Prima paginăActualitate

Amenzi de până la 2.500 de lei după incendiile de vegetație uscată

Amenzi de până la 2.500 de lei după incendiile de vegetație uscată

Dimensiune text

 

 

Pe parcursul zilei de luni, 18 martie, pompierii militari nemțeni, alături de membrii Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență, au intervenit pentru localizarea și lichidarea a 18 arderi de vegetație uscată şi litieră, care au afectat o suprafață de aproximativ 32 hectare.

Arderile de vegetaţie uscată şi litieră s-au produs în localităţile: Dobreni, comuna Bodești – sat Corni, comuna Petricani – sat Țolici, Valea Ursului, orașul Bicaz – Izvorul Muntelui, orașul Tîrgu Neamț, strada Ion Creangă, Piatra Neamț – strada Fermelor (2), Roman (2), Grumăzești, Piatra Neamț – anexa Văleni, comuna Bahna – sat Izvoare, Piatra Neamț – strada Strămutați, comuna Grumăzești – sat Curechiștea, Tîrgu Neamț – zona Humulești, Oniceni, comuna Pângărați – sat Stejaru.

Au fost şi situaţii când arderile de vegetaţie s-au propagat la construcţii, bunuri și fondul forestier. La incendiul de vegetaţie uscată de luni, produs în jurul orei 12:24, din localitatea Valea Ursului, flăcările care au afectat circa 120 de metri pătrați de vegetație s-au propagat și la o șiră de coceni, unde au ars aproximativ 1.500 kilograme de coceni. Arderea de vegetație uscată de luni din orașul Tîrgu Neamț, de pe strada Ion Creangă, s-a propagat la un service auto, unde au ars 30 metri pătrați izolație din polistiren și circa doi metri pătrați OSB.

De asemenea, după arderea de vegetație uscată din data de 18 martie, de pe un teren proprietate privată din orașul Bicaz – Izvorul Muntelui, flăcările s-au propagat la fondul forestier, unde au ars aproximativ zece hectare de litieră și cioate și arbori uscați (aproximativ 20 metri cubi lemn). Lupta tuturor forțelor angrenate pentru lichidarea tuturor focarelor a durat aproximativ șase ore și a implicat doi ofițeri și 26 de subofițeri din cadrul ISU Neamț, zece voluntari din cadrul SVSU Bicaz și zece lucrători ai Ocolului Silvic Bicaz.

„Proprietarul terenului de unde a pornit arderea de vegetație uscată și a resturilor vegetale, care s-a propagat la fondul forestier, a fost sancționat cu amendă de către inspectorii de specialitate din cadrul instituției noastre. Acțiunea de sancționare contravențională a celor vinovați de producerea incendiilor de vegetație, care pot fi identificați, va continua. Cauza probabilă de producere a acestor incendii a fost foc deschis în spaţii deschise sau fumatul în locuri nepermise. Reamintim cetățenilor că arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile fără obținerea permisului de lucru cu foc și fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 de lei”, precizează reprezentanții ISU Neamț.

 

Foto: ISU Neamț

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0