Amenzi de peste 235.000 de lei aplicate de jandarmi în primele șase luni ale acestui an

HomeActualitate

Amenzi de peste 235.000 de lei aplicate de jandarmi în primele șase luni ale acestui an

 

Jandarmii nemțeni au aplicat, prima jumătate a acestui an, 1.158 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 531 de avertismente şi 627 de amenzi, în timp ce valoarea amenzilor aplicate a fost de 235.650 de lei, arată bilanțul Jandarmeriei Neamț pentru primul semestru al anului.

Luni, 31 iulie, reprezentanții Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Neamţ – maiorul Radu-Vasile Olariu, inspectorul şef al unităţii, locotenent-colonelul Daniel Todirică, ofiţer specialist ordine publică, şi căpitanul Marius Gămănuţ, purtătorul de cuvânt al instituţiei – au prezentat, în cadrul unei conferințe de presă, bilanţul activităţii instituției pe semestrul I al acestui an.

 

Structurile de pază şi protecţie instituţională din judeţ au executat nu mai puţin de 4.390 de misiuni la cele 19 obiective avute în competenţă, misiuni de pază şi protecţie a transportului de valori aparţinând Trezoreriei, precum şi paza şi protecţia transportului corespondenţei clasificate.

Cât priveşte segmentul de menţinere a ordinii publice, în prima jumătate a acestui an, au fost executate 2.480 de misiuni, dintre care 1.748 executate în mod independent de efectivele de jandarmi şi alte 732 împreună cu Poliţia. Misiunile au vizat patrulări în zona montană şi pe traseele turistice, patrulări în zona instituţiilor de învăţământ, în zona obiectivelor din competenţă, misiuni în sprijinul transporturilor speciale, precum şi alte misiuni în zone rurale de interes operativ. În cadrul acestor misiuni au fost organizate şi desfăşurate patru acţiuni punctuale în pieţe, târguri şi oboare, 26 de acţiuni pe linie silvică şi cinegetică, dar şi alte acţiuni pentru prevenirea şi combaterea altor fenomene antisociale.

Pe linia misiunilor de asigurare a ordinii publice, au fost executate 259 de misiuni de asigurare a ordinii publice, dintre care: 64 cu ocazia manifestărilor sportive, 86 de misiuni cu ocazia desfăşurării manifestărilor cultural-artistice, religioase sau promoţionale, 41 de acţiuni de asigurare executate premergător şi pe timpul desfăşurării alegerilor locale, 53 de misiuni cu prilejul manifestaţiilor de protest, zece misiuni de asigurare a măsurilor de ordine în zona centrelor de examen, trei misiuni de protecţie a persoanelor şi alte două misiuni pe timpul vizitelor oficiale ale delegaţiilor în judeţ.

Tot în primele șase luni ale anului, jandarmii au fost sesizaţi să intervină la 455 solicitări, dintre care 287 prin 112 şi 168 telefonic sau prin alte modalităţi. În general, s-a intervenit pentru aplanarea unor conflicte, intervenţia în zona montană ori pentru acordarea sprijinului operativ la producerea unor situaţii de urgenţă.

„Misiunile executate în cooperare sau colaborare cu alte instituţii reprezintă un indicator important de evaluare a activităţii specifice pe linie de ordine publică, cele mai importante fiind cele executate în cooperare cu IPJ Neamţ, ISU Neamţ, SPP, DGA, DIICOT, BCCO, executorii judecătoreşti, organele care gestionează activitatea silvică şi piscicolă, cu Administraţiile Parcurilor Naţionale/ Naturale, cu Garda de Mediu, acţiuni în sprijinul ISCTR precum şi cu alte instituţii, în baza planurilor proprii de cooperare şi colaborare”, informează un comunicat al Jandarmeriei Neamț.

Pe ansamblu, în perioada de referinţă, au fost constatate 76 de infracţiuni, dintre care 11 fapte penale cu autori minori, 70 de autori fiind identificaţi. Cât priveşte natura infracţiunilor săvârşite, acestea au fost infracţiuni de furt, tâlhărie, loviri sau alte violenţe, ameninţare, distrugere, precum şi alte fapte prevăzute de legile speciale.

Pe segmentul contravenţional, au fost aplicate 1.158 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 531 de avertismente şi 627 de amenzi. Valoarea amenzilor aplicate este de 235.650 de lei, iar contravenţiile sancţionate au fost pentru încălcarea normelor de convieţuire socială, la regimul piscicol, pe linie de comerţ ilicit, silvic, cinegetic, dar şi la alte acte normative.

În prima jumătate a anului, au fost puse în executare 165 de mandate pe raza a 16 localităţi şi, totodată, în camera de corpuri delicte au fost înregistrate 150 de bunuri ce au făcut obiectul infracţiunilor şi contravenţiilor constatate de jandarmi.

Totodată, pentru creşterea gradului de siguranţă în societate şi în mediul şcolar în special, lucrătorii din cadrul structurii de prevenire şi combatere a faptelor antisociale au desfăşurat 20 de acţiuni de prevenire a violenţei în mediul şcolar şi a delincvenţei juvenile, la care au luat parte 3.167 elevi şi au fost distribuite peste 1.000 de pliante, flyere şi alte materiale inscripţionate cu mesaje de prevenire.

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0