HomeActualitateRoman

Amenzi pentru stăpânii care nu strâng în urma câinilor

Poliţiştii locali îi sancţionează pe romaşcanii care nu strâng mizeria făcută de câinii de companie. Amenzile sunt cuprinse între 100 şi 300 de lei.

Poliţiştii locali au început să aplice amenzi romaşcanilor care au câini de companie şi nu s-au conformat hotărârii de Consiliu Local privind deţinerea, identificarea şi înregistrarea câinilor cu stăpân şi accesul acestora pe domeniul public. Hotărârea de Consiliu Local a fost adoptată în luna martie a acestui an. Până acum, poliţiştii locali au făcut informare şi au dat avertismente verbale şi scrise celor care nu respectau legea locală. Dar, de săptămâna trecută, poliţiştii au început să împartă şi amenzi.

Conform hotărârii adoptate de aleşii locali, deţinătorii de câini care locuiesc în imobile cu grădină sau curte au următoarele obligaţii: să nu permită ieşirea câinilor neînsoţiţi pe domeniul public sau privat al municipiului şi să ţină câinii legaţi dacă nu există împrejmuiri corespunzătoare.

Deţinătorii de câini care locuiesc în condominiu au obligaţia de a lua toate măsurile necesare astfel încât animalele de companie pe care le deţin să nu murdărească sau să deterioreze spaţiile de folosinţă comună (holuri, scări, spaţii verzi, trotuare, parcuri etc.), să efectueze curăţenia şi dezinfecţia în cazul murdăririi şi să refacă bunurile din spaţiile de folosinţă comună în cazul deteriorării lor de către animalele de companie.

În acelaşi act normativ se prevede că circulaţia liberă a câinilor cu stăpân pe domeniul public şi privat al municipalităţii este interzisă, dacă patrupedul nu are botniţă – în cazul câinilor periculoşi – şi lesă.

„Toţi câinii mai mari de şase luni existenţi pe teritoriul municipiului vor fi vaccinaţi contra turbării, în fiecare an. Deţinerea şi creşterea câinilor în curţile de folosinţă comună se face numai dacă se pot ţine permanent în ţarcuri sau padocuri special amenajate, cu acordul vecinilor. Persoanele care scot câinii la plimbare, pe domeniul public sau privat al municipiului, au obligaţia să dispună de obiectele necesare pentru strângerea şi curăţirea dejecţiilor fiziologice ale acestora. Prin obiectele necesare păstrării curăţeniei se înţelege fie ca proprietarul să aibă asupra sa mătură, lopăţică şi pungă de unică folosinţă, fie pungă şi mănuşi de unică folosinţă. Se interzice intrarea persoanelor însoţite de câini în săli de spectacole sau sport, ştranduri şi instituţii publice, precum şi în alte locuri unde este interzis accesul câinilor”, mai scrie în hotărârea de Consiliu Local Roman.

Nerespectarea prevederilor actului normativ înseamnă, pentru cei depistaţi, amenzi cuprinse între 100 şi 300 de lei.

Comentarii

WORDPRESS: 3
  • dima 8 ani ago

    Din pacate, amenda nu poate inlocui bunul simt pe care ar trebui sa-l aiba unii proprietari. Pe de alta parte, in toate tarile civilizate, cel putin in spatiile frecventate de animale de companie, sunt puse la dispozitie, de administratiile locale, containere speciale pentru astfel de deseuri(ca tot militam pentru colectare selectiva)

  • culai.com 8 ani ago

    Locuinta privata situata intre blocul 9 si 11 din str. Ecat. TEODOROIU detine nicimai mult nici mai putin de 3 cani, evident cu scopul valorificarii progeniturilor. Nu au padocuri ,nu sunt legati ci se plimba nestingheriti toata curtea , curte ce se intinde pana la 1-2 ml. de trotuarul bloculi nr.9.Ae precizat insa ca cel putin unul din cani esete dat afara din curte dimineata si vagabondeaza toata ziua prin preajna blocurilor si in mod deosebit etrotoar, noi pietonii trebuindda-i ocolim cu rescul permanent de a fi atacati.Nici nu se pune problema sa fie supravegheati ,sau sa se curete murdaria care o fac , cel mai adesea aceasta intinzandu-se pe trotuarul strazii,din fata blocurilor si a casei de locuit.Intrucat acest aspect se repeta absolut zilnic este usor de constatat.Rugam tare mult aplicati prevederile legale, chiar cele locale.

  • Mosu Lica 8 ani ago

    In sfarsit !!! ca mi-era gratza sa ma mai plimb prin oras. Numai ca: 1. Unde sunt politistii locali? (ca eu am vazut caini tragandu-si stapanii dupa ei dar nici un picior de politist!) 2. Daca patrupedele au voie sa calce (si sa ude!) iarba, copiii de ce nu au ?!(Am vazut parinti apostrofatzi ca micutii mai calca spatiul verde, in schimb nici un repros purtatorilorde caini !) 3. Unde pot semnala prezenta ,,zilnica” a unor caini cu… ,,stapanii in lesa” ???1