Prima paginăEconomie

Amenzi de 200.000 de lei pentru munca la negru, în luna martie

Amenzi de 200.000 de lei pentru munca la negru, în luna martie

Dimensiune text

În perioada 1-31 martie, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Neamţ a efectuat 298 de controale, ocazie cu care s-au constatat 289 de deficienţe în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă şi s-au dispus 289 de măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate, aplicându-se 220 de sancţiuni contravenţionale, din care 33 de amenzi în cuantum de 279.300 de lei, informează ITM Neamț.

În domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă, în luna martie, inspectorii de muncă au realizat 141 de vizite de control şi evaluare la angajatori, au constatat 151 de abateri de la prevederile legale şi au dispus 151 de măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate. 94 de angajatori au fost sancţionaţi cu 151 de sancţiuni contravenţionale, din care 135  avertismente contravenţionale şi 16 amenzi, în valoare de 57.000 lei.

La ITM Neamț au fost comunicate în luna martie 15 evenimente de muncă. Împrejurările în care s-au produs cele mai multe evenimente se referă la utilizarea  necorespunzătoare a echipamentelor de muncă, căderea de la acelaşi nivel şi accidentele de circulaţie. Dintre evenimentele comunicate, unul a fost mortal. Toate evenimentele  comunicate sunt în curs de cercetare.

În domeniul relaţiilor de muncă, în luna martie, inspectorii de muncă au efectuat 157 de controale privind identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată, au dispus 138 de măsuri şi au aplicat în total 69 de sancţiuni contravenţionale, din care 17 amenzi în cuantum de 222.300 lei şi 52 avertismente contravenţionale, pentru încălcări ale prevederilor Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, modificată şi completată, şi ale HG 905/2017 privind registrul general de evidenţă a salariaţilor.

La opt angajatori, inspectorii de muncă au identificat zece persoane care prestau muncă nedeclarată, din care nouă persoane prestau muncă fără a avea încheiat contract individual de muncă în formă scrisă şi o persoană care presta activitate în perioada în care avea contractul individual de muncă suspendat. Au fost dispuse opt măsuri şi au fost aplicate opt amenzi, în cuantum de 200.000 lei. Domeniile de activitate în care se presta muncă nedeclarată sunt: exploatare forestieră, construcţii şi creşterea animalelor, au mai precizat reprezentanții ITM Neamț.

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0