne pierdem identitatea”, a spus Vasile Băbuţă, primarul comunei Gâdinţi.
Comentarii