Amenzi de 27.500 de lei aplicate de inspectorii de muncă, în luna aprilie

Amenzi de 27.500 de lei aplicate de inspectorii de muncă, în luna aprilie

Dimensiune text

 

În luna aprilie, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Neamţ a efectuat controale în special în cazurile în care s-a reclamat utilizarea muncii nedeclarate sub toate formele reglementate de Legea nr. 53/2003, Codul Muncii, republicată cu modificările și completările ulterioare, şi în cazurile în care se reclamă încălcarea normelor securităţii şi sănătăţii în muncă, de natură să pună în pericol securitatea şi sănătatea salariaţilor la locul de muncă, informează ITM Neamț.

În luna aprilie, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost realizate opt acţiuni de control în teren, ca urmare a sesizărilor ori accidentelor de muncă. S-au constatat 21 de neconformităţi și au fost dispuse 25 de măsuri pentru remedierea deficienţelor. Au fost aplicate 21 de sancțiuni contravenționale, din care șase amenzi în cuantum total de 23.000 de lei, şi 15 avertismente contravenționale.

În luna aprilie, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamţ au fost comunicate 11 evenimente de muncă. Cauzele cel mai des întâlnite pentru evenimentele comunicate se referă la: utilizarea necorespunzătoare a echipamentelor de muncă, cădere de la înălţime sau de la acelaşi nivel, accident de circulaţie. Dintre evenimentele comunicate, unul a fost mortal. Toate evenimentele comunicate sunt în curs de cercetare.

În domeniul relaţiilor de muncă, în luna aprilie 2020 au fost realizate trei controale în teren ca urmare a unor sesizări în domeniul relațiilor de muncă. Urmare a neconformităţilor constatate, au fost dispuse zece măsuri şi au fost aplicate cinci sancţiuni contravenţionale, din care trei amenzi în cuantum total de 4.500 de lei şi două avertismente contravenționale.

În cursul lunii aprilie, pe lângă controalele efectuate în teren, inspectorii de muncă au contribuit la diseminarea informaţiilor privind prevenirea contaminării lucrătorilor cu COVID-19. De asemenea, inspectori de muncă din cadrul ITM Neamț au acordat sprijin Agenției Judeţene de Plăți și Inspecție Socială Neamț şi Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ, pentru verificarea agenților economici care au solicitat acordarea indemnizaţiilor pentru salariaţii care au avut contractele individuale de muncă suspendate, conform articolului 52, alineatul 1, litera c) din Codul muncii (șomaj tehnic), conform  OUG nr. 30/2020 şi nr. 32/2020, cu modificările și completările ulterioare, mai precizează comunicatul ITM Neamț.

 

 COMENTARII

WORDPRESS: 0