Prima paginăPolitica

„AMR cere modificarea cotelor din impozitul pe venit alocate autorităților publice locale”

„AMR cere modificarea cotelor din impozitul pe venit alocate autorităților publice locale”

Dimensiune text

 

Având în vedere prevederile proiectului de Lege a bugetului de stat pentru anul 2018, Asociația Municipiilor din România (AMR) constată următoarele:
– Prin reducerea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10% (OUG 79/2017) municipiile din România înregistrează pierderi de venituri substanțiale.
– Reducerea veniturilor pe care le vor avea la dispoziție municipiile în anul 2018 se datorează în mare parte și procedurii de folosire a 50% din excedentul acestora pentru compensarea pierderilor cauzate de reducerea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%.
– Deși în negocierile Executiv-AMR au fost date asigurări că bugetele locale nu vor scădea, simulările făcute la nivelul municipiilor arată că, din păcate, Guvernul ia aproximativ 50% din cota ce revenea din colectarea impozitului pe venit, pentru autoritățile locale.

Concluzia este că bugetele primăriilor vor scădea. Mai mult, banii nu se vor regăsi la cetățeni, deci nu putem vorbi de o relaxare fiscală.

Luând în considerație aceste observații AMR cere:

Modificarea cotelor din impozitul pe venit alocate autorităților publice locale în procent de 100% așa cum este prevăzut în proiectul codului finanțelor publice locale, elaborat de MFP, cât și în Programul de Guvernare:

– din procentul de 100%, să fie alocat 67% direct primăriilor.

Dorim să subliniem încă o dată că în contextul creșterii economice a României, dezvoltarea țării nu poate fi privită decât ca sumă a dezvoltării fiecăreia dintre UAT-uri.

Reducerea capacității de dezvoltare a comunelor, orașelor, municipiilor și județelor prin diminuarea veniturilor nu poate avea decât un impact negativ asupra dezvoltării fiecărei UAT și în ansamblu pe termen mediu a întregii țări.

În aceste condiții, facem un apel la deputații și senatorii României ca în dezbaterea legii bugetului să aibă în vedere aceste aspecte pe care AMR le semnalează și să sprijine introducerea propunerilor noastre în prevederile finale ale legii bugetului de stat pentru anul 2018.

 

În numele Asociației Municipiilor din România,
Ilie Bolojan,
Președinte Executiv
Primarul Municipiului Oradea

Comunicat de presă

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • Nu le este rusine primarilor din AMC sa ceara bani din TVA adica tot din banii populatiei si cred ca cel mai mult plang pentru micsorarea comisioanelor si trebuie sa renunte la plimbari in tarile exotice,nu nerealizarea investitilor ii deranjeaza pe ei.Pentru executia acestora este nevoie de oameni cinstiti, nu se pot face cu cei ce maresc avutul personal cu zeci de case si terenuri,cu salarii nesimtite si pensii speciale.Acesta este crezul lor cand pun mana pe o oarecare functie in stat.Pentru realizarea de investitii este necesar sa foloseasca MINTEA SI SA SE FOLOSEASCA DE FONDURILE EUROPENE ,dar la aceste fonduri este mai greu sa retina comisioane.Astazi stiu si copii ca toate proiectele de investitii sant umflate de multe ori si din care fiecare participant ce vizeaza, sa primeasca dreptul,altfel se vor aproba la sfantul asteapta.Daca se iau taxe de la populatie orce neavenit poate face investitii.Dupa mintea lor ar trebui ca taxa de TVA sa fie cat mai mare sa ajunga la aproape de suta la suta din valoarea produsului.Intrebarea este pe ce se duce impozitul pe cladiri si terenuri pentruca statul nu contribuie cu nimic la intretinerea lor.
    Un indignat de ce se intampla in tara.